NaslovnaNovostiU pokušaju proboja granice Kurske oblasti Oružane snage Ukrajine prošle sa više...

U pokušaju proboja granice Kurske oblasti Oružane snage Ukrajine prošle sa više od 20 mrtvih i 50 ranjenih

U pokušaju ukrajinskih snaga da se probiju na teritoriju Ruske Federacije u Sudžanskom okrugu Kurske oblasti, poginulo je najmanje 20 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, a oko 50 je ranjeno, pišu ruski izvori vesti.

Prema ruskom glasilu Meš, bitka se nastavlja, a ruske snage su uspešno potisnule mešovitu grupu koju čine militanti iz navodnog Ruskog dobrovoljačkog korupsa (RDK), 22. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i boraca teritorijalne odbrane, van granice Ruske Federacije. Sada se po ukrajinskim jedinicama dejstvuje uz pomoć artiljerije i avijacije, tvrdi isti izvor.

Izveštava se da su se ove kombinovane ukrajinske snage podelile u male grupe i raspršile u zasadima Šostkinskog okruga u Sumskoj oblasti, pokušavajući da izbegnu progon.

Napad je počeo u 3 sata ujutru artiljerijskim granatiranjem graničnih područja. Ukrajinske snage koristile su tenkove i kamikaza bespilotne letelice da održavaju vatru i nanose maksimalnu štetu ruskim položajima.

Tada je uz podršku teške tehnike počeo pokušaj juriša na rusku teritoriju. Na ukrajinskim vozilima viđene su oznake u vidu trouglova.

Za desant na granice Kurske oblasti, Oružane snage Ukrajine koristile su grupu sa beloruske granice

Ukrajinske snage pokušale su da upadnu na teritoriju Kurskog regiona koristeći različite vrste opreme, na kojima su primećeni taktički znaci u vidu trougla, prenose ruski izvori.

Napad su navodno organizovale snage ukrajinskih oružanih snaga koje se nalaze na granici sa Belorusijom.

Prema do sada dostupnim podacima, ruska vojska je uspela da spreči proboj, ali se borbe na granici nastavljaju. Graničari i snage FSB Rusije, zajedno sa jedinicama Oružanih snaga Ruske Federacije, angažovane su na ovoj novoj tački fronta.

ukrajinska vozila sa znakom trougla
ukrajinska vozila sa znakom trougla

Prema ruskim vojnim dopisnicima, napad je pažljivo planiran i uključivao je upotrebu raznih vrsta opreme, što ukazuje na ozbiljnost namera ukrajinske strane. Vojni stručnjaci napominju da su taktičke trouglove postavljene na vozila deo plana koji ima za cilj dezorijentaciju i stvaranje haosa.

Ukrajinske trupe su se povukle iz ukrajinskog Njujorka

Ukrajinske trupe počele su povlačenje sa odbrambene linije koja se nalazi istočno od sela Njujork. Prema brojnim stranim izvorima koji se pozivaju na Oružane snage Ukrajine, snage su prebačene u susedno selo Nelepovka kako bi se izbeglo opkoljenje.

Povlačenje ukrajinskih oružanih snaga iz blizine Njujorka postalo je neophodna mera u pozadini intenzivnih neprijateljstava i pretnje opkoljavanjem.

Prema ukrajinskoj vojsci, prebacivanje trupa je izvršeno u skladu sa operativnom neophodnošću i imalo je za cilj održavanje borbene efikasnosti jedinica.

Predstavnici Oružanih snaga Ukrajine potvrdili su da je odluka o povlačenju doneta zbog teške situacije na frontu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave