NaslovnaNovostiNeko će dobiti otkaz: Indijska moderna fregata Brahmaputra tone u luci pred...

Neko će dobiti otkaz: Indijska moderna fregata Brahmaputra tone u luci pred očima posmatrača [VIDEO]

Fregata indijske mornarice Brahmaputra istoimene klase potonula je u luci Mumbaja dok je bila na popravci u lokalnom brodogradilištu.

Ovu vest prenose brojni lokalni izvori iz najmnogoljudnije zemlje na planeti.

Kako se nesreća dogodila?

Dana 21. jula ove godine, popodne, izbio je požar na fregati F31 Brahmaputra indijske klase Brahmaputra dok je brod bio u brodogradilištu na remontu. Vatrogasne ekipe brzo su reagovale i uspele da ugase aktivne požare preko noći.

Međutim, iako je rečeno da su indijski vatrogasci uspeli da stave požare pod kontrolu do zore 22. jula, brod je počeo da tone u ranim jutarnjim satima.

Potonuće se dogodilo tako brzo da Indijci nisu imali vremena da reaguju i posledično je fregata potpuno uništena. Tokom incidenta, jedan član posade broda je nestao, a u trenutku ovog teksta, još se zvanično vodi kao nestao.

Do popodneva 22. jula fregata se potpuno prevrnula, sa polovinom ispod površine vode. Indijska mornarica je pokušala da učini sve što je mogla da spase brod, ali nijedan od njihovih napora nije uspeo.

Za sada nije otkriven tačan razlog potonuća broda, ali indijska mornarica proučava različite moguće scenarije, uključujući mogućnost da je trup fregate oštećen u nedavnim požarima.

Kada fregata bude podignuta i dovedena na sigurno, istražni timovi iz Nju Delhija će pomoći indijskoj mornarici da saznaju više o nesrećnom incidentu.

Tokom 2006. godine, Brahmaputra brod je odigrao ključnu ulogu u evakuaciji indijskih državljana iz Libana tokom sukoba između Izraela i Hezbolaha.

Incident nije prvi za klasu brodova Brahmaputra

Takođe, vredi napomenuti da se 2016. godine sličan incident takođe dogodio u Indiji, kada se fregata F39 Betva iste klase Brahmaputra prevrnula na potpuno istoj lokaciji u brodogradilištu u Mumbaju.

Brod Betva se prevrnuo, kada su tragično nastradala dvojica mornara, a povređeno je bilo još 14 drugih. Glavni jarbol broda, koji ima ključne senzore, oštećen je tokom nesreće.

U januaru 2014, INS Betva se prethodno nasukao i sudario sa neidentifikovanim objektom dok se približavao vojnoj bazi u Mumbaiju.

Serija nesreća zaista zabrinjava indijsku zajednicu jer se mnogi pitaju koliko su podnošljive i bezbedne fregate klase Brahmaputra.

Brahmaputra je bio prvi brod istoimene klase. Lansiran je 1994. i zvanično pušten u rad 2000. godine kao moderna indijska fregata sposobna da lansira smrtonosne projektile.

Dugačak je oko 125 metara i ima deplasman od skoro 3.900 tona kada je potpuno naoružan. Naoružan brod može da preduzme različite misije u složenim pomorskim okruženjima.

Brod je opremljen nizom naoružanja, uključujući rakete zemlja-zemlja, rakete zemlja-vazduh, topove srednjeg dometa, protivpodmorničke rakete, radare, sonare i sisteme za elektronsko ratovanje.

Niz nesreća na ratnim brodovima indijske mornarice

Indijska mornarica je 2019. godine započela opšti vojni sud protiv trojice svojih visokih zvaničnika nakon što ih je istražno veće na visokom nivou proglasilo krivim za nepoštovanje dužnosti koje je istraživalo prvu nesreću ove vrste u kojoj je učestvovao ratni brod na liniji fronta. Ratni brod je popravljen i osposobljen za plovidbu.

Godina 2014. je bila najgora za indijsku mornaricu. Još jedan njihov brod za transport tenkova, INS Airavat, nasukao se u Višakapatanamu, a propeleri su mu bili teško oštećeni.

U septembru 2013. izbio je požar na jedinom indijskom nosaču aviona, INS Viraat, kod obale Mumbaja.

Godine 2011, fregata INS Vindhiagiri potonula je na svom vezu nakon velikog sudara. Dana 30. januara 2011, INS Vindhiagiri, ulazeći u brodogradilište u Mumbaju, sudario se sa brodom MV Nordlake, kontejnerskom baržom pod kiparskom zastavom koja je izlazila iz luke. Vindhiagiri se zapalio i prevrnuo.

Prva indijska autohtono razvijena balistička podmornica na nuklearni pogon, INS Arihant, bila je van pogona 2017. nakon što je krmeni otvor često ostavljan dok je podmornica bila usidrena.

U februaru 2014. tadašnji šef indijske mornarice admiral DK Džoši podneo je ostavku nakon desete nesreće u kojoj je učestvovao neki indijski ratni brod u samo sedam meseci.

Požar na brodu Sindhuratna dogodio se šest meseci nakon što je još jedna ruska podmornica, INS Sindhurakshak, eksplodirala i potonula dok je pristajala u Mumbaju, ubivši 18 članova posade. Bio je to ujedno i najveći pomorski gubitak u Indiji u poslednje četiri decenije.

14 KOMENTARA

  1. Cudo da ovoliki javasluk u Indiji,nova plovila ,ne odrzavaju,upropascuju,plus cesto im padaju avioni ,jedino im Rafali na broju.

    2
    2
    • je, ti si stručnjak malo jači i pratiš indijske stvari do u detalje 😂…”jedino rafali…”😂😂😂. Pa kome ti pričaš te imbecilnosti ???

      2
      1
      • Indusi izgubili od 2000 god. 13 SU -30 MKI u incidentima,narucili od Rusa pred rat u Ukrajini 12 SU-30mki pa odustali,kao i za SU-57, izgleda problem isporuka,kvalitet idr.Mig-21, imaju stotine udesa,za Miraz 2000, nema podaci,izgleda minimalno udesi,Rafali njih 36 novi svi na broju.Indija izgleda prelazi na zapadnu tehniku,pored kupljenih apaca,P-8,pregovara se za F-21,F-35 .

        1
        1
  2. Između ostalog, požar je nešto što apsolutno je najviše potapa i oštećuje brodove.
    Trenutak nepažnje i eto ga problem. Vatrogasne jedinice na brodu moraju da su u top formi 100 posto vremena. Plovio brod, bio u luci ili servisu. Tu su i moraju biti u pripravnosti tj.ne moraju ali greške se plaćaju glavama.

  3. “Prva indijska autohtono razvijena balistička podmornica na nuklearni pogon, INS Arihant, bila je van pogona 2017. nakon što je krmeni otvor često ostavljan dok je podmornica bila usidrena.”
    Ko razume ovu rečenicu svaka mu čast. Šta je ovde pisac hteo reći? Molim pomoć! Hvala

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave