Naslovna Novosti Udar Iskandera po aerodromu Hidroport izbacio iz igre „lovac na bespilotne letelice“...

Udar Iskandera po aerodromu Hidroport izbacio iz igre „lovac na bespilotne letelice“ avion Jak-52, dronove Bayraktar TB2 i Tekever

1
udar iskandera po aerodromu hidroport izbacio iz igre „lovac na bespilotne letelice“ avion jak 52, dronove bayraktar tb2 i tekever
udar iskandera po aerodromu hidroport izbacio iz igre „lovac na bespilotne letelice“ avion jak 52, dronove bayraktar tb2 i tekever
google news

Ruski izviđački dronovi nastavljaju svoje ekskurzije u Odeskoj oblasti. Ovog puta na aerodromu Hidroport u selu Naberežnoje (u blizini Odese) je utvrđena lokacija niza različitih avijacijskih sredstava,

Nakon toga, pojavile su se informacije o značajnim gubicima ukrajinskih oružanih snaga na aerodromu Hidroport u selu Naberežnoje, u blizini Odese. Jedna od udarnih vesti bilo je uništenje starog sovjetskog aviona Jak-52.

Laki trenažni avion Jak-52 je od nedavno promovisan i kao „lovac na ruske bespilotne letelice“, i to nekoliko puta.

Osim ovog aviona, Oružane snage Ukrajine izgubile su nekoliko vrednih bespilotnih letelica, uključujući Bayraktar ​​TB2 i veliki dron portugalske proizvodnje Tekever. Ovi događaji postavljaju važna pitanja o trenutnom stanju sukoba i strateškim implikacijama vazdušnih snaga.

Tačnije, a prema informacijama ruskog izvora, cilj je pogođen taktičkim raketnim sistemom Iskander, usled čega su uništeni:

  • osam hangara sa avionskom opremom;
  • avion Jak-52;
  • dron Bayraktar-TB2;
  • deset bespilotnih letelica kamikaza tipa aviona;
  • dron Tekever

Uništavanje Jak-52

Jak-52, koji su ukrajinske oružane snage koristile kao „lovac na ruske bespilotne letelice“, više puta se pojavljivao u ukrajinskim video snimcima. Ova letelica je, uprkos zastarelom dizajnu, prilagođena za izvršavanje misija protiv dronova.

Postavljanje mitraljeza mitraljeza M3P kalibra .50 na Jak-52 omogućilo je da se iz letelice puca na bespilotne letelice, što ga je učinilo efikasnim sredstvom za borbu protiv uglavnom izviđačkih, a retko napadnih dronova.

jak 52
jak 52

Uništenje Jak-52 na aerodromu Hidroport predstavlja udarac sposobnostima ukrajinskih oružanih snaga u suprotstavljanju pretnjama bez posade. Gubitak ovog aviona naglašava ranjivost aviona na aerodromima i važnost obezbeđivanja njihove pouzdane zaštite.

Gubici bespilotnih letelica

Zajedno sa Jak-52, Oružane snage Ukrajine izgubile su i izviđački dron Bayraktar ​​TB2 turske proizvodnje. Ovaj dron se smatra jednim od vrednijih bespilotnih letelica ukrajinske vojske.

Cena Bayraktara nije javno objavljena, ali se smatra da je za jedan sistem dovoljno pet miliona evra. Na našoj listi najboljih dronova na svetu zauzima peto mesto.

Bayraktar ​​TB2 je već odavno poznat po svojoj visokoj efikasnosti i sposobnosti da obavlja različite misije, uključujući izviđanje, nadzor i udare po zemlji. Međutim, u ukrajinskom sukobu nakon naglog uspona i slave, doživao je debakl, prvenstveno zahvaljujući ruskim protivmerama.

Pored Bayraktar ​​TB2, a prema tvrdnjama ruskih izvora, Oružane snage Ukrajine izgubile su deset drugih bespilotnih letelica tipa aviona, kao i dron Tekever portugalske proizvodnje.

Tekever je sposoban da obavlja različite zadatke na dometu do 1000 km i da ostane u vazduhu do 20 sati. Može se opremiti raznovrsnom opremom za izviđanje, uključujući radarske stanice, što ga čini nezamenljivim alatom za izviđanje i nadzor.

Portugalska bespilotna letelica može se koristiti za obavljanje širokog spektra zadataka, uključujući izviđanje kopna i površna iznad vode, patrolne i osmatračke letove, geološko i geodetsko izviđanje, kontrolu i praćenje situacije opasnosti od požara, operacije pretrage, praćenje životne sredine itd.

Podsetimo, serija napada na ruski radar ranog upozoravanja Voronjež-DM u Armaviru izvršena je upravo dronom Tekever AR3. Da je Velika Britanija poslala bespilotne letelice Tekever AR3 u Ukrajinu pisali smo juna 2023. godine.

Taktičke implikacije

Uništavanje bespilotnih letelica i aviona Oružanih snaga Ukrajine može ostaviti ozbiljne strateške i taktičke posledice. Prvo, ovo smanjuje sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da sprovode izviđanje i nadzor.

bayraktar tb2 iznad kijeva
bayraktar tb2 iznad kijeva

Bespilotne letelice igraju ključnu ulogu u savremenom vojnom sukobu, dajući operativne informacije o neprijateljskim akcijama i omogućavajući pravovremene odgovore na pretnje.

Drugo, gubitak Bayraktar ​​TB2 i drugih dronova smanjuje udarne sposobnosti ukrajinske vojske. Ovi uređaji se mogu koristiti i za izvođenje ciljanih udara na važne ciljeve, čime se minimiziraju rizici za sopstvene snage i smanjuju žrtve među civilnim stanovništvom.

1 KOMENTAR

  1. Iskanderi su lek za zapadna oružja, jako lepo ih razvaljuju i pretvaraju u lopatama stihijski nabacane atome gvožđa😊

    7
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version