NaslovnaNovostiPovlačeći se u Donbasu, ukrajinska vojska je ugrožena ruskim napadima na južnom...

Povlačeći se u Donbasu, ukrajinska vojska je ugrožena ruskim napadima na južnom frontu

Ruska lutajuća municija i dalje nanosi štetu energetskom sektoru na teritorijama pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Sinoć su se dogodile eksplozije na energetskim objektima u Černigovskoj i Žitomirskoj oblasti, što je dovelo do značajnih nestanka struje u ovim regionima.

U Kramatorsku je takođe pogođena jedna od meta, što je izazvalo niz naknadnih eksplozija.

Veruje se da su eksplozije povezane sa detonacijom municije u ukrajinskom vojnom skladištu. Prema ruskim izvorima, udari su pogodili veliku industrijsku zonu, koju ukrajinske snage koriste za smeštaj osoblja, oklopnih vozila, artiljerije, kao i skladišta municije i goriva i maziva.

Raketni sistem Iskander-M izvršio je precizan udar na skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja i skriveno skladište opreme i artiljerije Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u industrijskoj zoni Kramatorska. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vidi snažna eksplozija koja je usledila nakon raketnog udara.

Sa druge strane, Ruske trupe tvrde napredak dug 2 km od sela Volčje, stigavši do predgrađa Ivanovke i Veselog. Informaciju o napredovanju potvrdile su obe strane u sukobu, što ukazuje na konkretne promene na liniji fronta.

Prema ruskim izvorima, njihove snage su uspele da zauzmu nove položaje kao rezultat intenzivnih borbi, što je dovelo do promene na kontrolisanoj teritoriji. Ukrajinska strana je prinuđena da prizna gubitak svojih odbrambenih linija, što je već izazvalo ozbiljne žalbe na vojnu komandu.

Ruske snage i proteklih dana su nastavile stalne udare po ukrajinskim pozadinskim regionima, uništavajući vojnu infrastrukturu i ometajući isporuku vojne opreme na front.

Dan ranije

Kao rezultat toga, tekući udari pozadi podržavaju rusko napredovanje u različitim pravcima u Donbasu.

Prethode noći, ruski udari su nastavljeni nekoliko sati. Prema lokalnim izveštajima, vojni aerodrom i drugi vojni objekti u Krivom Rogu bili su pod još jednim ruskim napadom.

Još jedan vojni aerodrom je navodno pogođen u regionu Poltave.

Serija razornih ruskih udara uništila je ciljeve u južnoj Odeskoj oblasti. Najmanje osam jakih eksplozija odjeknulo je u luci Izmail na reci Dunav, gde ukrajinska vojska dobavlja oružje od NATO-a. Pogođeni ciljevi uključivali su lučku infrastrukturu, lokalnu remontnu fabriku, kamione sa gorivom itd.

Rumunija je preksinoć bila prinuđena da obori ruski dron kamikazu koji je upao u vazdušni prostor zemlje. To se dogodilo na udaljenosti od oko 11 kilometara od granice sa Ukrajinom. Za uništavanje dronova korišćeni su samohodni protivavionski topovi Gepard.

Velike eksplozije odjeknule su na ukrajinskim vojnim objektima u Mikolajevskoj oblasti. Prvi talas udara pokrenut je popodne 23. jula, a noću su nastavljeni ruski udari.

U lokalnoj luci je navodno uništeno još jedno skladište sa vojnom opremom. Na vojnom aerodromu Voznesensk snimljen je veliki požar sa produženom sekundarnom detonacijom.

Ruska vojska ne prestaje da udara ukrajinske vojne rezerve u ratom zahvaćene istočne regione. Još jedna serija udara bila je usmerena na ukrajinske snage širom regiona Harkova.

Prijavljeno je više ruskih udara u blizini ukrajinske prestonice Kijeva.

Udarajući po ukrajinskim pozadinama, ruska vojska napreduje na frontovima

Ministarstvo odbrane Rusije je 23. jula potvrdilo punu kontrolu nad selom Ivano-Darijevka koje se nalazi jugoistočno od velikog ukrajinskog uporišta Seversk. Ruska vojska napreduje na grad iz više pravaca.

Tokom tog dana, ruske snage su u velikoj meri proširile svoju zonu kontrole severno od Razdolovke i približile se Vijemki.

U pravcu Kupjanska, ruske trupe su ušle u Sinkovku, srušivši ukrajinsku odbranu severno od sela u dugim borbama.

Linije fronta se pomeraju i na jugu. Prema preliminarnim izveštajima, ruske snage su se konačno približile strateški važnom putu između Ugledara i Marinke. Oružane snage Ukrajine hrabro se bore pokušavajući da zadrže kontrolu nad svojim položajima duž puta.

Na severu, ruska vojska je blizu preuzimanja pune kontrole nad poslednjim ukrajinskim uporištem na periferiji Donjecka, gradom Krasnogorovka. Usred ruskog napredovanja na ulicama, ukrajinske snage se povlače na severozapad preko reke.

Ukrajinskoj vojsci takođe preti moguća ruska ofanziva na južnim linijama fronta.

Prema ukrajinskim obaveštajcima, do danas se u regionu Zaporožja nakupila velika grupa od oko 90 hiljada vojnika, dok je prebacivanje dodatnih snaga još u toku. Isto se dešava i u susednoj Hersonskoj oblasti. Međutim, do sada nisu uočeni znaci priprema za moguću ofanzivu u ovom pravcu.

Tokom jula 2024. godine ruske trupe su značajno napredovale na dva pravca u Donbasu, napredujući preko 5 kilometara i zauzevši preko 95 kvadratnih kilometara teritorije Donjecke Narodne Republike (DNR). Najveći napredak priznat je u Pokrovskom i Toretskom pravcu.

2 KOMENTARA

  1. Nije to ok gađati miran grad Kramatorsk i tamošnje skladište municije, mir, demokratiju, to je udar na eko-agendu EUropske unije i CIJELOG molim vas, civilizovanog i naprednog SVIJETA! Gasovi posle ovakve devastacije preti maksimalnom globalnom zagrevanju i divljačkim klimatskim promenama i pitanje je koje viruse na bazi kovsarsa će da to izrodi, možda čak i one sa smrtnosti od 300% pa milion %, i Rusi bi mogli da zbog toga budu okrivljeni za remećenje javnog reda i mira 😁

    10
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave