Naslovna Novosti “Kukavički čin neće proći nekažnjeno” preti Hamas; Šta ubistvo Ismaila Hanije znači...

“Kukavički čin neće proći nekažnjeno” preti Hamas; Šta ubistvo Ismaila Hanije znači za Bliski istok?

3
lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021
lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021
google news

“Ismail Hanije je ubijen u Teheranu“, saopštio je Hamas, pripisujući njegovo ubistvo Izraelu. Njegovo ubistvo usledilo je nekoliko sati nakon ciljanog ubistva visokog zvaničnika Hezbolaha Fuada Šukra.

Istu informaciju je u isto vreme objavila i Revolucionarna garda, elitno telo oružanih snaga Islamske Republike, navodi iranski medij.

Hanije je bio u Iranu kako bi prisustvovao inauguraciji predsednika Masuda Pežeskijana. Ranije je imao sastanak sa vrhovnim vođom Irana Alijem Hamneijem zajedno sa liderom Islamskog džihada Zijadom al-Nakalahom.

Iran istražuje ubistvo lidera Hamasa

Iranske vlasti istražuju ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije i nalazi će biti saopšteni vrlo brzo, prenosi državna novinska agencija Tasnim.

Drugi državni mediji javljaju da je Revolucionarna garda, elitno telo oružanih snaga Islamske Republike, objavila da su Ismail Hanija i njegov telohranitelj ubijeni na iranskoj teritoriji.

Šta ubistvo Ismaila Hanije znači za razvoj događaja na Bliskom istoku?

Ismail Hanije je bio ključni pregovarač sa egipatskim i katarskim posrednicima o sporazumu o taocima i prekidu vatre u Gazi.

Bliski istok je na ivici nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije u sredu ujutro u Iranu, koje je palestinska organizacija pripisala izraelskom napadu. U objavi Hamasa na Telegramu se navodi da je Hanija ubijen tokom „podmukle cionističke racije na imanje u kojem je živeo, u Teheranu“.

Ubistvo Hanije u Iranu je “kukavički čin koji neće proći nekažnjeno”, izvestila je televizija Al-Aksa, kojom upravlja palestinska organizacija, pozivajući se na visokog zvaničnika Hamasa Musu Abu Marzuka.

Ubistvo Hanije je ozbiljna eskalacija koja neće postići svoje ciljeve, rekao je za Rojters zvaničnik Hamasa Sami Abu Zohri.

“Brat, vođa, mudžahid Ismail Hanija, vođa pokreta, ubijen je u izdajničkom cionističkom napadu na njegovu kancelariju u Teheranu nakon što je prisustvovao inauguraciji novog predsednika” Islamske Republike, saopštio je Hamas.

Ubistvo Hanije osudio je predsednik palestinskih vlasti Mahmud Abas. Palestinske organizacije pozvale su na generalni štrajk i masovne demonstracije nakon Hanijevog ubistva.

Iranske vlasti istražuju ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije, a nalazi će biti saopšteni vrlo brzo, prenosi državna novinska agencija Tasnim, međutim prema preliminarnim informacijama ubijen je dronom.

Ubistvo Hanije je ozbiljna eskalacija koja neće postići svoje ciljeve, rekao je za Rojters zvaničnik Hamasa Sami Abu Zohri.

Portparol Bele kuće rekao je da je upoznat sa izveštajima o smrti političkog lidera Hamasa, ali je odbio da dalje komentariše. Izraelska vojska je za CNN rekla da „ne odgovara na izveštaje stranih medija“.

„Njegovo ubistvo će imati značajan uticaj na ove pregovore“

Smrt političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije je „prva velika izraelska operacija od 7. oktobra“, izveštava politički i spoljnopolitički analitičar CNN-a Barak Ravid.

Izraelska vojska je ponovila za CNN da “ne odgovara na izveštaje stranih medija” nakon što su iranski državni mediji izvestili o Hanijinoj smrti.

Iako Hanija nije važan za vojnu ruku organizacije, on je zadužen za njene međunarodne odnose i ključni je pregovarač sa Egipćanima i Katarima o sporazumu o prekidu vatre u Gazi, rekao je Ravid. “Njegovo ubistvo će imati značajan uticaj na ove pregovore“, rekao je on.

Izraelska vlada smatra Hanija jednim od odgovornih za napad Hamasa 7. oktobra, a izraelske vlasti su obećale da će uloviti one koji su odgovorni za desetomesečni napad koji je izazvao ogorčen sukob na Bliskom istoku.

Ko je bio Ismail Hanija?

Hanija je dugi niz godina bio politički lider organizacije Hamas. Ovaj 62-godišnjak je rođen u izbegličkom kampu u blizini grada Gaze i pridružio se Hamasu kasnih 1980-ih tokom Prve intifade.

Kako je Hamas došao na vlast, Hanija je postepeno napredovao. Imenovan je za člana tajnog „kolektivnog rukovodstva” 2004. godine, a zatim za premijera Palestinske uprave 2006. godine. Do 2017. postao je vođa grupe, a ubrzo nakon toga su ga Sjedinjene Države proglasile „globalnim teroristom“.

Učestvovao je u mirovnim pregovorima sa bivšim američkim predsednikom Džimijem Karterom i sastao se sa drugim svetskim liderima, uključujući katarskog emira šeika Hamada bin Kalifu al-Tanija i kineskog diplomatu Vang Keđijana ranije ove godine.

U aprilu su u izraelskim vazdušnim napadima ubijena tri Hanijina sina i četvoro njegovih unuka, navodi Hamas. Ismail Hanija, koji je 2017. godine izabran za šefa politbiroa Hamasa, živeo je između Katara i Turske.

Za svog života, Hanija je insistirao da njihova smrt neće uticati na prekid vatre i pregovore o taocima.

3 KOMENTARA

  1. Не схватам Јевреје, зар мисле да ће убиствима оних на врху решити проблем? Па уместо убијеног одмах долази други! Једино решење за какав-такав мир је постојање палестинске независне државе и Израела (Одабраног) – али мислим да ће од тога тешко шта бити јер и једни и други су задрти – а њихов сукоб је настао још у библијским временима – ко је читао библију зна да у библији писмује како је Сара жена Аврамова злостављала слушкињу Агару (арапкињу) и на крају је истерала у пустињу са сином Исмаилом (којег је иначе родила са Аврамом) – и то је тад почело, а како онда тако и данас, а изгледа да ће тако остати до краја времена. / Проблем је што је тај њихов библијски сукоб стигао и до нас преко аврамовских религија, ислама и христћанства, па се и ми трвемо међусобно – симболикчно схваћено Сарин и Агарјин сукоб постао је и насш међу-србски сукоб…бем ли га!

  2. Ubistvo imenovanog je, kako neki izjavljuju, podmuklo i kukavicko. Uz duzne simpatije prema neprijateljima Izraela, sta ocekuju – herojsko, posteno ubistvo u ratu ?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version