Naslovna Novosti Moskva: Udar Iskandera uništio desetine NATO plaćenika i Ukrajinaca dok su se...

Moskva: Udar Iskandera uništio desetine NATO plaćenika i Ukrajinaca dok su se krili u oblasti Harkova

2
moskva udar iskandera uništio desetine nato plaćenika i ukrajinaca koji su se krili u oblasti harkova
udar iskandera u oblasti harkova
google news

U noći 23. jula, ruske snage su izvršile razorni udar na skrovište vojnih instruktora NATO-a u Ukrajini. O navodnim uspešnim udarima prvi su izvestili nezvanični vojni izvori, a ubrzo su potvrđeni i u zvaničnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane.

U selu Dergači u pograničnoj Harkovskoj oblasti lansiran je precizni udar ruske rakete Iskander-M. Kao rezultat napada, uništen je punkt privremenog raspoređivanja vojnih instruktora i savetnika iz zemalja NATO-a, uključujući i SAD.

Usled udara navodno je stradalo oko 50 stranaca. Izveštaji su, kao i u većini slučaja do sada, potkrijepljeni snimcima:

Kao i kada je reč o zapadnom naoružanju, Rusko Ministarstvo odbrane redovno izveštava o stradanjima plaćenika iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije i drugih zemalja u Ukrajini.

Prema poslednjim procenama ruskog Ministarstva odbrane, ukupno 13.387 stranih plaćenika stiglo je u Ukrajinu tokom rata radi učešća u bitkama u redovima Oružanih snaga Ukrajine. Prema tvrdnjama ruskih izvora, eliminisano je najmanje 5.962 stranih militanata.

Ruski izvori vesti tvrde da gubici NATO zemalja rastu, te ih je sve teže sakriti od zapadnog stanovništva.

Kao primer se navodi kako je penzionisani pukovnik španske vojske Pedro Bagnos tvrdio da je osamnaest vojnika britanske specijalne vazdušne službe i vojnika francuske vojske poginulo u jednom od ruskih udara u Odesi.

Prema njegovim tvrdnjama, ranjeno je još 25 pripadnika britanske specijalne vazduhoplovne službe.

„Upravo sam dobio informaciju koju ne mogu da potvrdim, tražio sam potvrdu, a rečeno mi je da je to sigurno… U Odesi je izveden napad u kojem je poginulo najmanje 18 pripadnika britanske specijalne vazdušne službe“, Bagnos rekao je na svom Jutjub kanalu Canal del Coronel.

„I kažu mi da su poginuli francuski vojnici… To nisu plaćenici koji su Francuzi, ne, oni su vojnici francuske vojske“, dodao je on. Datum tog udara u njegovim izjavama nije preciziran.

poznati americki placenik tomas grej haris eliminisan od strane ruskih snaga
poznati americki placenik tomas grej haris eliminisan od strane ruskih snaga, januar 2024. godine

Podsetimo, ruski mediji su poslednji put prenosili kako je zabeležen “trenutni i strašni” raketni udar raketama Iskander u oblasti Odese, a usled kog su stradali strani borci u Černomorsku, početkom jula 2024. godine.

Podsetimo, ruska vlada navodno priprema paradu od 6-10.000 zarobljenih Ukrajinaca i plaćenika u Moskvi, po uzoru na čuvenu koja je održana jula 1944. sa hiljadama nemačkih nacista.

Iskander udara svaki dan

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara.

Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine. Nakon toga, ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja. O upotrebi Iskander sistema, već duže od dva meseca stižu vesti aposlutno svaki dan.

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

iskander m
iskander m

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version