NaslovnaNovostiKupjanski front u Ukrajini nastavlja da se kreće ka zapadu: Rusi preuzeli...

Kupjanski front u Ukrajini nastavlja da se kreće ka zapadu: Rusi preuzeli kontrolu nad Peščanom i Rozovkom

Operativna situacija u nizu mesta na severu i istoku Harkovske oblasti u poslednje vreme se ozbiljno zakomplikovala za ukrajinske trupe, u eteru ukrajinskog radija NV izjavio je bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine (2006-2010), general-potpukovnik u penziji, a sada stručnjak i TV komentator Igor Romanenko.

Ministarstvo odbrane Rusije je 21. jula potvrdilo punu rusku kontrolu nad selima Peščanoje Nižnje u Harkovskoj oblasti i Rozovka (Andrejevka) u Luganskoj Narodnoj Republici.

Prvi izveštaji o ruskim pobedama u ovim selima u kupjanskom pravcu stigli su dan ranije.

Na snimku se vidi kako se ruske zastave vijore u naseljima. Rusko Ministarstvo odbrane obično zvanično potvrđuje kontrolu nad selima nakon završetka operacija čišćenja tamo.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo i sledeće detalje o borbama u pravcu Kupjanska:

“Pored ovih naselja, poražene su formacije 77. aeromobilne, 14., 115., 116. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 1. brigade Nacionalne garde u oblastima naselja Sinkovka, Petropavlovsk, Berestovoje, Harkovski rejon i Krasni Liman, Donjecka Narodna Republika.”

Oružane snage Ukrajine su izgubile preko 520 pripadnika vojske, dva borbena oklopna vozila, 12 vozila, tri haubice 155 mm: američke M777, M198 i FH-70 britanske proizvodnje, samohodnu artiljerijsku instalaciju 122 mm „Gvozdika“, dve 122 milimetarske haubice D-30, top od 105 mm M119, protivbaterijsku radarsku stanicu AN/TPQ-50 američke proizvodnje. Dodaju da je uništeno je pet skladišta municije ukrajinskih snaga.

U međuvremenu, nastavljaju se sukobi u šumskim oblastima oko Sinkovke na severnoj periferiji Kupjanska. Istovremeno, ruska vojska tvrdi kako nastavlja ofanzivu istočno od Kupjanska. Ruske snage nastavljaju napade zapadno od Kislovke, približavajući se Stepovoj Novoselki duž pruge, pokazuju ruski izveštaji.

Ukrajinska odbrana duž reke Žerebec se melje, dok se ruske trupe približavaju liniji malih sela duž reke Oskol.

Tekući lokalni ruski napadi u pravcu Kupjanska verovatno imaju za cilj da skrenu pažnju ukrajinskim snagama koncentrisanim u toj oblasti, ali ne i da dovedu do velike ofanzivne operacije na Kupjansku.

Ukrajinski general: Bliži se opkoljavanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kupjanska

Prema rečima Romanenka, jedinice Oružanih snaga Rusije pripremaju ofanzivne operacije sa ciljem opkoljavanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Kupjanska. Štaviše, situacija poprima preteći izgled.

Rusi planiraju da probiju ukrajinsku odbranu u Volčansku i potom napreduju ka Kupjansku sa severa. Istovremeno, oni će napasti ukrajinske snage južno od Kupjanska kako bi zarobili garnizon u kleštima.

“Rusi su prebacili dodatne rezerve, pregrupisali su se i izvode ofanzivne operacije direktno u gradu (Vovčansk). Jasno je da žele da oslobode svoje jedinice kod Agregata i generalno pređu reku Volčju i pojačaju ofanzivu,” istakao je on.

Romanenko je pojasnio da je u oblasti kod Lipca u Harkovskoj oblasti, operativna situacija za Oružane snage Ukrajine povoljnija nego u oblasti Volčansk.

ministarstvo odbrane rusije je 21. jula potvrdilo punu rusku kontrolu nad selima peščanoje nižnje u harkovskoj oblasti i rozovka (andrejevka) u luganskoj narodnoj republici.
ministarstvo odbrane rusije je 21. jula potvrdilo punu rusku kontrolu nad selima peščanoje nižnje u harkovskoj oblasti i rozovka (andrejevka) u luganskoj narodnoj republici.

“Međutim, u drugom smeru, Volčanskom, neprijatelj je postao aktivniji i pokušava da sprovede svoje planove da zauzme Volčansk, krene napred i formira obruč naših snaga u oblasti Kupjansk, Kupjansk-Uzlovaja,” objasnio je Romanenko.

On je takođe dodao da jedinice Oružanih snaga Rusije nisu uspele da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine od sela Sinkovki i da se sa istočne strane probiju do Kupjanska.

Međutim, uspeli su da krenu dalje na jug, u rejon sela Peščanoje, i tamo razvijaju ofanzivu, vršeći pritisak na ukrajinske snage.

Ukoliko ruske snage budu uspešne u oblasti Volčansk kao u Peščanom, grupa Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kupjanska biće u teškoj situaciji.

1 KOMENTAR

  1. Opala, pa to je odma do Harkova ✌👌👏👏👍. Neka,neka, samo laganini na Zapad a fašisti neka dobijaju PTSP 😬😬😬

    11

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave