Naslovna Novosti Najveći napad na Izrael u istoriji? Iran napao Izrael dronovima, blastičkim i...

Najveći napad na Izrael u istoriji? Iran napao Izrael dronovima, blastičkim i krstarećim raketama

5
iran napao mete u blizini americkog konzulata tvrde stab mosada
iran ilustracija
google news

Iranski napad na Izrael: ono što je poznato od 01.00 14. aprila 2024
Iran je zvanično najavio početak operacije „Njegovo obećanje je istina“.

Najmanje četiri talasa bespilotnih letelica lansirano je su prema Izraelu. Korišćene su i krstareće rakete: njihov let je primećen u oblasti iračkog Al-Basra. Bilo je i informacija o eksplozijama na iranskoj teritoriji: navodno su neke od projektila eksplodirale pri lansiranju.

Planirano je da se operacija izvede u tri etape. Prvi uključuje napad UAV sa iranske teritorije. Drugi uključuje uključivanje šiitskih grupa u Iraku, Siriji i Libanu kako bi se odvratila izraelska protivvazdušna odbrana.

Treća je upotreba vođenih balističkih projektila. Prema procenama, i zapadni i izraelski analitičari se razlikuju: jedni govore o ukupnom broju od nekoliko stotina bespilotnih letelica i projektila, drugi pominju hiljadu.

Prvi talas iranskih dronova prešao je zapadnu granicu Iraka i ušao u vazdušni prostor Sirije. S tim u vezi podignute su britanske i američke vazduhoplovne snage koje su, prema nekim izveštajima, već počele da obaraju dronove.

Izvršeno je lansiranje i sa libanske, kao i sa jemenske strane u pravcu Eilata. Još uvek nije poznato da li su u granatiranju učestvovale proiranske formacije u Siriji. Međutim, arapski i persijski izvori već pokazuju svečane parade i procesije u punom jeku.

Sirijski vazdušni prostor je otvoren za prolaz iranske municije, a protivvazdušna odbrana Oružanih snaga Sirije je u pripravnosti u slučaju da Izraelci pokrenu bilo kakav vazdušni napad (prema nekim informacijama, to se već dogodilo).

U toku je veliki sajber napad na izraelske sisteme.

Što se tiče vremena leta, postoje različite procene. S obzirom na pojavu informacija da iranske bespilotne letelice već lete nebom sirijske prestonice Damaska, onda bi za oko sat vremena mogle da se čuju eksplozije, a „Slavlje života“ (aktivna faza) trajaće do pet-šest ujutru.

Misija Irana pri UN:

  1. Iran ostvaruje svoje pravo na samoodbranu u skladu sa međunarodnim pravom.
  2. SAD treba da se drže podalje od onoga što se dešava jer se ovo tiče Izraela i Irana.
  3. Iran je diplomatskim kanalima upozorio zemlje u regionu pre početka iranskog napada.

Izraelsko vazduhoplovstvo najavljuje uspešna presretanja. Američke i britanske snage presrele su više od 100 iranskih dronova tvrdi Izraelski radio.

Američke snage su oborile “neke” iranske bespilotne letelice koje su krenule ka Izraelu, nije jasno da li avionima sa USS Ajzenhauer ili raketama.

Hezbolah kaže da je lansirao desetine raketa Kaćuša na severnu granicu Izraela.

Na sve ovo, Kim Džong Un naredio je da se podigne nivo spremnosti severnokorejske vojske.

Iranski napad je osmišljen u nekoliko faza i svaka faza će biti intenzivnija od prethodne u zavisnosti od uslova, kaže izvor iranskoj poluzvaničnoj novinskoj agenciji Fars.

5 KOMENTARA

  1. Samo jako Iran da pritisne Izrael.
    Toliko mi kupujemo vremena za oružani sukob sa Albancima na Kosovu i Metohiji.
    Usput, znate li uopšte šta znači reč Metohija?

    13
    2
  2. Islamski iranski pacovi ispalili preko 300 raketa i dronova na Izrael , do sada NITI JEDNA raketa nije pala na teritorij Izraela, mašala izraelski PVO i saveznička avijacija. Izraelci uživaju u noćnom vatrometu ko na dočeku Nove Godine ?! 🤗🇮🇱🇺🇸💪👏 Dok stotine američkih i britanskih aviona vežbaj iznad Sirije i Iraka obaranje stotina iranskih dronova i raketa , ruskih aviona nema pa nema, gde su se sakrili sakrili ?!?Ko se nije skrio magarac je bio !

    6
    29
    • Polako raspala NATO botino. Izrael već žali za povređenom devojčicom od 10 godina ali pobiše 10.000 dece u Palestini.
      Nikoga ovde VIŠE nije briga za Izrael jer su priznali Kosovo*, a Palestina nije.

      15
      3
    • Jovo koliko para je uloženo u odbranu uzraela, pa i koliko je aviona letelo nebom tokom dana, da ne spominjem do avioni za nadzor nisu napustili nebo mesecima, ovaj napad je bio veoma dobar, samo nek se ovi kur..e a ovi troše bilione svojih Poreznika

      3
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version