NaslovnaNovostiTroje mrtvih u vaternom obračunu između ukrajinskih pripadnika grupe trupa Horticija u...

Troje mrtvih u vaternom obračunu između ukrajinskih pripadnika grupe trupa Horticija u Harkovu

Razmena vatre između ukrajinskih vojnika stacioniranih u oblasti Harkova, na severoistoku zemlje, rezultirala je gubitkom tri života i teškim povredama još četvoro, saopštila je juče u sredu jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Vojska je “koristila oružje” unutar svoje jedinice zbog “ličnih razlika”, saopštila je divizija Horticija.

„Rukovodstvo jedinice preduzelo je sve neophodne mere da se ovakvi incidenti više ne ponove u budućnosti“, dodaje se u saopštenju.

Tačni događaji su još uvek nejasni, a ukrajinska vojska nije razjasnila ko je odgovoran ni koji su motivi. Oni su se ograničili na to da je vojska koristila svoje službeno oružje u lične, a ne vojne svrhe.

Zelenski je u junu mesecu smenio komandanta Združenih snaga Jurija Sodola koji je pio u kafani dok je trajao ruski proboj. „Odlučio sam da smenim komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, generala Jurija Sondola, generalom Andrijem Gnatovom“, izjavio je tada ukrajinski predsednik.

Sodol je komandovao upravo grupi Oružanih snaga Ukrajine „Horticija“, a njihova zona odgovornosti je obuhvatala deonice fronta Bahmut i Kupjansk.

ukrajinske trupe se povlace
ukrajinske trupe

Nasilje između aktivnog vojnog osoblja je delikatno pitanje u Ukrajini, međutim ozbiljni incidenti poput vatrenih okršaja su retki.

U januaru 2022, četiri nedelje pre nego što su ruske oružane snage izvršile invaziju na ukrajinsku teritoriju, 21-godišnji regrut ukrajinske nacionalne garde ubio je četiri vojnika i jednog civila iz jurišne puške unutar fabrike vazduhoplovstva.

U maju 2024. godine, ruski vojnik star 57 godina, a koji je prethodno odveden u zatvor, ubio je šestoro svojih kolega vojnika na istočnoj oblasti Donjecka.

Ruska duma predložila stvaranje kaznenih bataljona

Sa druge strane, Državna duma Ruske Federacije razmatra inicijativu za stvaranje kaznenih bataljona za vojna lica koja ozbiljno krše vojnu disciplinu.

Ideju je izneo zamenik generala Viktor Sobolev, koji smatra da su takve mere neophodne za pobedu u njihovoj specijalnoj vojnoj operaciji (SVO). Telegram resurs Brief pruža relevantne informacije i video snimke na ovu temu.

Viktor Sobolev je naglasio da je bez strogih mera i stroge kontrole discipline nemoguće obezbediti uspešno izvršenje borbenih zadataka. Prema njegovom mišljenju, postojeće disciplinske mere su nedovoljne za održavanje reda među vojskom u teškom operativnom okruženju.

Još uvek nema zvaničnih komentara u vezi sa Sobolevljevim predlogom.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave