NaslovnaNovostiKako Sjedinjene Države nameravaju da spreče smak sveta koji bi nastao usled...

Kako Sjedinjene Države nameravaju da spreče smak sveta koji bi nastao usled udara asterioda?

Asteroid Apophis broj 99942, otkriven 2004. godine, polako se približava Zemlji. Misija Ramses za njegovo proučavanje počeće 2029. godine, kada se asteroid približi našoj planeti.

Let asteroida veličine Ajfelove kule pored Zemlje posmatraće Evroska svemirska agencija ESA (European Space Agency) i američka NASA (National Aeronautics and Space Administration).

U pravcu lutajućeg nebeskog tela biće lansirana sonda koja će odrediti dimenzije, konfiguraciju, težinu asteroida, specifičnost orbite i karakteristike rotacije u svemiru. 

Na udaljenosti od 32000 km od naše planete, 13. aprila 2029. godine biće proučavan sastav supstanci koje karakterišu fizičku osnovu nebeskog tela.

Sledećeg dana ono će nastaviti da se neumoljivo i samouvereno kreće u Univerzum. Menadžer programa ESA za svemirsku bezbednost (Space Safety Programme) Holger Kreg proriče:

“Uz vedro nebo i lepo vreme, pojavu ćemo videti golim okom. Prelet koji se može posmatrati je apsolutno jedinstven – nijedan asteroid nam se nije tako približio već nekoliko hiljada godina.”

Inače, većina se seća uzbuđenja u vezi sa kometom Kohoutek C/1973 E1, nazvana tako po astronomu Lubošu Kohouteku koji je otkrio, a za koju se očekivalo da će postati jedan od najsjajnijih spektakla XX veka.

Međutim, kada se 1974. godine kometa približila Zemlji, ispostavilo se da je prilično zatamnjena i nije se mogla posmatrati bez teleskopa.

99942 apophis asteroid
99942 apophis asteroid

Kako god bilo, Ramses će malo više omogućiti čovečanstvu da razume prirodu i ponašanje asteroida. Prema rečima autora projekta, cilj misije je planetarna odbrana u smislu odbijanja opasnih padova nebeskih tela na Zemlju.

Asteroida će biti i nakon naše generacije

Profesorka nauke o svemiru i planetama sa britanskog Otvorenog univerziteta (Open University) Monica Mary Grady upozorava:

“Iako je većina asteroida u stabilnim orbitama i ne približavaju se Zemlji, Apophis  99942 je izuzetak od pravila. On je jedan od onih koji, prema teoriji verovatnoće, pod uticajem gravitacije mogu da nam se približe više nego što očekujemo.

U tom slučaju može se čak i srušiti na Zemlju i izazvati apokalipsu. Pre 65 miliona godina, kada su svi dinosaurusi (ne treba ih mešati sa mamutima) izumrli, to se već dogodilo. S obzirom na dužinu proteklog perioda, ponavljanje ovakve katastrofe nije daleko.”

Otvoreni univerzitet je najveća nacionalna nastavna i istraživačka institucija u Velikoj Britaniji u smislu broja studenata.

NASA je isključila mogućnost sudara usled opasnog približavanja Apophisa našoj planeti 2029. i 2036. No, za ovu tvrdnju nema sigurnih garancija.

Iako Amerikanci uveravaju da sadašnja generacija stanovnika naše planete ne treba da se plaši dolaska asteroida, oni ipak pokušavaju da preduzmu mere da razviju potencijalnu zaštitu od nepozvanog gosta.

Mere se ipak preduzimaju

Neophodno je pomenuti DART (Double Asteroid Redirection Test) projekat koji je vodila NASA a koji je bio prvi u istoriji pokušaj otklona asteroida pomoću kinetičkog udarca.

Naime, iz baze svemirskih snaga Vanderberg je 23. novembra 2021 lansirana raketa-nosač Space X Falcon 9 sa bespilotnom upravljivom letilicom. Cilj je bio asteroid Didymos i njegov satelit Dimorphos.

raketa spacex falcon 9 lansira seriju internet satelita kompanije starlink u orbitu 18 septembra 2022 godine
raketa spacex falcon 9

Bespilotna letelica je 26. septembra 2022. udarila asteroid Dimorphos prečnika 160 metara. Cilj čitave misije je bio da se ustanovi da li se kinetičkim udarom može uticati na putanju leta nebeskog tela. Pomenuti Holger Kreg kaže:

“Ovo iskustvo je pokazalo koliko je važno znati sve o asteroidu koji pratite pre nego što na njega fizički utičete na bilo koji način. Morate biti upoznati sa sastavom, brzinom rotacije, masom.

Ramses je jedinstvena prilika za simulaciju situacije i vežbanje kontrole asteroida. Ne možete preduzeti akciju skretanja ili uništavanja ako unapred ne znate njen rezultat. Moraju se predvideti svi scenariji inače postoji rizik da se situacija samo pogorša.”

Sprovođenje misije još nije odobreno

Ako program Ramses bude odobren, izviđačka sonda ka asteroidu biće lansirana početkom 2028. godine. To znači da će letelica morati da se izgradi i testira za manje od 4 godine.

Treba napomenuti da ovo nije jedini projekat vezan za Apophis.

Tokom prošlogodišnje misije, NASA sonda Osiris-REx uspešno je uzela fragmente svemirskog kamena sa 4,6 milijardi godina starog asteroida Bennu. Sada je Osiris-REx preimenovan u Osiris-APEX i sastaće se sa Apophisom u aprilu 2029.

U međuvremenu, Ramses će već stići u blizinu Apophisa i tamo će čekati rezultate Ozirisa-APEX.

U prvoj misiji, interplanetarna stanica Osiris-REx napustila je Zemlju početkom septembra 2016. godine, dostigavši asteroid Bennu krajem decembra 2018. godine. Uzorkovanje stenskog materijala obavljeno je u oktobru 2020. godine, a isporuka kapsule sa uzorcima na Zemlju završena je 24. septembra 2023. godine.

Taj poduhvat je koštao milijardu i 800 miliona dolara bez troškova lansiranja rakete nosača Atlas V, čije je samo lansiranje koštalo 183,5 miliona dolara.

Dr. Terik Daly iz Laboratorije za primenjenu fiziku John Hopkins, koji učestvuje u misiji, smatra da za takve potrebe ne treba štedeti novac:

“Ramses će dokumentovati incident u cilju nauke, što je vrlo značajno. Stručnjaci će analizirati dobijeni materijal i izvući zaključak o tome kako su posledice eksperimenta promenile Apophis. Mislim da je par milijardi dolara ništa u poređenju sa očuvanjem sudbine čovečanstva.”

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave