Naslovna Novosti SAD raspoređuju 12 ratnih brodova i nepoznati broj podmornica na Bliskom istoku...

SAD raspoređuju 12 ratnih brodova i nepoznati broj podmornica na Bliskom istoku u očekivanju iranskog napada na Izrael

1
nosac aviona uss theodore roosevelt
nosac aviona uss theodore roosevelt
google news

Hezbolah, Hamas, Huti i Iranci se navodno spremaju da udare na Izrael, a iz tog razloga na Bliskom istoku očekuju se velika i ozbiljna rasplamsavanje sukoba, te SAD, kao i obično, preduzimaju svoje mere u cilju zaštite “51 države”.

Sjedinjene Države su rasporedile najmanje 12 ratnih brodova i najmanje 4 podmornice na Bliskom istoku (ratne brodove uvek prate podmornice), rekao je američki zvaničnik za Vašington post, usred porasta tenzija u regionu nakon što je Izrael ubio visoke zvaničnike Hamasa i Hezbolaha.

Ratni brodovi uključuju nosač aviona USS Theodore Roosevelt i njegove prateće ratne brodove i grupu površinskih jedinica sa tri broda Wasp Amphibious Ready grupe koja uključuje više od 4.000 marinaca i mornara, rekao je američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

uss wasp
uss wasp

Isti zvaničnik je dodao da rastuće tenzije na Bliskom istoku nisu podstakle Pentagon da najavi nova dodatna raspoređivanja, dok je američka mornarica okupila najmanje desetak ratnih brodova u blizini.

USS Theodore Roosevelt bio je u sredu u Persijskom zalivu sa šest američkih razarača.
U istočnom Mediteranu su se nalazila tri amfibijska broda i dva razarača.

Same SAD su skrenule ratne brodove sa Crvenog mora, gde su imali za cilj da spreče napade jemenske šiitske grupe Huti, koji koriste rakete i bespilotne letelice za napad na trgovačke brodove povezane sa Izraelom.

Diplomatski napori

Zapadne diplomate navodno vode hitne razgovore tokom svojih napora da se spreči sveopšti rat na Bliskom istoku.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei je navodno naredio hitan napad na Izrael zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije, dok je libanska teroristička grupa Hezbolah obećala osvetu za ubistvo svog komandanta Fuada Šukra.

„Svi od sinoć vrše pritisak na Teheran da ne odgovori i da ograniči svoju reakciju“, rekao je zapadni diplomata za Fajnenšal Tajms.

Enrike Mora, jedan od najviših diplomata EU, razgovarao je juče u Teheranu.

U isto vreme, visoki zvaničnik Bele kuće za Bliski istok, Bret Mekgurk, boravio je u Saudijskoj Arabiji na unapred planiranom putovanju radi razgovora.

Malo je verovatno da Iran neće reagovati, dok Hezbolah i Hamas sigurno spremaju odmazdu, pošto je Izrael stavio odbrambeni sistem cele zemlje u stanje pripravnosti, a snage premešta u severni sektor zemlje, na granicu sa Libanom.

U suštini, i to svi znaju, eliminisanje Hanije (koji je predvodio napad na Izrael u oktobru 2023. godine), otvorilo je karte i verovatno će izazvati regionalni ratni sukob, koji može da preraste.

Iran je zvanično obavestio Ujedinjene nacije o svojoj nameri da preduzme akciju odmazde u samoodbrani protiv Izraela u skladu sa članom 51 Povelje UN.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres potvrdio je u telefonskom razgovoru sa iranskim ministrom spoljnih poslova da Iran ima „prirodno pravo na samoodbranu“ od kršenja njegove nacionalne bezbednosti i teritorijalnog integriteta, prenose iranski izvori.

Hezbolahov prvi odgovor na izraelske likvidacije poslednjih dana – ispalili salve raketa na severni Izrael

U četvrtak kasno uveče oglasile su se sirene upozorenja na severu Izraela

Čini se da je prvi odgovor na izraelsku salvu eliminacija poslednjih dana došao od Hezbolaha.

Hezbolah je pokrenuo udare na severni Izrael, desetine raketa ispaljene su sa južnog Libana. Eksplozije su zabeležene u Haifi i Kirijat Šmoni. Izraelska protivvazdušna odbrana je operativna.

Konkretno, kako prenosi Al Džazira, Hezbolah kaže da je ispalio desetine raketa ka severnom Izraelu. U četvrtak kasno uveče oglasile su se sirene upozorenja na severu Izraela, saopštila je i izraelska vojska.

Međutim, izveštava se da napadi Hezbolaha na severu Izraela nisu odgovor na ubistvo Fuada Šakra. Ovo je nastavak normalnih aktivnosti Hezbolaha, izjavili su njihovi izvori.

Nasralahovo upozorenje: „Rat sa Izraelom je u novoj fazi“ – Netanjahu: Spremni smo

Vođa libanske oružane grupe Hezbolah Hasan Nasralah izjavio je juče da je rat sa Izraelom ušao u novu fazu, upozorivši da će ta grupa sigurno odgovoriti izraelskim udarom na ubistvo visokog komandanta Hezbolaha.

Nasralah je ponovio da ta grupa nije odgovorna za subotnji smrtonosni raketni napad u kojem su poginula deca na Golanskoj visoravni koju su okupirali i pripojili Izrael. Kako je rekao, Hezbolah bi priznao da je pogrešio i ubijao civile.

Lider Hezbolaha prvi put je progovorio nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije i smrti komandanta šiitske organizacije Fuada Šukra, koji je ubijen u izraelskom udaru u utorak uveče u južnom predgrađu Bejruta.

Izrael je okrivio Šukra za napad u kojem je ubijeno 12 dece i tinejdžera u subotu u Majdal Šamsu, aneksiranom Golanu.

„Dobro smo pripremljeni za svaki slučaj“, kaže Netanjahu

„Izrael je u visokoj pripravnosti“, izjavio je juče premijer Benjamin Netanjahu, jer raste zabrinutost da će Iran ili njegovi saveznici uzvratiti za ubistvo visokih ličnosti Hezbolaha i Hamasa ove nedelje.

„Izrael je dobro pripremljen za svaki slučaj, kako defanzivno tako i ofanzivno“, rekao je Netanjahu nakon posete štabu vojne komande unutrašnjeg fronta, koji je odgovoran za civilnu zaštitu. „Naplatićemo veoma visoku cenu za svaki akt agresije na nas, odakle god da dolazi“, ponovio je on.

Član izraelskog ratnog kabineta beni ganc preti odlaskom i postavlja netanjahuu ultimatum
Član izraelskog ratnog kabineta beni ganc i premijer netanjahu

Kako je najavio sajt „Aksios”, pozivajući se na izvor blizak kabinetu premijera, Netanjahu će telefonom razgovarati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, što se i desilo, a predmet njihove rasprave bila je eskalacija tenzija na Bliskom istoku.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version