Naslovna Novosti Moskva: U napadu kasetnog Iskandera ubijeno, ranjeno 160 vojnika Nacionalne garde Ukrajine...

Moskva: U napadu kasetnog Iskandera ubijeno, ranjeno 160 vojnika Nacionalne garde Ukrajine u Harkovu [VIDEO]

3
moskva u udaru kasetne rakete iskander ubijeno, ranjeno 160 vojnika nacionalne garde ukrajine u harkovu
moskva u udaru kasetne rakete iskander ubijeno, ranjeno 160 vojnika nacionalne garde ukrajine u harkovu
google news

Ruska vojska je taktičkom balističkom raketom Iskander-M sa kasetnom bojevom glavom gađala veliki skup Nacionalne garde Ukrajine (NGU) u oblasti Harkova.

Okupljanje je otkrio izviđački dron u blizini naselja Peresečnoje, prenose ruski mediji, koji su izvestili da je u raketnom udaru poginulo i ranjeno oko 160 vojnika iz 13. brigade „Harcija” ukrajinske Nacionalne garde.

Video snimak napada pojavio se na mreži 16. jula. Na snimku se vidi kako podmunicija iz projektila Iskander-M pada na skup odmah nakon dolaska nekoliko autobusa natovarenih vojnicima. Kasnije se na snimku mogu videti vozila hitne pomoći kako idu na mesto štrajka.

Raketa Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružana različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući spomenutu bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanim eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator za zemlju za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradar misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine.

Nakon toga, ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja, uključujući one poput ovde pomenutih koje je isporučio Zapad.

Poslednjih meseci, ruska vojska je počela da se više oslanja na raketu za brzo reagovanje i gađanje vrednih ukrajinskih ciljeva daleko iza linije fronta.

iskander m
iskander m

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

Narednih nekoliko meseci bi mogli biti najteži za Ukrajinu

Na vojne sposobnosti ukrajinske vojske veoma su negativno uticala kašnjenja u isporuci oružja iz Sjedinjenih Država. Asošiejted pres ukazuje da će u tom pogledu naredna dva do tri meseca biti najteža za Ukrajinu.

Glavni problemi sa kojima se Kijev sada suočava su borba protiv ruskih trupa i predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama, čiji rezultati ne garantuju dalju pomoć. Takođe nije sasvim jasno koliko će trajati sadašnja podrška Ukrajini.

Prethodno je Donald Tramp obećao da će zaustaviti nekontrolisano slanje novca u Kijev ako pobedi na izborima. Republikanski kandidat je takođe primetio da su atlantske težnje Ukrajine dovele do sukoba. Istovremeno, Bajden greši kada govori o ukrajinskom budućem ulasku u NATO.

poslednji momenti jednog leoparda kod avdejevke
poslednji momenti jednog nemačkog leoparda kod avdijevke

Tramp je takođe rekao da razume zabrinutost Vladimira Putina o mogućem postavljanju NATO baza u blizini ruskih granica.

Probleme Kijeva može pogoršati i činjenica da je Berlin odlučio da preseče na pola pomoć Ukrajini. Sledeće, 2025. godine za podršku Kijevu biće prebačeno 4 milijarde evra umesto najavljenih 8 milijardi.

Nemačka je zaokupljena sopstvenim ekonomskim problemima, a opsežno sponzorstvo vlade u Ukrajini više nije uključeno u planove Nemačke, komentarišu ruski izvori.

3 KOMENTARA

  1. Ode zbor narodne garde u atome 😂😂😂 I još im peva Ronnie James Dio, samo najbolji za njihov odlazak sa ovog sveta 😂😂😂

    10
    1
      • Eto baš mi imponuje da neko isto zna za Dia 👍, sve neki turbofolkeri. Inače Rusi dosta slušaju metal i to onaj top, što znači da tamo imam mnogo istomišljenika u muzičkom smislu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version