NaslovnaNovostiNovi "kec" u rukavu Moskve! Otkrivena ruska raketa vazduh-vazduh sposobna da nosi...

Novi “kec” u rukavu Moskve! Otkrivena ruska raketa vazduh-vazduh sposobna da nosi nuklearnu bojevu glavu

Razlog za novu zabrinutost na zapadu je kako se čini nova raketa R-33 dometa 300 km dejstva izvan vizuelnog dometa, a koja je prva ruska raketa vazduh-vazduh, za koju je nezvanično potvrđeno da može da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Rusko ministarstvo odbrane je nedavno objavilo snimak na kojem se vidi kako su presretači MiG-31BM naoružani raketama vazduh-vazduh velikog dometa u okviru vežbi sa nestrateškim nuklearnim oružjem Kremlja.

Da li je u pitanju najsmrtonosnija ruska raketa vazduh-vazduh?

Naime, u okviru relevantnih vežbi ruske vojske, Kremlj je nedavno objavio veoma zanimljiv video.

Činilo se da su lovci MiG-31 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije bili naoružani raketama R-33 (NATO ih naziva AA-0 Amos), za koje se pretpostavlja da su bile opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Radi se o oružju sposobnom da presretne različite neprijateljske vazdušne pretnje, uključujući i krstareće rakete koje lete na malim visinama maksimalnom brzinom od 3.000 km/h.

Kada je oružje prvi put pušteno u rad 1981. godine, imalo je maksimalni domet vatre do 120 kilometara. Svrha R-33 je bila da obori neprijateljske avione koji lete velikom brzinom.

Kombinacija ruskog presretača MiG-31 i četiri rakete vazduh-vazduh R-33 izazvala je mnoge glavobolje Amerikancima, pošto su po prvi put ruski lovci mogli da gađaju američke avione sa veoma velike udaljenosti. Raketa R-33 je bila opremljena konvencionalnom bojevom glavom od 55 kg.

Danas je raketa R-33 ostaje i dalje posebno smrtonosna. Od 2012. godine pa nadalje je modernizovana i danas njen domet vatre iz lovaca MiG-31 dostiže 300 km.

Dakle, danas je R-33 raketa sposobna da dejstvuje izvan vizuelnog dometa. Takođe su poboljšani nišanski sistemi oružja, tako da se navigacija do cilja vrši sa većom preciznošću.

Maksimalna brzina projektila R-33 dostiže 3.000 km/h, što ga čini posebno opasnim za neprijateljske avione. Vrlo verovatno da nijedan lovac ne može pobeći (manevrisati) suočen sa ovim ruskim oružjem, ali to takođe zavisi od udaljenosti rakete.

Tokom Hladnog rata, govorilo se da su Sovjeti naoružavali svoje rakete i konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama. Naravno, nikada nije javno otkriveno da Moskva poseduje raketu vazduh-vazduh sposobnu da bude naoružana nuklearnim „nosom“.

Stručnjaci, naravno, procenjuju da po svoj prilici neke ruske rakete zaista mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama, kao što su R-33 i R-37, jer bi samo sa takvim bojevim glavama mogle naneti štetu neprijateljskim lovcima u scenariju da su presretnuti sistemima za elektronsko ratovanje neprijatelja.

2 KOMENTARA

  1. Moze da nosi i 75 komada ali osim nosanja tamo ovamo nista drugo. Moze se jedino desiti da im ispadne pa da se poubijaju medjusobno ostalo totalna nula.

  2. Doprema svežeg ruskog uranijuma za Zapadne prestolnice koje nemaju sirovine uranijuma da se ogreju i besplatno 😂😂😂

    3
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave