NaslovnaIstorija20.000 milja pod morem: Podmornice na filmu

20.000 milja pod morem: Podmornice na filmu

Mobilis in mobili – pokretan u pokretnom; tako je Žil Vern, tvorac najpoznatije podmornice na svetu, ”Nautilus”, definisao ovo čudo tehnike.

Moćne, tihe, teško uočljive i smrtonosne. Podmornice su toliko postale važne, da su odavno deo strateške trijade atomskih sila. Skupe, složene i delotvorne kao sredstvo odvraćanja. Kada je reč o o podmornicama na filmu, to je svojevrstan estetički i produkcijski fenomen. Zašto?

Do pojave nosača aviona i kosmičkih brodova podmornice su bile najkomplikovaniji, najmističniji proizvod ljudskih ruku, namenjen (uglavnom) ratovanju. Podmorničari su bili i ostali svet za sebe, sa svojim pravilima, običajima, navikama.

To stvarno ne može da bude svako. Na prvi pogled, ništa nije kod njih atraktivno. Klaustrofobična sredina, nedostatak konfora, tesno i deprimirajuće…i zaista opasno. 

Nisu dovoljni samo neprijatelji da je pošalju na dno; podmornica, kao i svaki drugi brod, ima protiv sebe medijum u kome se nalazi – more. I podmornica može da potone, kao sve drugo što je čovek smislio da bi se kretao dvema trećinama Zemljine kugle.

Upravo je ta ugroženost i same podmornice, kao i njena mogućnost da ugrozi druge, našla idealnog sagovornika u filmu.

Svi filmovi o podmornicama su na granicama horor-žanra jer obiluju neizvesnošću, osećajem ugroženosti, straha, pa i panike, jer ukoliko budu pogođene ili ugrožene, spasa za posadu, najčešće nema.

Na filmskom platnu su ređe nego avioni ili neka druga oružja. Ipak, o njima je snimljeno neočekivano mnogo filmova. Pažnju producenata izazvale su i prve, primitivne podmornice, pa su o njima snimljena dva filma.

K-141 Kursk
K-141 Kursk

Prvi svetski rat pokrenuo je lavinu tog žanra. Već za vreme rata snimani su filmovi o podmornicama. Između dva svetska rata snimljena su 22 igrana filma. Tokom Drugog svetskog rata nije stajala ni filmska industrija, pa je gledaocima ponuđeno 12 filmova.

Prava eksplozija usledila je posle Drugog svetskog rata. Do sada, prema približnoj evidenciji, snimljeno je   126 umetničkih filmova zasnovanih na istinitoj ili adaptiranoj priči, kao i 29 naučno-fantastičnih filmova.

Lista koju preporučujemo načinjena je na osnovu estetičkih merila i kritičkog prosedea autora teksta. Navedeni su nazivi iz naše prikazivačke mreže, uz originalne nazive producenta. 

  1. ”Špijun koji me je voleo” (The Spy Who Loved Me). Tipičan džemsbondovski film u kome se pojavljuje čuveni ”Zuba” koji služi svom bogatom gazdi da napravi supertanker koji će loviti podmornice i praviti novi podvodni svet. Parodija na ”Kapetana Nema”.
  2. ”Vučji zov” (Le Chant du loup). Interesantan francuski akcioni film u kome u evakuaciji specijalaca iz Sirije učestvuje podmornica, često u vrlo realističkim scenama.
  3. ”Prvi posle boga” (Первый после Бога). Ruski film koji na poseban način ističe autoritet i nedodirljivost kapetana podmornice, kao centralne ličnosti.
  4. ”U 571”. Izvanredan film u kome se prikazuje vrlo lucidno orhanizovano zarobljanjavanje vrlo retkog primerka šifrantskog uređanja ”Enigmba”.
  5. ”Grimizna plima” (Crimson Tide). Podmornica kreće na zadatak da spreči ruski nuklearni napad, ne znajući da li je on stvarno počeo jer bi u tom slučaju ona bila početak Trećeg svetskog rata. Film je posebno interesantan sukobom dvojice samouverena, nadmoćna kapetana koji dolaze u direktan sukob.
  6. ”Bedford incindent”. Interesantan, psihološki film iz vremena Hladnog rata koji predstavlja sva moguća iskušenja koja posada može da doživi u, naoko, rutinskom patroliranju.
  7. ”72 metra” (72 метра). Izvanredan film koji govori o raskolu SSSR. Podmornica slučajnim hicem manevarske rakete nalazi se pod udarom mine iz Drugog sv. rata i tu počinju njene muke spašavanja.
  8. ”K 19” (K-19: The Widowmaker). Istiniti događaj koji pokazuje požrtvovanje ozračenih mornara, pod senkom sukoba nekadašnjeg i novog komandanta. 
  9. ”Kursk’‘ (Kursk: The Last Mission). Film o neizbežnoj, strašnoj katastrofi elitne podmornice na atomski pogon, zasnovan na istinim događajima.
  10. ”Podmornica” (Das Boot).  O njoj smo već pisali, kao filmu koji predstavlja model kako treba praviti filmove te vrste. Takođe, kao bonus možemo da podsetimo na film ”Lov na Crveni oktobar”, takođe džemsbondovsku improvizaciju prebega sovjetske atomske podmornice na američku stranu.

Uživajte!

10 KOMENTARA

    • Staro kuče,
      Već sam ga spomenuo. Pregledaj naš portal (koristi” lupu”, to sigurno znaš) pa ćeš videti poduži tekst na tu temu. Inače, već sam napisao da je to i bukvalno džemsbondovski film (trećina perfektne produkcije, ostatak lepe želje i medijsko ocrnjivanje SSSR).

      Hvala na izdvojenom vremenu. Bez obzira na moje stručne primedbe na taj film, mogao bih da ga gledam jednom mesečno, baš zbog Konerija.

      • Pravi izazov za ‘filmadžije”. Iako se mnogo toga snimi u studiju, mora da se izađe i na vodu, a onda treba naći glumce koji se toga ne boje, nemaju strah od klaustrofobije, nepredviđenih situacija, itd…

        • Nemojte se ljutiti,a i vidim da niste, moramo se bar ponekad i malo šaliti, to je zdravo u ovakvom svetu. Dobar tekst, zanimljiv kao i uvek.

          • Nema ljutnje. Lepa rasprava, pri tom korektna, nikog ne treba da ljuti. Naprotiv!
            Srdačan pozdrav!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave