NaslovnaNovostiU jeku rata, u Gazi na pomolu zdravstvena katastrofa od izrazito opasnog...

U jeku rata, u Gazi na pomolu zdravstvena katastrofa od izrazito opasnog Polio virusa, potvrđuje i Izrael

Ministarstvo zdravlja Gaze, koje kontroliše Hamas, saopštilo je u četvrtak da su testovi pokazali prisustvo virusa koji izaziva dečiju paralizu u nekoliko uzoraka otpadnih voda iz pojasa, upozoravajući na rizik od „sanitarne katastrofe“.

Ministarstvo je u saopštenju navelo: „Rezultati testova sprovedenih na uzorcima otpadnih voda u koordinaciji sa UNICEF-om pokazali su prisustvo virusa koji izaziva dečiju paralizu“.

Polio je virusna bolest koja je trenutno endemska u samo dve zemlje na svetu: Pakistanu i Avganistanu.

Ministarstvo je dodalo da ovo otkriće “u kanalizaciji koja teče između šatora raseljenih” u palestinskom pojasu “predstavlja pravu sanitarnu katastrofu i izlaže hiljade stanovnika riziku od zaraze ovom bolešću”.

Nakon 9 meseci rata u Pojasu Gaze, kanalizacione pumpe u Deir al-Balahu, u centru Pojasa, prestale su u utorak da rade zbog nedostatka goriva, saopštila je opština.

gaza juce ceo stambeni blok sravljen sa zemljom
gaza, ceo stambeni blok sravljen sa zemljom

Ustajala kanalizacija i gomile smeća i otpada predstavljaju „odgovarajuću sredinu za širenje raznih epidemija“, saopštilo je ministarstvo, pozivajući na „trenutni prekid izraelske agresije“.

Sa svoje strane, izraelsko Ministarstvo zdravlja je u saopštenju obavestilo da je u uzorcima otpadnih voda iz Gaze zaista otkriveno prisustvo virusa poliomijelitisa „tip 2“.

Prema veb stranici Svetske zdravstvene organizacije, ovaj soj je potpuno eliminisan 1999. godine.

Ministarstvo je navelo da su ovi uzorci “testirani u izraelskoj laboratoriji akreditovanoj od Svetske zdravstvene organizacije”, što “povećava zabrinutost zbog prisustva virusa u regionu”.

Iz ministarstva napominju da „prate” situaciju kako bi sprečili širenje „rizika od infekcije u Izraelu”.

Netanjahu “blokira” naredbu ministra odbrane da se otvori bolnica u kampanji za decu iz Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poništio je naredbu vlade ministra odbrane Joava Galata o uspostavljanju terenske bolnice na izraelskoj teritoriji za lečenje bolesne i povređene dece u Pojasu Gaze posle više od devet meseci rata, saopštila je juče agencija.

Gospodin Netanjahu „ne odobrava uspostavljanje bolnice za Gazane unutar izraelske teritorije“, a terenska bolnica „dakle neće biti osnovana“, saopštila je njegova kancelarija.

Ministar odbrane Galant rekao je u juče objavljenom saopštenju za javnost da je naredio stvaranje “privremene” bolnice u Izraelu za lečenje dece iz pojasa Gaze, opkoljene i oronule palestinske enklave u kojoj je zdravstveni sistem skoro potpuno pao.

netanjahu i galant
netanjahu i galant

Galant je pomenuo terensku bolnicu tokom telefonskog razgovora sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, dodaje se u saopštenju.

Izraelski zvaničnik rekao je AFP-u da je, pre nego što je naredio da se uspostavi terenska bolnica, gospodin Galant dve nedelje ranije zatražio da se ubrza „hitno uklanjanje pacijenata, posebno dece pacijenata“ iz Pojasa Gaze.

„Premijer je otkazao naredbu i iz političkih razloga blokirao humanitarno rešenje“, dodao je zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

8 KOMENTARA

  1. Dragi NATO botovi upisani u komentarima,
    Samo tako nastavite pa videćemo da li će da vas ubiju ili ojačaju Nora, Pasars, Migovi, Panciri, FK3, ono drugo čudo što nam je stiglo iz Kine, Repelent, Mi35, Komarci (obe verzije), Vihor, Plamen, Oganj, Orkan, Gvozdika, Tenkovi, Miloši, Lazari, pa i Šomiji (mali miloš), …

  2. Ništa im neće biti, nek ojačaju. Narodna mudrost kaže-što te ne ubije to te ojača.

  3. Nemam muslimansku decu i tako je, neću ih ni imati 😁
    A za tebe se nadam da će ti deca zaostati, mislim sa gradivom u školi 😁

    • Očigledno da nemate decu i po komentarima ne treba ni da ih imate.
      Čoveče to su DECA što su oni krivi zbog matorih retarda koji se ubijaju?!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave