Naslovna Novosti Opasan razvoj događaja na Bliskom istoku tvrde američki mediji: Iranski vrhovni vođa...

Opasan razvoj događaja na Bliskom istoku tvrde američki mediji: Iranski vrhovni vođa naredio hitan udar na Izrael

1
ajatolah ali hamnei
ajatolah ali hamnei
google news

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, naredio je Iranu da odmah udari Izrael u znak odmazde za ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu, saopštila su tri iranska zvaničnika obaveštena o naredbi, prenosi Njujork tajms.

Ajatolah Hamnei je navodno izdao naređenje na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost u sredu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je Ismail Hanija ubijen, izjavila su tri iranska zvaničnika, od kojih su dva navodno člana Revolucionarne garde.

Tražili su navodno da se njihova imena ne objavljuju jer nisu ovlašćeni da govore javno. Podsetimo, s obzirom na odnose Irana i SAD, verovatnoća da Njujork Tajms ima izvore u IRGC ostaju upitni.

Zapadni analitičari sa zabrinutošću posmatraju razvoj događaja jer bi sukob mogao eskalirati i izazvati sveopšti rat.

Iran i Hamas su okrivili Izrael za ubistvo, koji nije ni priznao ni negirao ubistvo Hanije, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsednika.

Tokom skoro 10-mesečnog rata u Gazi, Iran je pokušao da uspostavi ravnotežu, vršeći pritisak na Izrael naglo pojačanim napadima svojih saveznika i zastupnika u regionu, izbegavajući sveopšti rat između dve nacije.

Iranske vlasti podigle su crvenu zastavu na kupolu džamije Džamkaran, koja u šiitskoj tradiciji simbolizuje i nepravedno prolivenu krv i poziv na osvetu za ubijenu osobu.

iranske vlasti podigle su crvenu zastavu na kupolu džamije džamkaran
iranske vlasti podigle su crvenu zastavu na kupolu džamije džamkaran

Teheran je ovu odluku doneo nakon ubistva šefa politbiroa Hamasa Ismaila Hanije, obećavajući oštru reakciju na ovaj incident.

U saopštenju iranske misije pri UN piše: „Odgovor na ubistvo će u stvari biti teža specijalna operacija čiji je cilj da izazove duboko žaljenje počiniocu. Prema rečima predstavnika misije, Iran namerava da izvede operaciju protiv Izraela kao odgovor na smrt Hanije.

Ovo nije prvi put da Iran pribegava podizanju crvene zastave. Poslednji put ovakva akcija je izvedena 3. januara 2024. godine, nakon terorističkog napada u provinciji Kerman, kada su militanti ISIS-a detonirali dve bombe duž putanje pogrebne povorke povodom godišnjice atentata na generala Kasem Sulejmani. Tada je i Teheran pozvao na osvetu i obećao oštre mere kao odgovor na napad.

Opcije koje Teheran razmatra

U aprilu je Iran pokrenuo svoj najveći i najotvoreniji napad na Izrael u decenijama neprijateljstva, ispalivši stotine projektila i dronova u znak odmazde za izraelski napad na bazu iranske ambasade u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih komandanata u Damasku, u Siriji.

lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021
lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021

Međutim, čak je i ova demonstracija sile bila telegrafisana dosta unapred, gotovo svo oružje su na kraju oborili Izrael i njegovi saveznici, a pričinjena je mala šteta.

Sada je nejasno koliko će Iran snažno odgovoriti i da li će smanjiti svoj napad kako bi izbegao eskalaciju.

Iranski vojni komandanti razmatraju još jedan kombinovani napad dronovima i projektilima na vojne ciljeve u regionu Tel Aviva i Haife, ali će paziti da ne pogode civilne ciljeve, navodno su rekli iranski zvaničnici.

Druga opcija koja se razmatra je koordinisani napad Irana i drugih frontova gde ima savezničke snage, uključujući Jemen, Siriju i Irak, za maksimalan efekat, rekli su oni.

Hamnei, koji ima poslednju reč o svim državnim stvarima, a takođe je i vrhovni komandant oružanih snaga, navodno je naložio vojnim komandantima Revolucionarne garde i vojske da pripreme planove za napad i odbranu u slučaju da se rat produži i Izrael ili Sjedinjene Države napadaju Iran, rekli su zvaničnici Njujork Tajmsu.

U svojoj javnoj izjavi o Hanijinoj smrti, Hamnei je signalizirao da će Iran odmah uzvratiti, rekavši da „mi vidimo osvetu za njegovu krv kao svoju dužnost“ jer se to dogodilo na tlu Islamske Republike. On je rekao da je Izrael postavio temelje za dobijanje “oštre kazne”.

Izjave drugih iranskih zvaničnika, uključujući novog predsednika Masuda Pežeskijana, Ministarstvo spoljnih poslova, Gardu i iransku misiju UN, takođe su otvoreno nagovestile da će Iran uzvratiti Izraelu i da ima pravo da se brani od povrede suvereniteta.

Netanjahuova izjava dolazi bez pominjanja masakra Hanije – “Dolaze teški dani, spremni smo na sve”

Izrael će odgovoriti silom na svaki napad, najavio je ranije premijer Benjamin Netanjahu, nakon ubistva u Teheranu lidera Hamasa Ismaila Hanije.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

„Građani Izraela, dolaze teški dani. Posle napada na Bejrut, pretnje odjekuju sa svih strana. Spremni smo za sve scenarije i ostaćemo jedinstveni i odlučni u suočavanju sa svakom pretnjom. Izrael će naplatiti visoku cenu za svaki napad na nas, sa bilo koje strane“, rekao je izraelski premijer u televizijskoj izjavi.

Netanjahu je dodao da je Izrael poslednjih dana zadao strašne udarce iranskim zastupnicima, kao što su Hamas i Hezbolah. Međutim, on nije direktno spomenuo Hanijinu smrt, zbog koje je bilo pretnji odmazdom.

„Naneli smo teške udarce“ „neprijateljima“, rekao je on, posebno misleći na Fuada Šukra koji je ubijen u Bejrutu. „Uklonili smo desnu ruku [lidera Hezbolaha] Hasana Nasralaha koji je bio direktno odgovoran za masakr dece“ na Golanu, dodao je on.

Vojni komandant Hezbolaha Fuad Sukr pronađen mrtav

Telo vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Soukra pronađeno je u ruševinama zgrade koja je juče bombardovana, u južnom predgrađu Bejruta, saopštila su sinoć dva izvora bliska bezbednosnim službama.

Izraelska vojska saopštila je kasno u utorak da je “ubila” Šukra, za koga veruje da je odgovoran za napad tokom vikenda u kojem je ubijeno 12 dece na Golanskoj visoravni. Hezbolah, grupu koju Iran finansijski i vojno podržava, su takođe potvrdili Šukrovu smrt.

Proslave u Izraelu povodom Hanijine smrti

Vesti o ubistvima su uglavnom dočekane sa radošću u Izraelu, kao deo ispunjenja obećanja da će se loviti odgovorni za zločin 7. oktobra.

Društvene mreže bile su ispunjene trijumfalnim porukama. Ministar Amičai Čikli je podelio snimak Hanije kako se pojavljuje kako maše sloganima „smrt Izraelu“, uz natpis „Pazi šta želiš“ u objavi na mreži X.

Ko je novi lider Hamasa, Kaled Mašal, naslednik ubijenog Ismaila Hanije

Haled Mešal, koji je već preživeo pokušaj izraelskog atentata, veruje se da je novi lider Hamasa, prenosi Rojters.

Izvori Hamasa su rekli da se očekuje da će Mašal biti izabran za lidera organizacije da zameni Ismaila Hanije, koji je ubijen u Iranu rano u sredu.

Visoki zvaničnik Hamasa Kalil al Haja, koji odseda u Kataru i koji je vodio Hamasove pregovarače u indirektnim pregovorima o sporazumu o taocima sa Izraelom, takođe je bio mogućnost za rukovodstvo jer je on favorit Irana i njegovih saveznika u toj oblasti.

kaled mašal
kaled mašal

Mašal je postao poznat širom sveta 1997. godine nakon što su mu izraelski agenti ubrizgali otrov u neuspešnom pokušaju atentata na ulici ispred njegove kancelarije u glavnom gradu Jordana, Amanu.

Mašal (68) je postao Hamasov politički lider u egzilu godinu dana pre nego što je Izrael pokušao da ga eliminiše, što mu je omogućilo da predstavlja palestinsku islamističku grupu na sastancima sa stranim vladama širom sveta, neometano od strane tvrdolinijaša, izraelskih ograničenja putovanja koja su uticala na druge Hamasove zvaničnike.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version