NaslovnaNovostiRostov na Donu 'ponovo' potonuo: Kijev tvrdi da je potopio podmornicu u...

Rostov na Donu ‘ponovo’ potonuo: Kijev tvrdi da je potopio podmornicu u luci Sevastopolj i uništio PVO S-400

“Ukrajinske odbrambene snage su 2. avgusta pogodile podmornicu i ruski raketni sistem S-400 na okupiranom Krimu”, tvrdi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, a citiraju svi ukrajinski i zapadni mediji.

„Rostov na Donu“ je već bio na popravci nakon prethodnog ukrajinskog raketnog napada 13. septembra 2023.

Oružane snage Ukrajine saopštile su danas na Fejsbuku da su potopile rusku podmornicu i uništile protivvazdušni raketni sistem S-400 u regionu Krima.

Od jučerašnjeg napada navodno četiri lansera protivvazdušnog sistema S-400 Trijumf pretrpela su značajna oštećenja. Ukrajinske snage su uspešno napale i potopile rusku podmornicu Rostov na Donu u luci Sevastopolj na Krimu, navodi se u istom saopštenju.

Odmah su objavljeni satelitski snimci luke Sevastopolj, na kojima se tvrdi da vidimo rezultat pre i posle udara Rostova na Donu u Sevastopolju, a koje obezbeđuju zapadni sateliti.

rostov na donu satelitski snimak
rostov na donu satelitski snimak

Rostov na Donu je jedna od četiri podmornice klase Kilo sposobne da lansiraju rakete Kalibar. Podmornica vredna 300 miliona dolara puštena je u rad 26. decembra 2014. i bila je na popravci nakon prethodnog ukrajinskog raketnog napada 13. septembra 2023. godine.

Crnomorska flota ima šest podmornica projekta 636.3, koje su primljene u periodu 2014-2016 (po dve godišnje).

Poslednjih meseci Ukrajina je u nekoliko navrata lansirala rakete i vazdušne i pomorske bespilotne letelice na Krim. Pojedine su pogodile ciljeve, međutim, većina raketa i dronova je uništena pre nego što su stigli do poluostrva.

Dizel-električne podmornice projekta 636.3, koje nose krstareće rakete „Kalibar“, ruska strana je uveliko koristila u sukobima kako u Siriji tako i u Ukrajini, izvodeći ponovljene udare po kopnenim ciljevima na teritoriji pomenute dve zemlje.

Kako bi potkrepili nekako ukrajinske tvrdnje o uništenim S-400 sistemima, a koje prenosimo, nismo uspeli da nađemo ništa bolje od snimka koje prilažemo ispod, gde se tvrdi da “NASA mapa prikazuje požar Trijumf sistema”.

Zelenski: Rusko vazduhoplovstvo mora biti uništeno gde god da se nalazi

„Rusko vazduhoplovstvo mora biti uništeno gde god da se nalazi, korišćenjem bilo kakvih efikasnih sredstava. Takođe je veoma pošteno da se udari na ruske aerodrome.

Potrebna nam je ova zajednička odluka sa našim partnerima — bezbednosna odluka. Ovo je jedini način da obezbedimo zaštitu naših.

Samo ove nedelje Rusija je upotrebila više od 600 navođenih bombi protiv Ukrajine, moramo da zaustavimo ovaj svakodnevni ruski teror snažnim zajedničkim odlukama.

Rostov na Donu klase 636.3

Oštećena podmornica je jedna od poslednjih izgrađenih po uzoru na plovila još iz perioda Hladnog rata. Cena podmornice, prema zapadnim izvorima, iznosi čak 300 miliona dolara.

Nadvodni deplasman dizel-električne podmornice B-237 „Rostov-na-Donu“ iz projekta 636.3 „Varšavjanka“ (NATO kodifikacija Kilo) je 2350 t. a podvodni – 3950 t; duga je 73,8 m. a široka 9,9 m. Kao pogon koristi dva dizel-generatora po 1000 KW, glavni elektromotor od 5500 KS, elektromotor ekonomičnog hoda od 190 KS i dva rezervna elektromotora po 102 KS. 

Brzina na površini je 11-17 čvorova, pod vodom -20 čvorova, dubina ronjenja do 300 m (radna dubina 240 m) a autonomnost rada iznosi 24 dana. Posadu je činilo 12 oficira i 40 nižih činova.

Za odbranu od aviona imala je PZRK ”Strela-3M”, ”Igla-1”, ”Verba” 8 ZUR a od raketnog naoružanja ima 4xRK ”Kalibr-PL” sa protivbrodskim i protivobalnim raketama 3M54K, 3M54K1, 3M14K i 91R1; umesto torpeda, bila je opremljena podvodnim minama.

Izgradnja „Rostova-na-Donu“ je započeta 21. novembra 2011. u ”Admiralitetskom brodogradilištu” u St. Peterburgu (radni nalog 01671). Porinuta je 26. juna 2014. a spitivanja na vezu su započeta 22. avgusta. Plovilo je  23. oktobra ušlo u prvu fazu plovnih ispitivanja, sa kojih se vratilo 23. decembra. Podmornica je od MO zvanično primljena 26. decembra 2014. godine.

Četiri dana kasnije, ”Rostov na Donu” je upućen u sastav Ratne mornarice i dodeljen 4. zasebnoj podmorničkoj brigadi sa sedištem u Novorosijsku. Početkom decembra 2015. trebalo je da bude upućena na stalno baziranje u Crnomorsku flotu ali je umesto toga otplovila u vode oko Sirije. Ovde je 8. decembra, iz zaronjenog položaja, raketama 3M14K ”Kalibr-PL” dejstvovala po položajima ISIL (Daesh). 

rostov na donu u suvom doku
rostov na donu u suvom doku

U Crno more se vratila već 14. decembra 2015 i dva dana kasnije se ukotvila u Vojno-pomorskoj bazi Novorosijsk, kao deo 4. zasebne podmorničke brigade Crnomorske flote. Na planirani tekući remont upućena je 9. oktobra 2020. godine. Remont u Kronštatu obavljan je od 31 oktobra 2020. do marta 2021, kada je upućena na misiju u Sredozemno more.

U noći napada, podmornica se nalazila na suvom doku radi remonta. Jedna operena raketa  ”Storm Shadow/Scalp” sa bojevom glavom mase 450 kg probila je korpus podmornice a, potom, fugasni deo projektila je u trupu detonirao, uništio pregrade i izazvao požar.

16 KOMENTARA

  1. Укри свако зарањање подморнице сматрају за потапање:)) та подморница је ко уклети холандез,појави се ,испали,па зарони. Мистерије свијета :))

    5
    3
  2. Онај коме за познавање историје није потребан интернет

    Zvanično demantovano. Uzalud se prepirete. Kako inače sakriti onaj debaki bredlija i urušavanje fronta na donjeckom pravcu?

    9
    4
    • Питање нормалности је увек било дискутабилно! Нпр. Бог је преко арханђела Гаврила јавио Захарији оцу Маријином да ће му се родити ћерка, и онда кад је она одрасла родила је сина Спаситеља и постала Бгородица. Дакле, жену је створио Бог а онда је она родила Бога!? Да ли сте ви нормални, у шта верујете? Вера вам се састоји само у слављењу Слава и обележавању главних верских празника а ни Оченаш не знате, а да не причамо да 97% вас није ни чуло за Молитву митрополита московског Филарета (најбоља православна молитва) а камоли да ју је прочитао – па ипак, ни ја нисам више зомбирани хришћанин поради многих догматских ненормалности у хришћанству а само сам вам једну навео! И на крају, ко је православни Србин и промени веру више није Србин? Какво је то србство кад стоји на тако климавим ногама?

      1
      1
  3. Mislim da se Ukrajinska propaganda služi svakojakim lažima da bi opravdali koliko toliko svoj kolaps na terenu/frontu ali drugar i ti si preterao u svim ovim glupostima koje si napisao,mešaš babe i žabe.Tvoja je stvar dali si vernik očito da nisi pošto si pre bi se reklo satanista jer sam đavo govori iz tebe.Hoću da kažem da nije tvoja stvar u ko šta veruje već da ako već pišeš piši kao sav normalan svet!?

    13
    5
    • Sve su to jehovci, zelenski i ovi lažovi koji su pisali bibliju za goje, a ti ako sebe smatraš gojom i verujes u njihove bogove samo napred.

      5
      4
      • …i da, kad god mogu a dotiče se jehovaca i njihovih laži i lažne religije uvek ću da se potrudim da vama ješama pokvarim dan, jer vi niste Srbi nego ješovani; ko veruje u njihove bogove NIJE Srbin nego jevrej.

        7
        3
  4. Aha, verujem zelenskom ko i u jehovsku bibliju što verujem i u isusa koji hoda po vodi što verujem i vaskrsava, evo svi smo besmrtni i u 2.dolazak usto verujem samo što nije, sitnica, 2.024 gofine se čeka, a nisu lažovi ni napisali svojim lakovernim ovcama kad će a ovi veruju bre veruju😂😂😂. Jevrejske laži. Doduše ima onih među nama koji oće da veruju u ćifutske bajke, ima ih🤣🤣🤣.

    8
    7
  5. Е ово је око 102% истинито.Проверио код мог председника кућевног савјета.У ствари,Укри су све Руско на Криму спалили.Сутра у Симферопољ улази Украјинска ловачка дружина и спремају гулаш…

    22
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave