NaslovnaNovostiSamo 150 kilometara od SAD: Posle fregate i nuklearne podmornice, nova ruska...

Samo 150 kilometara od SAD: Posle fregate i nuklearne podmornice, nova ruska pomorska grupa dolazi na Kubu

Kuba postaje mesto hodočašća ruskih brodova. Pomorska grupacija Baltičke flote stići će u Havanu, gde su nedavno bili ratni brodovi i podmornice Severne flote.

U poruci objavljenoj na svojoj Fejsbuk stranici, Ministarstvo odbrane Kube je obavestilo da će se pomorska grupa ruske Baltičke flote zaustaviti u luci Havana u periodu od 27. do 30. jula 2024. godine.

„Pomorska grupa Baltičke flote, koju čine patrolni brod Neustrašimi, tanker za naftu Jelnja i školski brod Smolni, obaviće radnu posetu luci Havana od 27. do 30. jula. Kao što smo pokazali i drugim prilikama, posete brodova iz stranih zemalja su istorijska praksa revolucionarne vlade u odnosima sa državama sa kojima održavamo prijateljske i saradničke odnose“, navodi se u poruci ministarstva koju je prenela ruska novinska agencija Interfaks.

Raketni patrolni brod Neustrašimi (712) projekta 11540 Jastreb, školski brod Smolni (210) projekta 887 i tanker za punjenje gorivom Jelnja projekta 160 klase „Altaj“ napustili su mornaričku bazu Kronštat ka obalama „Ostrva slobode“, izvestio je i Rojters 25. jula.

Predstavnici kubanskog Ministarstva odbrane saopštili su da će „ruski mornari tokom boravka u Havani imati program koji će uključivati posete komandantu Revolucionarnih oružanih snaga Kube i guverneru kubanske prestonice. Oni će takođe posetiti niz kulturnih i istorijskih mesta u Havani“.

Prema rečima kubanskih vojnih zvaničnika, brod za obuku Smolni biće otvoren za javnost u nedelju i ponedeljak, 28. i 29. jula.

Nova poseta ostrvu, koja će trajati od 27. do 28. jula, deo je „dobrih odnosa prijateljstva i saradnje između kubanske vlade i savezničkih država”. Napominje se da će ruske posade imati brojne posete prestonici, ali nije precizirano koliko će njihov boravak trajati i da li će kasnije ići da posete Venecuelu ili Nikaragvu.

Rusi sve prisutniji na američkom kontinentu

Pre mesec dana na Kubu, samo 150 kilometara od SAD, stigla je i fregata Admiral Gorškov i nuklearna podmornica Kazan. Početkom jula luka u Havani je ugositla pomorsku grupau ruske Severne flote.

Nedavne posete ruskih brodova lukama na Kubi i Venecueli imaju za jasan cilj da signaliziraju njihovo prisustvo u blizini američke teritorije.

snimak lansiranja hipersonicne krstarece rakete cirkon sa fregate admiral gorskov
snimak lansiranja hipersonicne krstarece rakete cirkon sa fregate admiral gorskov

Konkretno, slanjem nuklearne podmornice i fregate Admiral Gorškov, koja je nosila hipersonične rakete Cirkon, u područje Južne Amerike, poslata je poruka američkoj vojsci koja je intenzivirala svoje prisustvo na evropskom kontinentu u kontekstu ukrajinskog sukoba.

Kako su saopštili ruski vojni specijalisti, prilikom prolaska kroz područje države Florida, površinski brod i ruska podmornica simulirali su upotrebu sistema naoružanja na brodu protiv nekih ciljeva na američkoj teritoriji.

S obzirom da se hladnoratovska demagogija vraća na velika vrata, te SAD od nedavno paniraju da rasporede svoje nuklearne rakete Tomahawk u Nemačku, logičan sled okolnosti bi bio raspoređivanje ruskog nuklearnog arsenala na, primera radi, Kubi.

10 KOMENTARA

  1. Америка и Запад су у блокади,овај рат у Украјини колико им као помаже толико и од маже јер не види се крај томе а то их ломи,оде стандард,још горе после победе Руса куда и на кога кад је свет се диго против њих…

  2. Gomila starog Ruskog gvožđa. Ne bi ni trepnuli Ameri bi ih poslali na dno okeana. Tehnološki je SAD od Rusa daleko 100 svetlosnih godina. Ipak i ako tehnološki superiorni ne bi im to mnogo pomoglo, jer u nuklearnom ratu svi gube. No treba postaviti pitanje, da li bi Rusi uopšte ili u kojoj meri uspeli da upotrebe nuklearno oružje. Amerima su Kinezi takmaca.Napreduju u svim sferama kao ludi.

    0
    14
  3. Živim za dan kada će lansirati bombu na Yellowstone ijoš dve za svaku obalu da ih i valovi potope i Y.S.eruptira i da ogavni kaubojski okot bude spaljen u smrdljivim čizmama.

    26
    2
  4. Danas samo bolestan um može da navija za osovinu Amerika – NATO fašista. Da ukratko krenemo redom. Amerika je osnovana 04. Jula 1776. Već 1798 počininje ratove van svojih granica. Prema Izveštaju komisije Kongresa od marta pretprošle godine utvrdila da je Amerika vodila do danas 496 ratova. Obarali su legalne vlade širom sveta. Samo su uspešno 42 puta završili smenu vlasti u Južnoj Americi a 17 puta vojno intrvenisami i ubili im 4 predsednika. Ova osovina je vodila i 4 atomska rata. Irak, Srbija, Avganistan, Libija, Somalija, Jemen, Portoriko (ostrvo Viekas pred bombardovanje Srbije). Amerika je u Iraku ubila 500000 dece. Ostavili su samo od 2003 – 2005. 6 milijardi metaka sa OS uranijumom i preko milion ljudi sa rakom. A još uvek NATO fašisti sisaju Libijsku, Iraku i Sirijsku Naftu. Širom planete izgradili su zastrašujuće biolaboratorije. Samo su u Ukrajini izgradili 31 biolaboratoriju. Zašto i šta su tamo radili znamo. Negde između 2 i 3. Maja u Marijupolju uhvaćen je kanadski general Ttevor Kadeja sa 18 biolaboranata. Otkriveni su mračni planovi NATO i Amerike.
    Genocid koji je SAD počinila su brojni : Vijetnam u Mi Laju, Avganistan u Mazar Šarifu, Irak na autoputu smrti od Kuvajta do Basre. Sve je uništeno od auta, kamiona autobusa ljudi, dece, sve ubijeno i prženo. Nas su bombatdovali sa OS i neosiromašenim uranijumom najvećim otrovom poznatim čoveku u obliku kojim se koristi, i ubijaće nas još samo 4,5 milijardi godina. To je skraćena slika ovih zlikovaca. Nadam se da neće još dugo poživeti ova fašistička banda.

    69
    2
    • sve tačno i precizno objašnjeno i ima tu još mnogo zločina koje svet neće nikada saznati, ali domaći natofili i dalje diži tu bagru u nebesa.. Slava Rusiji koja se i dalje drži u borbi sa celom svitom nato fašista.

      20
  5. “Konkretno, slanjem nuklearne podmornice i fregate Admiral Gorškov, koja je nosila hipersonične rakete Cirkon, u područje Južne Amerike, poslata je poruka američkoj vojsci koja je intenzivirala svoje prisustvo na evropskom kontinentu u kontekstu ukrajinskog sukoba”. Ovaj pasus sve govori, nemam potrebe da komentarišem.

    28
  6. Pa Ameri su u celom Svetu prisutni kome smeta .Rusija na Kubi nerazumem pišete bez veze.Nepisete gdesu nosači Amera raspoređene.

    14
    4
    • Gebre-Isus Pedros, stručnjak, naučnik, znanstvenik, stožeraš, filantrop, demokrat, vakcinaš, ćoek !

      Nek naplate Rusiji kaznu za remećenje javnog reda i mira ako vide tu neki problem 😁

      23
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave