NaslovnaNovostiGvozdena kupola aktivirana sinoć u Izraelu nakon što je Hezbolah kao uvertiru...

Gvozdena kupola aktivirana sinoć u Izraelu nakon što je Hezbolah kao uvertiru ispalio oko 50 raketa

Kako javljaju izraelski mediji, oko 50 raketa je ispaljeno iz južnog Libana ka Gornjoj Galileji.

Tokom nedelje uveče, Hezbolah je ispalio oko 50 raketa iz Libana ka Gornjoj Galileji. Snimak pokazuje kako je izraelski sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ odmah aktiviran rano ujutru na nebu iznad Izraela, prenosi njima bliski britanski Sky.

U saopštenju u kojem preuzima odgovornost za raketni napad, Hezbolah je rekao da to nije bio odgovor na ubistvo njegovog glavnog komandanta. Libanski Hezbolah, šiitska militantna grupa, tvrdi da je to zapravo odgovor na izraelske napade u kojima su ubijeni civili u dva sela na jugu Libana.

„U znak podrške našem nepokolebljivom palestinskom narodu u Pojasu Gaze i njihovom hrabrom i časnom otporu, ovo je bio odgovor na napade izraelskog neprijatelja na sela Kafr Kila i Deir Sirijan, u kojima su ranjeni civili“, izvestila je teroristička grupa. dodajući da su raketirali naselje Beit Hilel.

Većinu projektila presrela je „Gvozdena kupola“, ali je nekoliko projektila navodno izazvalo požare u toj oblasti.

Jedan projektil pao je u oblast Beit Hilel, a nekoliko je palo na otvorena područja, dodaju iz Izraela.

“Ubrzo nakon napada, izraelske vazduhoplovne snage su pogodile lanser Hezbolaha korišćen u napadu i pogodile dodatnu terorističku infrastrukturu u oblasti Mardžajun u južnom Libanu”, pišu takođe mediji iz Jerusalima.

Libanski mediji javili su da je IAF napao dve lokacije u regionu Al Mahmudija u južnom Libanu.

Od 8. oktobra, snage predvođene Hezbolahom gotovo svakodnevno napadaju izraelske zajednice i vojne položaje duž granice, a grupa kaže da to čini kako bi podržala Gazane u njihovom ratu sa Izraelom.

Izrael još nije komentarisao napad

Nakon što je Pentagon u petak najavio da će rasporediti dodatne borbene avione i pomorske ratne brodove na Bliskom istoku i nakon što su američki i britanski zvaničnici apelovali na svoje građane da napuste Liban, oglasio se i američki predsednik Džo Bajden.

On je pročitao tekst u kome se nada da će Iran odustati od pretnji odmazdom protiv Izraela i tako sprečiti da se rat proširi na Bliski istok.

Tenzije u regionu su eskalirale nakon što je visoki politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen u iranskoj prestonici Teheranu. Iran je obećao da će osvetiti njegovu smrt i zajedno sa Hamasom optužuje Izrael za navedeno ubistvo.

Pomenuti atentat je usledio dan nakon što je izraelska vojska prijavila ubistvo višeg komandanta Hezbolaha u Bejrutu.

Izrael tvrdi da je potpuno spreman

Bliski istok je ponovo na ivici sukoba, čekajući odmazdu Irana i njegovih saveznika protiv Izraela za ubistvo Ismaila Hanije. Amerikanci nastavljaju sa najvećom koncentracijom snaga na Bliskom istoku, od 7. oktobra, dok Izrael priprema odbranu i otvorio skloništa.

Britanija i SAD pozivaju svoje građane da napuste Liban što je pre moguće. U isto vreme u Izraelu, avio-kompanije jedan za drugim otkazuju letove za i iz Tel Aviva do daljnjeg.

Izrael kaže da je potpuno spreman za svaki iranski napad. Na nivou civilne zaštite takođe je sve spremno, od podzemnih bolnica i operativnog sistema bolnica do „pustih ostrva“ kako ih zovu, odnosno bez opreme i struje.

Iran je u subotu rekao da očekuje da Hezbolah udari dublje u Izrael i da se neće ograničiti na vojne ciljeve, navodeći kao opravdanje izraelsko ubistvo vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra.

Najveću koncentraciju američkih snaga na Bliskom istoku od početka rata u Gazi sprovode Sjedinjene Američke Države, pošto je izgleda počelo odbrojavanje do iranske odmazde Izraelu nakon ubistva Ismaila Hanije. Dodatni lovački avioni i ratni brodovi se raspoređuju u Sredozemnom i Crvenom moru u pripremi za moguće američko angažovanje.

USS Abraham Linkoln prolazi kroz zaliv San Dijega radi redovnog raspoređivanja, 3. januara 2022. (Foto: Američka mornarica / MC1 Kelbi Sanders)
USS Abraham Linkoln prolazi kroz zaliv San Dijega radi redovnog raspoređivanja, 3. januara 2022. (Foto: Američka mornarica / MC1 Kelbi Sanders)

Pentagon šalje u to područje nosač aviona Abraham Linkoln. Američki ministar odbrane je istakao da će Linkoln zameniti Teodor Ruzvelt koji se nalazi u Omanskom zalivu. Istovremeno, razarači i krstarice hrle na Bliski istok i Sredozemno more.

Izrael je takođe u stanju pripravnosti, a mornarica sprovodi testove odbrambenog sistema dugog dometa. Izraelski mediji javljaju da su pored SAD i Britanije, u pripravnost za presretanje iranskih raketa i dronova stavljene i zalivske države, Egipat i Jordan, ali i ostale u regionu koje bez pogovora izvršavaju američke naredbe.

1 KOMENTAR

  1. Izraelu bice teze kad Huti upotrebe tzv.hipersonicno oruzje,ispale pa sta pogode,nekad metu u drugoj drzavi,mozda,neki Saudijski naftovod,ko ranije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave