NaslovnaNovostiNajnovije rakete Iskander (dometa 1000 km) pogodile Kijev dok traje treća faza...

Najnovije rakete Iskander (dometa 1000 km) pogodile Kijev dok traje treća faza vežbe strateških nuklearnih snaga u Rusiji

Prvo su se oglasile sirene ukrajinske PVO u 11 gradova i regiona, a onda smo imali talas žestokih ruskih granatiranja.

Ukrajinski mediji izvestili su o dve eksplozije balističkih projektila u regionu Bile Cerkve u blizini Kijeva pre nekoliko sati, dok je 11 gradova u zemlji oglasilo alarm za vazdušni napad.

Pojašnjava se da je lansiranje izvršeno iz ruskog regiona Voronjež, koji je udaljen više od 600 kilometara od ukrajinske prestonice.

Podsetimo, približni domet balističkih raketa 9M723 Iskander-M OTRK ne prelazi 500 kilometara. U kontekstu ovog napada, isti izvori se pozivaju na informaciju o novoj raketi za Iskander-M OTRK, koja ima efektivni domet od čak 1000 kilometara.

Juče se saznalo da je na 78. godišnjicu poligona Kaspustin Jar, rusko Ministarstvo odbrane objavilo video snimak testiranja do sada neviđene rakete dometa 1000 km.

Za poređenje, raketa 9M723 i ona prikazana na video snimku se malo razlikuju po dužini, što ima smisla.

stari i novi iskander
stari i novi iskander

Prvo su se oglasile ukrajinske sirene protivvazdušne odbrane u 11 gradova i regiona, a onda smo imali talas teškog ruskog bombardovanja:

  • Region Dnjepropetrovska.
  • Ivano-Frankovska oblast.
  • Kijevska oblast.
  • Kirovgradska oblast.
  • Oblasti Nikolaev i Poltavska.
  • Sumi i region Harkova.
  • Čerkasi region.
  • Černigovska oblast i glavni grad Kijev.

Počela treća etapa vežbe strateških nuklearnih snaga u Rusiji

Kako prenosi agencija RIA, u Rusiji je počela treća etapa vežbe strateških nuklearnih snaga bez upotrebe nuklearnih bojevih glava, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Prema odluci predsednika Rusije, počela je treća etapa vežbe nestrateških nuklearnih snaga, koje će rasporediti nestrateško nuklearno oružje“, napominje Ministarstvo.

Obuka ruskih strateških nuklearnih snaga bez upotrebe nuklearnih bojevih glava deo je plana pripravnosti zemlje.

Tako će vojna lica jedinica Vazduhoplovstva koja učestvuju u vežbama uvežbavati opremanje specijalnih raketnih borbenih jedinica i leteti u za to određenim zonama patroliranja.

Zauzvrat, osoblje balističkih raketnih formacija Južnog i Centralnog vojnog okruga će izvršavati specijalne misije koristeći specijalne rakete za sisteme Iskander-M, opremajući njima lansirne rakete i tajno napredujući do određenih lokacija u pripremi za lansiranje.

„Faza vežbe koja je u toku ima za cilj održavanje spremnosti ljudstva i opreme ruskih jedinica za borbenu upotrebu ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja za izvršavanje borbenih zadataka“, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Prva etapa vežbe nestrateških nuklearnih snaga održana je u maju, druga u junu.

„Tokom vežbi odrađivali smo pripreme za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja u delovima Južnog i Lenjingradskog vojnog okruga, u jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i mornarice Rusije, učestvovali u vežbama sa praktičnim proverom upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja“, zaključuje se u saopštenju.

Rusija se izgleda sprema za sve scenarije u Ukrajini ili drugde, pošto se čini da neki uporno svojim planovima i ekstravagantnim idejama guraju planetu u rizik od apsolutnog uništenja.

„Ne postoji efikasna zaštita od projektila Iskander“, istakla je ruska državna kompanija Rostec. Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine.

Ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja. O upotrebi Iskander sistema, već duže od dva meseca stižu vesti aposlutno svaki dan.

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta.

iskander
iskander

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

Da postoji nova verzija rakete, bez zvaničnog naziva u Rusiji, već smo pisali

SSC-8 je novi ruski sistem krstarećih raketa. U 2019, nakon godina poricanja, Rusija je priznala postojanje novog sistema krstarećih raketa za kopneno lansiranje sa nuklearnim projektilom 9M729. Rusija je 2019. javno otkrila ovaj sistem.

U pitanju je verzija proširenog dometa sistema 9M728 sa modifikovanom bojevom glavom i sistemima za navođenje. Zapadni izveštajni naziv ovog novog sistema je SSC-8, dok je ruska oznaka ovog sistema krstarećih raketa nepoznata.

Ruski zvanični izvori tvrde da ova raketa ima domet od 480 km, iako ova raketa potencijalno može imati domet od oko 3000 km i nosi nuklearnu bojevu glavu niskog prinosa.

Ruski zvaničnici dugo su govorili da bi mogli da prošire domet svojih sistema Iskander bez poteškoća. Prvo probno lansiranje izvršeno je 2008. godine, a ova raketa je prošla državna ispitivanja 2014. godine.

Ovu novu raketu takođe nosi i lansira ista beloruska specijalna šasija na točkovima MZKT-7930 sa konfiguracijom 8×8. Iako lanser ima podignut odeljak za rakete pozadi, jer nosi 4 rakete umesto 2, spolja lanser podseća na raketni sistem obalske odbrane Klub-M.

Do početka 2019. Rusija je koristila određeni broj lansera i najmanje 64 od ovih projektila. Zbog razvoja i postavljanja ove rakete Sjedinjene Države su se povukle iz INF sporazuma iz 1987. godine.

Zašto su napadi balističkim raketama posebno opasni?

Napad balističkim projektilima je nekoliko puta opasniji od napada krstarećim raketama, a kratko vreme i malo sposobnih sredstava za presretanje su posebno kritični faktori. Primera radi, uzmimo trenutni sukob u Ukrajini. Ukoliko je vazdušna uzbuna objavljena u Kijevu oko 11, prve rakete nad gradom su već 10 minuta kasnije.

iskander m
iskander m

Tokom napada krstarećim raketama, stalno se beleže poletanje strateških bombardera, njihov let u područje lansiranja ili odlazak ruskih brodova u Crno more. Rakete H-101, H-555 lete brzinom od 800-900 km/h, a vreme od objave samog alarma do udara može se meriti satima.

Ali u slučaju napada balističkim projektilima, sve je mnogo komplikovanije za protivnika. Osim toga, presretanje balističkih raketa može da uradi samo nekoliko protivraketnih sistema i to veoma sofisticiranih.

6 KOMENTARA

  1. I dve godine ratovanje govore nešto onome ko hoće da razume. Tu ne računam na navijače za rusku stranu….sve junak do junaka…”na tastaturi”….ovaj put ne iz Budimpešte ili “sa vikendica”….pa to je bilo tako davno da već nije ni istina….poz od ratni veteran…iz Bayern

    1
    1
  2. Kako zar rusi pod sankcijama ne koriste,rešoe,električne šporete i stare veš mašine za izradu tog strateškog naoružanja
    Rusi su tehnološki zaostali samo što još amerikanci koriste njihove motore za odlazak na svemirsku stanicu
    Bagro zapadnjačka lažljiva

    48
    3
    • Ove Iskandere od 1.000 km prave od čipova iz mašina za pranje sudova…snalaze se kako znaju i umeju, a da je lako, nije😁. Preciznost postižu jer umeću u kljun rakete fotoaparate, neke nemačke iz 3.rajha koje kupuju na buvljim pijacama od zarobljenih nemačkih domobranaca i vojovnika a slike stižu preko Edisonovih radio-aparata, isto sa buvljih pijaca😁.

      2
      1
  3. Ukrajinci kada treba da pogode nešto, koriste 15 atcamsa i kole se da bar jedan prođe. Dok Rusi koriste jedan Iskander M. Ovo govori dovoljno o tehnologijama.

    53
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave