Naslovna Novosti Tramp obećao da će okončati sukob Kijeva i Moskve pregovorima „pre nego...

Tramp obećao da će okončati sukob Kijeva i Moskve pregovorima „pre nego što uopšte preuzme dužnost“

4
tramp obećao da će okončati sukob kijeva i moskve pregovorima „pre nego što uopšte preuzme dužnost“
tramp obećao da će okončati sukob kijeva i moskve pregovorima „pre nego što uopšte preuzme dužnost“
google news

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na društvenoj mreži X da je u petak razgovarao sa Donaldom Trampom, čestitao mu na predsedničkoj nominaciji, osudio pokušaj atentata na Trampa prošle nedelje i dogovorio da održi sastanak.

„Poželeli smo mu snagu i sigurnost u budućnosti“, rekao je Zelenski u svojoj objavi na X.

Tramp prepričava detalje telefonskog razgovora koji je imao sa Zelenskim: „Čestitao mi je na republikanskoj konvenciji i što sam postao republikanski kandidat. On je osudio gnusni pokušaj ubistva prošle subote. Cenim što ste mi se obratili jer ću kao sledeći predsednik Sjedinjenih Država doneti mir svetu. Obe strane će se udružiti i pregovarati o sporazumu koji će okončati nasilje i utrti put ka prosperitetu.”

Američki republikanski predsednički kandidat Donald Tramp obećao je da će okončati rat između Kijeva i Moskve putem pregovora čak i pre preuzimanja dužnosti u januaru ako pobedi na izborima 5. novembra.

„Mislim da ćemo, ako Donald Tramp postane predsednik, raditi zajedno, ne plašim se“, rekao je ukrajinski predsednik Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu.

„Možemo da okončamo vruću fazu rata“

Volodimir Zelenski je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da uz podršku saveznika Ukrajina može „pokušati da okonča vruću fazu rata do kraja ove godine“.

„Ako budemo jedinstveni i budemo pratili format mirovnog samita, možemo da okončamo vruću fazu rata (…) do kraja ove godine“, rekao je predsednik Ukrajine.

Istovremeno, Zelenski je napomenuo da ukrajinski partneri treba da izvrše pritisak na Rusiju „kako bi Rusija pristala da sedne i razmisli o završetku rata“.

„To ne znači da sve teritorije moraju biti osvojene silom. Mislim da moć diplomatije može da pomogne“, rekao je Zelenski i dodao da bi slabija Rusija na bojnom polju Ukrajinu stavila u jaču poziciju za pregovaračkim stolom.

Kancelarija predsednika Ukrajine je više puta isticala da želi da održi drugi mirovni samit do kraja 2024. godine.

U okviru priprema za naredni samit, Ukrajina će organizovati tri događaja na teme koje su obrađene na prvom mirovnom samitu u Švajcarskoj:

  • krajem jula ili početkom avgusta 2024. — sastanak u Kataru o energetskoj bezbednosti;
  • avgusta 2024. — sastanak u Turskoj o slobodi plovidbe;
  • u septembru 2024. — sastanak u Kanadi o razmeni ratnih zarobljenika i repatrijaciji deportovane dece.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version