NaslovnaNovostiRusija će konačno početi masovnu proizvodnju Su-57! Otvorena nova fabrika za proizvodnju...

Rusija će konačno početi masovnu proizvodnju Su-57! Otvorena nova fabrika za proizvodnju stelt lovaca

Nakon godina odlaganja, ruska vazduhoplovna industrija je veoma blizu mogućnosti da proizvede dovoljan broj stelt lovaca Su-57 godišnje.

Moskva je dala veoma interesatno saopštenje u vezi sa svojim nastojanjem da poveća proizvodnju najsavremenijeg stelt lovčkog aviona Su-57.

Fabrika KnAAZ, kritična podržnica velike ruske kompanije United Aircraft Corporation (UAC), otvorila je novu infrastrukturu izgrađenu da značajno pomogne u proizvodnji lovca pete generacije Su-57 Felon.

Hoće li Rusija konačno dobiti flotu Su-57?

Ovaj potez označava bitan korak u dugogodišnjim i višestrukim izazovima sa kojima se suočava ruski borbeni program niske vidljivosti. Ovi problemi su u velikoj meri odložili ruski stelt platformu, što je rezultiralo da danas vazdušno-kosmičke snage nemaju dovoljan broj Su-57.

United Aircraft Corporation, deo veće državne korporacije Rostec, saopštilo je da ove nove infrastrukture u fabrici KnAAZ uključuju zgrade specijalno projektovane za razvoj sistema za snabdevanje gorivom i za završetak testiranja digitalnih sistema aviona.

Inauguracija nove infrastrukture održana je tokom proslave 90. godišnjice osnivanja preduzeća ruske odbrambene industrije. Proširenje i modernizacija pogona KnAAZ izvršena je uglavnom kroz višegodišnji državni investicioni program.

Generalni direktor UAC-a Jurij Sljušar istakao je koliko su ove nadogradnje važne za fabriku, rekavši između ostalog da je preopremanje i proširenje kompanije rezultiralo stvaranjem najsavremenije i visoko napredne infrastrukture za proizvodnju savremenih vazdušnih platformi.

su 57 ispaljuje raketu iz svog bočnog odeljka za oružje po prvi put
su 57 ispaljuje raketu iz svog bočnog odeljka za oružje

Kao što smo već pomenuli, očekuje se da će novi ogranci ruske fabrike KnAAZ pomoći u povećanju proizvodnih kapaciteta programa Su-57. Dugi niz godina ruska industrija nije bila u stanju da proizvede dovoljan broj aviona i kao rezultat toga samo je ograničen broj lovaca Su-57 isporučen Ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama.

Međutim, planovi Ujedinjene avio-kompanije se ne završavaju ovde. Kompanija ima velike ambicije i to ne krije. Otkriveni su planovi kompanije da u bliskoj budućnosti dalje unapredi kapacitete fabrike.

UAC posebno želi da doda novi hangar za sisteme za testiranje i sprovede kopnene testove na Su-57. Očekuje se da će ovo novo odeljenje uskoro biti pušteno u rad. Neposredni sledeći korak biće rekonstrukcija postojećih hangara koji se trenutno koriste za razvoj vazdušnih sistema.

Ukratko o Su-57

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, napravljen korišćenjem stelt tehnologija u Konstruktorskom birou Suhoj. Lovac je dizajniran za uništavanje vazdušnih, kopnenih i površinskih ciljeva pomoću sistema protivvazdušne odbrane, izviđanja dugog dometa, kao i za uništavanje sistema kontrole avijacije neprijatelja. 

Su-57, takođe poznat kao PAK FA (Prospektivni avijacijski kompleks frontalne avijacije) je ključna komponenta tekućih napora Rusije da modernizuje i unapredi svoje vazduhoplovne sposobnosti.

Avion je dizajniran da zameni teški lovac Su-27 u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Može se boriti sam i u okviru koncepta „jedinstvenog polja“. Ugrađeni kontrolni sistem prati do 60 ciljeva, istovremeno pucajući na njih 16.

Po rasponu krila i dužini, Su-57 je veći od F-22, ali manji od Su-27. Po masi spada, kao i Su-27, u klasu teških lovaca. Avion u potpunosti ispunjava sve zahteve za lovce pete generacije zahvaljujući kombinaciji stelt tehnologija i elektronskog ratovanja. Ima supersoničnu brzinu krstarenja, sposoban je za manevrisanje pri velikim G silama, opremljen je naprednom elektronikom, i multifunkcionalan je.

Su-57 ima mogućnost da kontroliše veštačku inteligenciju (ili operater) u bespilotnom režimu na velikim udaljenostima od baze. Ovo uklanja fiziološka ograničenja brzine i manevara (G-sila više neće igrati ulogu u taktici borbe). 

Lovac je sposoban da izvršava zadatke u integraciji sa najnovijom bespilotnom letelicom Ohotnik. U interakciji sa lovcem 5. generacije, stelt udarni dron može postati ključna prednost u oblasti borbene upotrebe. 

Lovac je opremljen topom od 30 mm. Top su razvili stručnjaci iz Tulskog dizajnerskog biroa. Novi top je modernizovana verzija avionskog topa GSH-30 kalibra 30 mm, koji se proizvodi od 1980-ih za lovce MiG-29, Su-27 i njihove modifikacije.

Pored sredstava za uništavanje, na avion se mogu pričvrstiti rezervoari za gorivo PTB-2000, PTB-3400, pomoćni rezervoari za gorivo VTB-M i VTB-B, kao i nišanski nosač 101H-N.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Brzina: Maha 2 (2,135 km/h; 1,327 mph) na nadmorskoj visini
Maha 1.3 (1,400 km/h; 870 mph) pri niskom letu
Dolet:3,500 km subsonično, 
4.500 km sa 2 dodata rezervoara
1,500 km supersonično
Visina leta:20,000 m
Borbeni radijus2700-2750 km
Karakteristike Su-57

5 KOMENTARA

  1. ali kako, kako,pa Rusi su pod sankcijama, rublja im je smrskana, bdp im je kao portugalski, imaju samo zahrđalo sovjetsko oružje, nemaju pare za meso nego jedu boršč bez mesa i ni ne znaju šta je majoneza (dok mi na Zapadu živimo u rajskoj bašti i zdravi smo jer nas vakcinaši bodu sa superiornim zapadnim busterima za zdravlje) 😂😂😂

    5
    7
    • I sam se čudim. Verovatno nas na zapadu ne špricaju dovoljno, ajmo na po jedan Phizer buster i videćemo kako sve ovo nije istina.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave