NaslovnaNovostiU ruske ruke pala Jurjevka u Donjecku posle dugotrajnih krvavih sukoba, dok...

U ruske ruke pala Jurjevka u Donjecku posle dugotrajnih krvavih sukoba, dok u isto vreme padaju Progres i Volčja

U najnovijem razvoju rusko-ukrajinskog rata, jedinice ruske grupe snaga Centra preuzele su kontrolu nad selom Jurjevka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Ovo je maločas potvrdilo i samo rusko Ministarstvo odbrane.

“Kao rezultat aktivnih akcija, jedinice snaga Centra oslobodile su naselje Jurjevka u Donjeckoj Narodnoj Republici“, navodi se u zvaničnom saopštenju Kremlja.

Obaveštavamo vas da je ovo drugo naselje koje su ruske trupe zauzele tokom prošle nedelje. 14. jula jedinice grupe snaga Vostok preuzele su kontrolu nad Urozajnojem.

Na ovaj način ruske snage nastavljaju napredovanje na teritoriju Donjecka, zauzimajući i naseljene i nenaseljene oblasti Ukrajine.

Pored toga, prema istim izvorima, navodi se da su borci grupe snaga Centar uspeli da pobede nekoliko jedinica ukrajinskih oružanih snaga u sukobima tokom protekle nedelje.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, 3 mehanizovane, 2 motorizovane i 1 vazdušno-desantna brigade ukrajinske vojske teško su pogođene od strane vojske Moskve. Oštećene su i 2 ukrajinske brigade teritorijalne odbrane.

Konačno, u zvaničnoj informaciji se navodi da su ruske snage na ratištu odbile ukupno 38 protivnapada ukrajinske vojske.

Napredak na pravcu Seversk za Ruse

Ruske oružane snage postigle su uspehe u Donbasu, zauzevši kritične centre u regionu i podižući ruske zastave u mnogim gradovima i selima. Tokom nedavnih napada, ruske jedinice su uspele da uđu u naselje Ivano-Darjevka (koje se nalazi u blizini Severska).

Kako prenose ruski mediji koji se pozivaju na izvore sa fronta , u oblasti u blizini naselja ruske snage su uspele da napreduju oko 3 kilometra u roku od 24 sata. Kao rezultat toga, jedinice ukrajinskih oružanih snaga bile su prinuđene da napuste selo.

U centru naselja Ivano-Darjevka, ruski vojnici su podigli rusku zastavu, potvrđujući zauzimanje tačke.

U isto vreme, jedinice ruskih trupa ušle su u selo Progres, koje se nalazi zapadno od Avdijevke i Očeretina u pravcu Pokrovska. Ovde se tvrdi da su ruski vojnici napredovali oko 1 kilometar.

Podsetimo, pravac Pokrovsk je nesumnjivo jedan od najvažnijih na celoj ukrajinskoj vojnoj mapi, budući da su se odigrale neke od najžešćih bitaka u celom ratu.

Progres i Volčja

Zauzimanje Progresa i Volčja pruža nekoliko taktičkih prednosti ruskim oružanim snagama. Prvo, zatvara bivši Avdijevski garnizon Oružanih snaga Ukrajine na jugu, u oblasti Novoselovke Prve i Meževom, što značajno otežava ukrajinsku vojsku mogućnošću manevrisanja i odbrane.

Drugo, zauzimanje ovih naselja omogućava ruskim snagama da izaberu novi pravac udara, ugrožavajući ključne logističke rute Oružanih snaga Ukrajine.

Kontrola nad Progresom otvara mogućnosti za dalju ofanzivu kako na sever, ka autoputu T-0504, tako i na jugu, ka autoputu E-50. Ove oblasti su od strateškog značaja, jer obezbeđuju kontrolu nad važnim transportnim arterijama i omogućavaju ruskim snagama da ugroze pozadinu ukrajinske vojske.

Mogućnost da se zakače na Selidovu stvara dodatne poteškoće za Oružane snage Ukrajine, zahtevajući od njih da mobilišu rezerve da odgovore na nove pretnje. U zavisnosti od daljih akcija Generalštaba Oružanih snaga Rusije, mogu se realizovati različiti scenariji, uključujući opkoljavanje velikih grupa Oružanih snaga Ukrajine ili zauzimanje strateški važnih objekata.

2 KOMENTARA

    • Polako, smiri se.
      Čemu ovaj izliv besa…
      Ja znam da su se Ukrajinci borili na strani Hrvata protiv nas.
      Dokazano dokumentima likvidiranih boraca.
      Možda čak i na strani Albanaca protiv nas…
      Ali hajde polako.
      Jer realno, očigledno jesu pojedini Ukrajinci sišli s uma ali generalno ja kako vidim je da su Ukrajinci naš bratsti narod.
      Nema bre te ideologije ili propagande koja će (bi) to promeniti…
      Aman ljudi, mi smo svi naši!!

      3
      3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave