NaslovnaAvijacijaSvako ima svog ljubimca, međutim, ovde je reč o statistici: 15 najbrojnijih...

Svako ima svog ljubimca, međutim, ovde je reč o statistici: 15 najbrojnijih aviona Drugog svetskog rata

7. Яковлев Як-9 (lovac, više fabrika u SSSR) 16. 769 kom.

Čuvena formula ”brže, pokretljivije, ubojitije” prvi put je praktično primenjena baš na ovom lovcu. Proizvođen je u Omsku i u Moskvi i bio je jedan od pojmova sovjetske vazdušne moći. Nije patio od estetike; zakovci i lepljeni delovi videli su se na sve strane.

Sve je učinjeno da što pre izađe iz fabrike i odradi posao na frontu bez manekenskih osobina. Mogao je, u zavisnosti od visine i potreba (kao i svi drugi avioni) da lako odredi na kojoj visini je najpovoljniji za upotrebu. Ispostavilo se da ovaj laki avion  na srednjim visinama bio neuhvatljiv za nemačke lovce, a piloti su ga obožavali i zbog njegove veoma jednostavne konstrukcije.

Vrlo lako se izvlačio iz kovita, a korišćen je na srednjim i malim visinama jer je ukupna konfiguracija sovjetskog ratišta upravo to  i zahtevala. Oni nisu morali da se jure previše sa visinskim bombarderima, već su iz zasednih pravaca napadali i devastirali neprijateljske kolone snajperskom preciznošću.

7. ''Яковлев Як 9''
7. ”Яковлев Як 9”

Koristili su ga, naravno, Sovjeti, Francusi, Poljaci i Jugosloveni, a proizvođen je čak do 1948. godine. Vođen je kao frontovski lovac, a prvi put se pojavio kod Staljingrada. Njime je bila opremljena i čuvena francuska eskadrila dobrovoljaca ”Normandija-Njemen” prema kojoj mnoge ulice u današnjoj Rusiji, ali i jedan od centralnih pariskih bulevara, nose njegovo ime.

Veća količina aviona ”Jakovljev 9DD” najpre je prebačena u Bari, a zatim u novofomirane jedinice RV NOV i POJ. Ovaj avion je prvi sovjetski koji je oborio čuveni ”Me-262”. 

10 KOMENTARA

  1. Opet ja (smiley), ali sa pitanjem: na fotografiji uz tekst o Jak-9 je Jak-3 (nema hladnjak ispod nosa); medjutim, vetrobran je od Jak-9. Prema simbolima na trupu, rekao bih da je pilot Louis Delfino. Mislim da je fotografija posleratna, s obzirom na kvalitet, te da je po sredi ‘leteci’ avion koji je ucestvovao na aeromitinzima, a da je vetrobran skinut sa neke 9-ke, jer nisu imali originalni..? Dakle, pitanje je vezano za poreklo fotografije. Posto ima oznake cuvene eskadrile ‘Normandija-Njemen’, evo predloga za jos jedan Vas clanak. O ovim francuskim pilotima zaista ima sta da se napise; borili su se hrabro i posteno…
    P. S. Cekamo Vas film. Davajte! Uzgred, procitao sam da je Nikita Mihalkov, nakon sto je odgledao ‘Saving private Ryan’ izjavio da je to odlican film, ali ce mladi sirom sveta, nakon gledanja, steci pogresan utisak kako je Amerika zasluzna za pobedu u II sv ratu, te da on ima nameru da snimi film koji ce prikazati pravu istinu o tome. Film jos cekamo, jer mi trilogija ‘Utomljenije solncem’, ma koliko lepa i dirljiva, ne lici na to…

    • Dok, upravo tako. Ovo je “marketinški” avion koji sam više puta video uživo. Fotka nije moja, nemam takav aparat a tamo(Monino, Žukovski) fotografi imaju za razliku od novinara, druge akreditive.
      Hvala za predlog o temi.
      Srdačan pozdrav!

  2. Postovani g. Ivicu,
    Upravo sam procitao stavku 13. u Vasem clanku (citam ga polako, meraklijski, od 15. ka 1.) u kojoj pisete o F4U. Ovo je takodje moj omiljeni teski lovac iz II sv rata. Pomenuli ste i film ‘Ponosna krila’, pretpostavljam da ste na umu imali ‘Wings of honor’ (Krila casti). Ako sam u pravu, onda smatram da je Vasa ocena ‘tipicna americka pateticna prica’ preblaga; film je toliko GLUP da sam nekako odgledao prvih 60-tak’ i potom prekinuo gledanje jer je pun netacnosti i besmislica. F4U krecu u bombardovanje obrusavanjem a da nisu prethodno odbacili dopunske rezervoare, sto je sine qua non, jer svaki pilot zeli da olaksa avion pre obrusavanja/poniranja; dogfight sa MiG-om pocinje i traje a da nisu odbacili dopunske rezervoare i HVAR rakete, sto bi prvo uradili pri borbi u vazduhu cak i sa jednakim, a kamoli superiornim protivnikom, itd. Scene na nosacu su ocigledno snimane na nekom od klase Essex koji su stalno usidreni kao deo muzejske postave, vidljivo je siromastvo scenografije u tim kadrovima. Koliko mi je poznato, Vi ste filmski kriticar (pazljivo sam pratio Vase tekstove na Kinorusiji), pa sam uveren da ste ovo odmah primetili. Slicno misljenje imam i o filmu ‘Pearl Harbor’, kada Zeroi jure P-40 koji ih sa lakocom nadmudri u letu na 5m (ili 15 stopa, kako oni mere) nad tlom…smejurija, kojoj mogu poverovati samo boy scouts. Nazalost, i u novijim ruskim filmovima se mogu videti velike greske, pa tako u ‘Ljotchiku’ glavni glumac dejstvuje po nemackim kolonama u Il-2m3 (a rec je o 1941.!), ili njegov strelac puca iz Dushke umesto iz UB…steta, jer je film izvrstan, mada je i njegov prethodnik ‘Prica o nastojashchem chelovjeku’ (slobodno me ispravite ako sam pogresio u nazivu, moje znanje ruskog je nazalost skromno) izuzetno delo.

    • Doktore, Vi ste u pravu, mada je suština prevoda tu. Istina je da sam kao kriičar relativno blag (u nekim segmentima) jer mi je to struka, pa znam koliko je teško napraviti film. Evo, već drugu godinu radim na jednom filmu, celovečernjem i to iz bliske epohe, i pitanje je da li će sledećeg oktobra 2025. izaći. Jeste, Odonog vrlog sumnjivog istorijskog događaja (napad na Perl) o kome sa već pisao, Vi ste primetili da sam ga bez pardona krstio žanrovskom ”ljigom”, što on jeste i produkcijski i dramaturški.

      Ovaj film s korserima je ”samo” dramaturški bezobrazno patetičan. Žali bože što su ga snimili, ali i o tome sam pisao. MOD USA ima odeljenje samo za takve stvari. Poznato je da film ”Spasavanje redova Rajana” ima tri kraja. Besprizoran bezobrazluk.

      Hvala na odličnim primedbama.

  3. Il2 il4 pe2 pe8 jak3 ju87 me109 roda fw190 do17 dc3 b17 b25 spitfire moskito ..
    Moji kandidati. Divna tema koju sazadovoljstvom pratim

  4. Одавде до вечности,фантастичан филм. Берт Рејнолдс, Монтгомери Клифт,Френк Синатра.. а како је Француска и Италија стојала са авионима.

    • Saša, pitanje je na mestu, a nadam se da ćete biti zadovoljni odgovorom:
      Spremam poseban tekst o najlošijim lovačkim avionima DSR, među kojima je svakako i ”Zero”. I kao takav zaslužuje tekst, a proizveden je u nešto jedva više od 10.000 komada, gotovo kao onaj američki trenažni koji je na poslednjem, 15 mestu.

      Hvala na izdvojenom vremenu i nadam se da ćete biti zadovoljni i tekstom o ”Zeru”. Ko je čitao knjigu Sabura Sakajia, svakako će biti zadovoljan.

      • Koliko sam upoznat, Japanci su sa njega poskidali sve što su mogli, samo da bi bio što lakši, brži, i okretniji. Pa i zaštitnu ploču za pilota. Rekao bih, idealan avion za kamikaze…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave