NaslovnaNovostiUzbuna u Izraelu! Teheran razvija svoj novi „nosač aviona“ namenjen dronovima iranske...

Uzbuna u Izraelu! Teheran razvija svoj novi „nosač aviona“ namenjen dronovima iranske mornarice

Nova fotografija koja se pojavila na internetu otkrila je kako će izgledati iranski nosač bespilotnih letelica i bojni brod Shahid Bahman Bagheri.

U suštini, to će biti nosač aviona koji će umesto lovaca nositi razne bespilotne letelice, što ga čini posebno jedinstvenim pomorskim elementom. Shahid Bagheri je daleko najneobičniji pomorski ratni brod nedavno predstavljen na Bliskom istoku.

Šta znamo o novom iranskom nosaču bespilotnih letelica?

Shahid Bagheri je verovatno jedan od najzanimljivijih, ali i najčudnijih ratnih brodova koji se trenutno razvijaju. Iranci nisu izgradili brod od nule, već su umesto toga modifikovali postojeći trgovački brod, pretvarajući ga u pomorsku bazu za dronove sa pilotskom palubom.

Ovaj nosač ima za cilj da unapredi pomorske sposobnosti iranske vojske u vreme kada tenzije na Bliskom istoku stalno rastu i postoji bojazan da bi između Jerusalima i Teherana mogao izbiti rat punog obima.

Iranska mornarica do sada nije otkrila gotovo nikakve detalje o brodu Shahid Bagheri. Ne znamo tačno koja će mu biti namena kada bude zvanično puštena u rad u mornaričkim snagama islamske republike, niti znamo koje su njegove tačne tehničke specifikacije.

Poznato je, međutim, da Teheran namerava da stvori još jedan brod za transport i raspoređivanje dronova, Šahid Mahdavi.

Mnogi zapadni stručnjaci su negativno komentarisali izveštaje međunarodne štampe koji opisuju novi brod kao „prvi iranski nosač aviona“.

Kritičari sa zapada naglašavaju da nije reč o nosaču aviona, već o teretnom brodu koji je modifikovan i dobio pilotsku palubu sa rampom malog nagiba za lansiranje bespilotnih letelica sa broda.

Zaista, ovo je u suštini bio iranski plan: da se teretni brod po imenu Perarin pretvori u nosač dronova Shahid Bagheri. Da li se ovaj veoma poseban tip ratnog broda zove nosač aviona ili ne, to svakako zahteva posebnu analizu.

Međutim, u aktuelnim izuzetno napetim okolnostima brzo, jefinto i, ukoliko se pokaže efikasno, rešenje uopšte ne zvuči loše.

Danas ne znamo ni koje iranske bespilotne letelice treba da dejstvuju od Šahida Bagerija niti kakve će misije ove bespilotne letelice preduzeti.

Sa objavljenih slika, međutim, možemo primetiti da pilotska paluba nije naročito velika, što ukazuje na to da će Teheran po svoj prilici opremiti brod relativno malim bespilotnim letelicama.

U svakom slučaju, sa velikim interesovanjem iščekujemo razvoj ovog broda, prvog ovog tipa za Iran.

1 KOMENTAR

  1. Јесте теретни брод. Па шта.Људи искористили могућност да га мало преправе. У сваком случају то је први такав бродић. Сад им треба квалитетни командни центар и шоу може да почне.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave