NaslovnaNovostiLoše vesti za rusku avijaciju: Koje napredne tipove raketa vazduh-vazduh SAD šalju...

Loše vesti za rusku avijaciju: Koje napredne tipove raketa vazduh-vazduh SAD šalju za lovce F-16 Kijevu?

Prema poslednjim informacijama, Sjedinjene Države će Ukrajini isporučiti napredno naoružanje za lovca F-16 koje evropske zemlje ovog leta predaju ukrajinskom vazduhoplovstvu.

Prema Volstrit Žurnalu, Pentagon će poslati rakete vazduh-zemlja AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radiation Missile) u Kijev, verzije proširenog dometa Joint Direct Attack Munition (JDAM) kompleta koji pretvaraju nevođene bombe u precizno vođene planine i takozvane bombe malog prečnika (GLSDB).

Pored toga, prema istim novinama, Sjedinjene Države će poslati napredne rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa poznate kao AIM-120 AMRAAM (vazduh-vazduh srednjeg dometa) ali i kratkog dometa vazduh-vazduh raketa rakete AIM-9X Sidewinder za lovce F-16.

List navodi da su se u Evropi mnoge zemlje oklevale da Kijevu pošalju velike količine svojih ograničenih zaliha municije za ove letelice, pa su saveznici predložili rešenje kojim bi evropske zemlje mogle da udruže svoja finansijska sredstva za kupovinu municije od Sjedinjenih Država za slanje u Ukrajinu.

Prema mišljenju stručnjaka, britansko-francuske rakete Storm Shadow/SCALP ne mogu se koristiti na F-16. Ove rakete mogu da nose evropski Tornado GR4, italijanski Tornado IDS, Eurofighter Typhoon, Dassault Mirage 2000, Dassault Rafale i američki lovci F-35 Lightning II.

f 16 u hangaru
f 16 u hangaru

Vazduhoplovstvo Ukrajine koristi ove rakete na avionima MiG-29, Su-24 i Su-27, a lansiraju ih i uz pomoć iPad tableta.

Ukrajinska upotreba F-16

Pitanje kako će se ovo oružje koristiti protiv ruskih snaga ostaje otvoreno, pošto je Vašington ranije izvestio da je ukrajinskim oružanim snagama dozvolio da napadnu američkim oružjem direktno iza granice sa Ukrajinom, uprkos pozivima predsednika Zelenskog i američkih poslanika da se ukinu sva ograničenja.

Slična situacija neizvesnosti postoji sa Storm Shadow/SCALP. Uprkos izjavama evropskih partnera da Ukrajina može da bira svoje mete, nisu javno saopšteni jasni pozivi Ukrajini u vezi sa ovim projektilima.

Umesto toga, navodi se da se politika “nije promenila” u pogledu oružja dugog dometa, koje uključuje ove rakete, što znači da ograničenja ostaju na snazi.

Istovremeno, jedan broj zvaničnika EU, kao i odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, zatražili su reviziju ovih ograničenja, navodeći da, u skladu sa međunarodnim pravom, Ukrajina ima pravo da pogađa ciljeve koji se nalaze na teritoriji Rusije, jer je u samoodbrani.

Vašington Post i Njujork Tajms iz ovih razloga sugerišu, pozivajući se na vojne stručnjake, da će neposredni uticaj letelice na bojno polje biti ograničen.

Američki, EU i ukrajinski vojni zvaničnici su na različitim nivoima rekli da avioni američke proizvodnje, iako predstavljaju značajan dodatak ukrajinskim oružanim snagama, neće moći da donesu trenutne, vidljive efekte i da neće biti rešenje na bojnom polju koje će napraviti razliku.

Prema Volstrit Žurnalu, američki zvaničnici kažu da bi najefikasnija upotreba F-16 za Ukrajinu mogla biti vazdušna podrška ili eliminisanje kopnenih pretnji trupama na liniji fronta.

Evropljani kažu da bi F-16 mogli da se koriste za protivvazdušnu odbranu i da pomognu da se rusko vazduhoplovstvo odgurne od linija fronta, gde ruski avioni bacaju navođene bombe sa dodatim UMPK kompletima, poput gore pomenutih JDAM.

ukrajinci nisu stigli ni da se obraduju lovcima f 16, a već stiže loša vest kijevu 2024 samo jedna eskadrila
ukrajinci nisu stigli ni da se obraduju lovcima f 16, a već stiže loša vest kijevu 2024 samo jedna eskadrila

Nedavno, u intervjuu za britanski Gardijan, vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, Sirskij, izjavio je da će lovački avioni delovati do maksimalnih 40 km od linije fronta, inače će biti oboreni.

Ranije je, u intervjuu za Glas Amerike, penzionisani general američkog vazduhoplovstva Čarls Korkoran sugerisao da će se ovi avioni u početku verovatno koristiti u odbrambene svrhe.

Šef vojne avijacije Ukrajine je ponovio reči američkih stručnjaka kako F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, i dodao da ne očeuje čuda. Dok su se zapadni eksperti već ogradili i naveli da je „možda prekasno da se zaustavi ruska ofanziva“.

I dok razna američka i britanksa glasila raspredaju šta će se možda desiti, a šta ne, Rusija je već objavila finansijsku nagradu od 15 miliona rubalja (oko 170.000 dolara) za obaranje prvog lovačkog aviona F-16 u Ukrajini.

Na sve to, Rusija nudi i nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava se da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V
IzvorWSJ

12 KOMENTARA

  1. Jadni Rusi, a oni samo kalašnjikov i po neki praćku, razbiće ih ova polovna istrošena sila, Rusi narednih 10 godina obezbedili sirovinu za železare, nema kopanja samo dizalice i tovari.

  2. O ne superzajebani F16 , samo to ne…. Javite Putinu da se preda odma i izvrsi sepuku. Zajebani ovi americki fentanil tranvestiti pobice nas sve . Bolje i mi da udjemo u Nato da i nas slucajno ne ubiju , sila su oni i njihove letece kante. Jos malo pa ce i one avione za komarce da napune suzavcem i sa njima da prete….

  3. Koja glupost.Cekaju te “dedice” super mocni SU 30 i 35 sa dugometnim raketama preko 300 km,a plus S400,350 i 500 tako da kakve sanse su za F15? Naravno nikakve,plus odakle ce poleteti i gde ce sleteti? Ovo je vise radi morala urnisanom ukro moralu.

    7
    1
  4. Evropa ce kupiti od Amerikanaca rakte posto imaju u ogranicenim zalihama za sebe. Vidi se kome odgovara produzetak rata. Tek ce Ukrajna ispastati svo oruzje koje je pristiglo morace decenijama placati.

    6
    1
  5. Sve se radi da bi se istrebio ili bar sveo na minimum pravoslavni narod zapad ne interesuju ukrajinci ni rusi nego žitna polja ukrajine i rudna bogatstva sibira.

    9
    1
  6. Mogu da šalju sa F-16 šta god hoće,ali nemaju raketu vazduh-vazduh dometa 250km,i radare dometa 400km,kao što Rusi imaju na Su-35,,tako da F-16 biće odlični glineni golubovi za Suhoje

    13
    2
  7. Поента рата у Украјини. Од Америке се купује оружје да би се ратовало у Европи. Први и други светски рат: највећим делом крв у Европи до колена. То што је пало бомби за ограничено време и по ограниченој америчкој територији, тачније лука и територија око ње, можда процентуално припада америчкој територији испод 5%. Остало је
    нетакнуто. Америчке фабрике оружја радиле у три смене, а америчка држава наплаћивала оружје такође у три смене.
    После 80 и више година крвава историја на тлу Европе се понавља, америчке фабрике оружја раде у три смене, а америчка држава продају оружја наплаћује у три смене!!

    16
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave