NaslovnaNovostiČetiri ruska Tu-22M3M i nekoliko Su-57 napali pomorske ciljeve i ukrajinsku obalu...

Četiri ruska Tu-22M3M i nekoliko Su-57 napali pomorske ciljeve i ukrajinsku obalu u Crnom moru

U subotu ujutru, sat posle ponoći po beogradskom vremenu, ruska avijacija je izvršila udare na morske ciljeve i obalu, izveštava vojni analitičar Jurij Podoljaka.

Prema njegovim rečima, u operaciji su učestvovala četiri strateška bombardera Tu-22M3M i nekoliko lovaca Su-57. Ovi udari mogu biti deo preventivnih dejstava ruske komande usmerene na sprečavanje mogućeg desanta ukrajinskih snaga na Kinburnskoj račvi.

Iako nije bilo zvaničnih pojašnjenja ni sa jedne strane, noćni napadi, u kombinaciji sa ranijim udarima raketnim sistemima Iskander i Oniks, ukazuju na ozbiljnu operaciju koju izvode ruske oružane snage ali i pretnju koja im dolazi sa ukrajinske.

Detonacije i požari na obali posmatrani do jutra mogli bi da ukazuju na uspešan pogodak predviđenih ciljeva, pišu optimistično ruski izvori vesti.

U ovom trenutku nema informacija o iskrcavanju ukrajinskih snaga na Kinburnskoj račvi, što može ukazivati na to da su ruski vazdušni i raketni napadi postigli svoj cilj, da poremete planove Kijeva i spreče operaciju desanta, međutim aktivnost u ovoj oblasti je poslednjih dana drastično povećana.

ruske vks dobijaju modernizovane dalekometne bombardere tu 22m3m
Tu-22m3m

Oružane snage Ukrajine pokušavaju da se iskrcaju na Tendrovsku i Kinburnsku račvu

Ukrajinske diverzantske grupe uporno pokušavaju da se iskrcaju na račve Tendrovskaja i Kinburnskaja, koje se nalaze u Hersonskoj oblasti, saopštio je ranije guverner regiona Vladimir Saldo, napominjući da se napadi vrše sa Crnog mora i Dnjeparsko-Bugskog ušća.

Situacija u ovoj strateški važnoj oblasti je eskalirala, a dejstva ukrajinskih snaga mogu ukazivati na pripreme za operacije većeg obima.

Diverzantske grupe Oružanih snaga Ukrajine, prema rečima ovog guvernera, već su aktivne, pokušavajući da se učvrste na obali. Ove napade ukrajinska strana vidi kao deo šire strategije za jačanje prisustva i kontrole nad južnim regionima.

Tendrovska i Kinburnska račva su od velikog strateškog značaja, jer kontrola nad ovim teritorijama može da obezbedi pristup ključnim putevima u Crnom moru i ušću Dnjepara.

Ruska artiljerija sprečila pokušaj Ukrajine da pređe Dnjepar

Ukrajinski pokušaj iskrcavanja male grupe vojnika na ostrvo u reci Dnjepar je osujećen, saopštilo je 23. avgusta rusko Ministarstvo odbrane.

Grupa, koju je činilo samo šest vojnika, približila se ostrvu malim čamcem, ali su je ruski izviđači brzo otkrili i pratili, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da je čamac brzo gađan haubicom D-30 122 mm.

„Tokom zajedničkog borbenog rada izviđačkih i artiljerijskih posada eliminisano je do jednog dela trupa OSU [Oružanih snaga Ukrajine]“, zaključilo je rusko ministarstvo.

Na video snimku koje je objavilo ministarstvo vide se tela nekoliko poginulih ukrajinskih vojnika na levoj obali Dnpera, kao i olupina čamca korišćenog u neuspelom pokušaju iskrcavanja.

Takođe, 9. avgusta, izviđačko-diverzantska grupa kijevskih snaga pokušala je da se iskrca na Kinburnskom ražnju u pravcu Hersona. Ruska vojska gađala je grupu protivtenkovskim navođenim projektilima, ubivši 12 ukrajinskih vojnika i uništivši dva čamca.

Prema nekim analitičarima, nedavni pokušaji sletanja u pravcu Hersona je “očajnički pokušaj kijevskog režima da odvrati pažnju ruske vojske, koja je odbijala ukrajinske napade u pravcu Kurska koji napreduju u pravcu Donjecka”, međutim sa ovim se ne slažu baš svi.

Moguća velika ofanziva ukrajinskih oružanih snaga na ovom pravcu

Napetost se povećava u pravcu Hersona u iščekivanju moguće velike ofanzive ukrajinskih oružanih snaga. Ruski vojni analitičar Jurij Podoljaka napominje da su se poslednjih dana u ruskoj blogosferi zaoštrile rasprave o mogućoj invaziji ukrajinskih snaga na Kinburn ili Tendra račve.

Informacije o pojačanoj ukrajinskoj aktivnosti u ovoj oblasti počele su da stižu pre nedelju dana, ali se situacija pogoršala u kontekstu aktivnih manevara ukrajinskih trupa i pojačane aktivnosti NATO izviđačkih aviona. Ove akcije su povećale zabrinutost ruskih analitičara u gde se možda može očeikvati velika operacija na jednoj od pomenutih lokacija.

Glavno pitanje koje zabrinjava ruske analitičare i vojne stručnjake jeste da li Oružane snage Ukrajine mogu da izvrše ofanzivu velikih razmera u ovom pravcu?

Prema Podoljakiju, takva mogućnost postoji, a najverovatniji pravac napada mogao bi da bude Kinburnska račva. Logističke poteškoće povezane sa račvom Tendra čine je manje privlačnom metom za ukrajinske trupe, osim kao moguća demonstracija sile ili diverzioni manevar.

britanski ministar odbrane obecao ukrajini 23 vojna camaca i amfibijska vozila za brzo rasporedivanje
ukrajinske desantne trupe na dnjepru

Kako napominje Podoljaka, u slučaju napada na Kinburnsku račvu, ukrajinske snage mogu koristiti do bataljona, što, s obzirom na složenost ruske logistike u ovoj oblasti, stvara rizik od gubitka značajnog mostobrana.

Prema ovim ekspertima, Oružane snage Ukrajine imaju dovoljan broj plovnih objekata za izvođenje takve operacije, što akciju čini sasvim realnom.

3 KOMENTARA

  1. Па фали им још и то и да комплетирају колекцију овог рата

  2. 😂😋😋Danas u Zagrebu strani radnici azijati istukli lancima neke zagrebačke dečke, ukrali ženi torbicu, napali trudnicu…🤗🤗🤗UDRI USTAŠKU NEJAČ !!!🤣🤣🤣✌👌👍👏👏👏👏👏👏👏👏

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave