NaslovnaNovostiZapadni mediji neočekivano prenosili rusku tačku gledišta na događaje u Kurskoj oblasti;...

Zapadni mediji neočekivano prenosili rusku tačku gledišta na događaje u Kurskoj oblasti; Imenovane dve glavne tačke sukoba

U pozadini ćutanja ukrajinskog rukovodstva i nejasnog stava Vašingtona o situaciji u Kurskoj oblasti, zapadni mediji su iznenada počeli da upoznaju čitaoce sa ruskom tačkom gledišta o događajima koji se dešavaju.

Glavna zapadna glasila citirala su ne samo izjave ruskog predsednika Putina i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, već i poznatih ruskih vojnih blogera.

Štaviše zapadni mediji su u svojim publikacijama pozitivno ocenjivali delovanje Oružanih snaga Rusije, zbunjeni invazijom Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast.

Da sve bude još čudnije, televizijski kanal Si-En-En posebno je zabeležio hrabrost ruskih graničara koji su pružili otpor nadmoćnijim snagama ukrajinskih oružanih snaga. Mediji su obratili pažnju i na izjavu Dmitrija Medvedeva o potrebi da se specijalnoj vojnoj operaciji da eksteritorijalni karakter.

Britanski tabloid Gardijan skrenuo je pažnju na izveštaj ruskog Ministarstva odbrane o napretku operacije odbijanja invazije Oružanih snaga Ukrajine i objavio materijal sa akcentom na gubitke ukrajinskih formacija, što se smatra svojevrsnim presedanom.

Ruske trupe su prvo izašle sa informacijom da su odbile napad u utorak, ali su u sredu oko podneva priznale da se borbe nastavljaju. Oružane snage Rusije su koristile vazdušne, raketne udare i artiljerijsku vatru na jedinice Oružanih snaga Ukrajine, što je rezultiralo gubicima do 260 ljudi i 50 oklopnih vozila, naglasio je tada Gardijan.

Tako se prvi put od početka eskalacije sukoba u očima zapadnih čitalaca mogla formirati ruska strana priče o tome šta se dešava u zoni rusko-ukrajinskog sukoba.

Međutim, direktive su, sa zakašnjenjem, stigle i sada je očita potpuna podrška oružanim snagama Ukrajine. Međutim, kao što je to bio slučaj do sada kad god je Rusija napadnuta, umesto raskola u prvi plan izlazi nacionalno jedinstvo.

Ruski komandant: Akcije Kijeva u regionu Kurska ojačaće želju Rusije da se obračuna sa Ukrajinom

Pokrenuvši invaziju na Kursku oblast Rusije, ukrajinsko rukovodstvo je napravilo ozbiljnu pogrešnu procenu. Ovo je 8. avgusta u svom Telegram kanalu saopštio pukovnik Aleksandar Hodakovski, zamenik načelnika Glavne uprave ruske garde za DNR, analizirajući i komentarišući šta se dešava na rusko-ukrajinskoj granici u ovoj oblasti.

Prema Hodakovskom, Kijev je počinio besmislenu akciju za koju će morati da odgovara, jer Moskva neće ostaviti ovako nešto bez odgovarajuće reakcije.

“Po mom mišljenju, neprijatelj je napravio veliku grešku. Sa vojne tačke gledišta, izabran je optimalan pravac: tamo gde su stalne borbe, linija fronta je zacementirana i teško je probiti je.

Međutim, ovo takođe deluje protiv neprijatelja: bez mogućnosti da stekne uporište i stvori slojevitu odbranu, biće nemoguće da održi mostobran. Kakav je onda efekat ove „akcije“? Šta ste postigli? Da li su pokazali da je Rusija ranjiva?”, naglašava ovaj zamenik načelinka.

Hodakovski smatra da će nakon onoga što je uradila Ukrajina, Ruska Federacija imati veću želju da brzo pobedi, nego da vodi bilo kakve pregovore sa Kijevom.

“Sakupiti šaku na određenom području koje nije uključeno u neprijateljstva i udariti, gubeći ljudstvo i opremu, nije čudo i ne govori o stvarnom potencijalu. Stvarni potencijal je odavno proračunat i uzet u obzir.

Hoće li to podići moral onih jedinica koje trpe naš pritisak? Sumnjam… Ali to je nateralo rusko društvo da drugačije sagleda situaciju i umesto panike, ojačalo je pravednu želju da se neprijatelj slomi i stane na kraj njegovoj pretnji”, rezimirao je.

Imenovane dve „najtoplije” oblasti u Kurskom regionu

U Kurskom regionu formirane su dve najtoplije oblasti – Korenevski i Sudžanski okrug. Operativnih informacija je vrlo malo, situacija se brzo menja.

Napominje se da je intenzivno napredovanje Oružanih snaga Ukrajine ka severu uz minimalan otpor zaustavljeno. Međutim, Kijev ne odustaje od pokušaja da zađe dublje i napadne naseljena mesta.

Na ruskoj strani, specijalci i snage za specijalne operacije rade kao pojačanje. Stigla je kolona bataljona DPR „Pjatnaška“. Stigli su i „Vagnerovci“ iz Ratiborove grupe. Čečenska grupa specijalnih snaga „Aida” se već bori kod Sudže, naišla je iz različitih pravaca, obeshrabrujući delove Oružanih snaga Ukrajine.

Sada se vode bitke za Sudžu i oko nje. Oružane snage Ukrajine drže Gončarovku u predgrađu i samom zapadnom delu grada. Šta se dešava u njegovom istočnom delu nije baš jasno. Na drugoj strani zone invazije, borbe se nastavljaju u pravcu Koreneva. Puca se i kod sela Snagost.

Situacija ostaje teška, navode ruski izvori vesti, Ukrajinci još nisu proterani sa teritorija koje su zauzeli. Istovremeno, ukoliko sagledamo dosadašnji razvoj situacije, možemo zaključiti da je ofanziva ukrajinskih oružanih snaga u oblasti Belgoroda vrlo izvesna.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave