NaslovnaNovostiISW: Oružane snage Ukrajine priredile „operativno iznenađenje“ svojim akcijama u ruskoj oblasti...

ISW: Oružane snage Ukrajine priredile „operativno iznenađenje“ svojim akcijama u ruskoj oblasti Kursk

Profesori i studenti ‘Instituta za proučavanje rata’ (ISW), sa sedištem u Vašingtonu, sugerisali su da nedostatak koherentnog ruskog odgovora na ukrajinsku invaziju na oblast Kursk i brzina napredovanja ukazuju na to da su ukrajinske trupe sposobne za operativno iznenađenje.

Ukrajinska prekogranična mehanizovana ofanziva u ruskoj oblasti Kursk, koja je počela 6. avgusta, u toku je u okviru operativnih napora Ukrajine na ruskom tlu.

„ISW neće dati procene o nameri ove ukrajinske operacije da se izbegne kompromitovanje operativne bezbednosti.”

ISW analitičari ističu da je gotovo izvesno da će Rusija uložiti napore da povrati rusku teritoriju u Kurskoj oblasti koju su okupirale ukrajinske snage, sa ciljem da ograniči delovanje ukrajinske vojske.

Značajno ukrajinsko napredovanje na rusku teritoriju predstavljalo bi suštinski strateški korak nazad za ruskog lidera Vladimira Putina, potkopavajući njegov dugogodišnji narativ o „ruskoj geopolitičkoj stabilnosti, bezbednosti i otpornosti“, smatraju analitičari ISW.

ISW je naznačio da ako su ruski izveštaji o situaciji u regionu Kursk tačni i ako ruska vojna komanda percipira situaciju onako kako su opisali ruski izvori, ona ima na raspolaganju nekoliko pravaca delovanja kao odgovor na ukrajinsku operaciju u regionu.

Jedan od ovih pravaca delovanja bi podrazumevao da ruska vojna komanda može odlučiti da prerasporedi operativne rezerve koje je akumulirala za planirane ofanzive za leto 2024. godine i/ili relativno bolje snabdevene i borbeno efikasnije jedinice fronta u regionu Kursk iz drugih delova pozorišta.

„Putin verovatno ocenjuje da mora da odgovori na uočenu pretnju civilima kako bi uverio rusku javnost da je situacija pod kontrolom i kako bi izbegao značajne domaće nemire.”

U analizi se navodi da ukrajinski zvaničnici tek treba da direktno komentarišu operaciju koja je u toku u regionu Kursk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 8. avgusta rekao da je Rusija „donela rat Ukrajini“ i da treba da „oseti šta je uradila“ kao odgovor.

„Nedostatak koherentnog ruskog odgovora na ukrajinski upad u Kursku oblast i prijavljeni tempo ukrajinskog napredovanja ukazuju na to da su ukrajinske snage uspele da postignu operativno iznenađenje duž granice sa Rusijom“, kažu analitičari Instituta za proučavanje Rat (ISW).

Invazija u Kursku primoraće Ruse da prerasporede trupe sa fronta, nadaju se estonski obaveštajci

Potpukovnik Janek Keselman, zamenik komandanta Obaveštajnog centra estonskih odbrambenih snaga, veruje da će vojne operacije u ruskoj oblasti Kursk verovatno primorati Rusiju da prerasporedi svoje trupe, navodi estonski javni radio ERR.

Keselman je primetio da su ruske snage verovatno bile nepripremljene za ukrajinske operacije u regionu, a napad ih je zatekao nespremne.

On je takođe napomenuo da su, na osnovu trenutnih informacija, ukrajinske trupe napredovale otprilike 15 kilometara od granice u Kurskom regionu.

„Moguće je da je druga ruska odbrambena linija u regionu delimično probijena. „Verovatno će ofanziva ukrajinskih trupa u oblasti Kurska dovesti do preraspoređivanja jedinica Ruske Federacije iz drugih oblasti kako bi se obezbedila odbrana ruskih jedinica i kontranapadi protiv ukrajinskih snaga u regionu“, rekao estonski zamenik komandanta.

Nemački tabloid Bild raduje se povratku nemačkih oklopnih vozila na rusko tlo

Za razliku od američkih medija koji prilično kritički prate invaziju ukrajinskih oružanih snaga u Kursku oblast, nemačka štampa objavljuje revanšističke materijale o povratku nemačkih tenkova na rusko tlo.

Tabloid Bild ponosito izveštava da Kijev koristi nemačka oklopna vozila za invaziju na Rusiju. Štaviše, publikacija je uverena da je uvođenje vanrednog stanja u regionu Kursk povezano sa tenkovima koje je poslala Nemačka. Istovremeno, autori publikacije primećuju da „Rusi žestoko napadaju“ nemačku opremu.

Očigledno je da su novinari nemačkog lista bili inspirisani dozvolom Bundestaga da ukrajinskim snagama dozvoli da bez ograničenja koriste oklopna vozila isporučena iz Nemačke. Međutim, Bild je zaboravio da pomene da tenkovi Leopard 2 još nisu primećeni u regionu Kursk.

Od svih oklopnih vozila koje je obezbedio Berlin, samo su borbena vozila pešadije Marder učestvovala u proboju Oružanih snaga Ukrajine, od kojih je najmanje jedno već uništeno dolaskom kamikaza bespilotne letelice Lancet.

Sa druge strane, hvaljeni nemački tenkovi Leopard zaista nisu opravdali nade koje su im polagane tokom prošlogodišnje letnje kontraofanzive ukrajinske vojske u regionu Zaporožja.

5 KOMENTARA

  1. Koje gluposti ovih zapadnih imbecila. O kakvom uspehu se govori, pa ušli su maksimalno 15 km. Rusija ima ogromnu granicu, čuvaju je graničari kao i svake druge države, ali ako uđe 1.000 vojnika susedne države na blickrig, graničari se ne mogu suprotstaviti tenkovima nego javljaju vojsci. Za to vreme ukrajinci naprave tih 15 km, to svaki pešak može da pređe za 2 – 2 i po sata. Ne vidim razloga za aplaudiranje ili nekakve nade, ovi ukrajinci su mrtvi u idiotskoj akciji na nivou idiotskih američkih ratnih filmova.

    10
    1
    • Ako nije uspeh 3 uništena helikoptera, dva aviona, ona kolona sa 500 mrtvih i 20 uništenih kamiona, makar 10 renkova, 300 zarobljenika i veliko poniženje za ruse i to sve za 3 dana, ja ne znam šta bi bio uspeh. Sada mogu i da se vrate pa ponovo uskoro, naravno u povratku sve miniraju i love ruse kao zečeve sa dronovima i himarsima, biće baš veselo.

      1
      3
    • O kakvim ti crnim graničarima pričaš, nije to granica sa Finskom nego sa zemljom sa kojom si u opštem ratu, tu treba da je sve utvrđeno i minirano sa dovoljno snaga da zaustave svaki napad kao na bilo kojem dijelu fronta. Jasno je da riječ o ogromnom propustu Rusa, nije Prigožin bio strani plaćenik nego je u praksi vidio sve te probleme. Mjeseci će trebati i ogromne žrtve da se sve ovo vrati. Rusi su otklonili mnogo nedostataka od početka rata za koje nisu bili svjesni da imaju i teško mijenjaju bilo šta zbog komunističkog nasljeđa. Pobjeda Rusa na kraju je neminovna ali je jako naivno bilo očekivati da će zbog toga zapad odustati da Ukrajina ratuje za njih, ajd na početku da i shvatim ali prođoše dvije i po godine…

  2. Јесте изненађење за Русе,али и после ће бити разочарење за Украјинце.

    8
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave