NaslovnaNovostiAmerički senator Grem: Lovce F-16 Kijevu treba dati zajedno sa zapadnim penzionisanim...

Američki senator Grem: Lovce F-16 Kijevu treba dati zajedno sa zapadnim penzionisanim pilotima

Republikanski američki senator Lindzi Grem rekao je da bi Ukrajina mogla da pozove penzionisane zapadne pilote F-16 koji žele da se bore za slobodu da se bore na njenoj strani. On je to izjavio tokom brifinga nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu 12. avgusta.

„Ukrajinci će tražiti od zemalja NATO-a obučene pilote koji su otišli ​​u penziju da im pomognu dok oni sami obučavaju svoje pilote“, rekao je on.

Prema rečima senatora, na ovaj način Ukrajina će moći da koristi avione F-16 koje su ranije stavili na raspolaganje njeni sponzori, a ukrajinski piloti će biti obučeni u skladu sa tim. Američki zvaničnik planira da pokrene ovo pitanje u SAD.

,,Moja poruka je da moramo biti potpuno angažovani. To je ono što želim da vidim 2024. godine. Pokrenuću ovo pitanje. Molim predsednika Bajdena, pre nego što napusti funkciju, da obezbedi da ovaj predlog bude proširen“, dodao je Lindzi Grejem.

Navodno jedan od najboljih pilota F-16 američkog ratnog vazduhoplovstva, penzionisani potpukovnik Dan Hampton, koji je služio u borbenim misijama u pozorištima u Persijskom zalivu, na Kosovu i u Iraku, ranije je rekao da je “spreman da pomogne Ukrajini”.

den hampton
den hempton

On je izjavio kako nije jedini od pilota koji je voljan da se bori na strani Ukrajine. Konkretno, mogli bi da pomognu u obuci pilota direktno u Ukrajini.

Den Hempton je dodao da je kratkoročno neophodno da ukrajinski piloti budu „dopunjeni pilotima F-16 iz drugih zemalja, koji imaju hiljade i hiljade sati borbenog iskustva u ovim letelicama”.

„Odlučili ste se za F-16 i već ih imate. I postoji dovoljno veliki broj pilota poput mene koji bi došli i pomogli ako bismo bili pozvani, to bi moglo da napravi razliku“, rekao je Hampton.

Ukrajina je nedavno preuzela prve lovačke avione F-16 donirane zemlji 2023. godine. Ukrajinski predsednik Zelenski moli za ove avione svoje pokrovitelje još od početka eskalacije sukoba u nadi da će tako da preokrene tok rata.

Danska i Holandija prve su odgovorile sa obećanjima da imaju „višak“ aviona Lokid Martin F-16. Više od godinu dana kasnije, konačno su ušli u službu ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ovi prvi F-16 su nadograđene verzije standardnog modela F-16, i iako su ukrajinski piloti navodno već počeli da ih koriste, 29 meseci nakon eskalacije sukoga, isti predsednik Zelenski je naveo da Ukrajina trenutno nema dovoljno pilota kvalifikovanih za upravljanje takvim aparatima.

Sa infracrvenim vođenim lovačkim projektilima AIM-9 i raketama AIM-120 navođenim radarom, letenje ovim modernim F-16 uključuje više od navigacije i manevrisanja, što bi se moglo pokazati kao problem u smislu adekvatnog korišćenja lovaca.

Ukrajina je do pre dve ipo godine imala flotu lovaca iz sovjetskog doba, uključujući Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29. Sovjetske lovce su dobili i od zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta. Ova flota je služila kao protivvazdušna odbrana Ukrajine više od dve decenije. Koliko ih je tačno preživelo drži se u strogoj tajnosti, ali se široko veruje da ih nema više od 40.

ukrajinski f 16
ukrajinski f 16

Nedavno isporučeni F-16 su možda za nijansu moderniji u poređenju sa ostatkom ukrajinske flote, ali ostaje da se vidi kakav uticaj mogu imati na tako iscrpljenom vazduhoplovstvu i s obzirom na značajan nedostatak kvalifikovanih pilota.

Sasvim je verovatno da će F-16, koji su već decenijama u upotrebi, biti korišćeni za pokušaj presretanje ruskih raketa, ali i za napad na rusku protivvazdušnu odbranu, a moguće i za napad na ruske kopnene trupe raketama vazduh-zemlja. Koje sve tipove raketa SAD šalju za lovce F-16 Kijevu možete pročitati ovde.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

5 KOMENTARA

  1. Врло антипатична изјава од сенатора. Уместо да као неутрална личност у овом непотребном сукоба даје мирољубиве изјаве које би охрабриле и ратоборне да размишљају о потезима који ће довести до мира, преговарачког стола, сенатор Грем долева уље на ватру. Не знам шта је дотични студирао, рекло би се ништа мирољубиво? Он би проширио сукоб постепеним увлачењем других држава у њега. Неки заиста не виде даље од носа како подсећа народна изрека.

    3
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave