Naslovna Novosti Moskva širi inventar najopasnijih aviona ukrajinskog sukoba: VKS dobile prvu seriju modernizovanih...

Moskva širi inventar najopasnijih aviona ukrajinskog sukoba: VKS dobile prvu seriju modernizovanih MiG-31 ove godine

17
mig 31
mig 31
google news

Fabrika aviona Nižnji Novgorod Sokol poslala je ruskim vazdušno-kosmičkim snagama (VKS) seriju remontovanih i modernizovanih lovaca presretača MiG-31 sposobnim za operacije u svim vremenskim uslovima. Time je preduzeće ispunilo svoje obaveze po nalogu ruskog ministarstva odbrane.

Sokol je ogranak PJSC UAC (United Aircraft Corporation), koji je zauzvrat deo Rostec-a. Nakon sprovođenja neophodnih testova od strane ruskog resora odbrane, letelice su poslate trupama.

MiG-31 je nadzvučni lovac dugog dometa sa dva sedišta dizajniran da uništi neprijateljske krstareće rakete, bombardere i druge vazdušne ciljeve u svim situacijama, dakle na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana-noći, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima.

Tokom sukoba u Ukrajini, Vazdušno-kosmičke snage Rusije najčešće koriste modifikaciju MiG-31K, opremljenog hipersoničnim raketama Kindžal (H-47M2), dok obavljaju ulogu jurišnika.

Dan ranije je ruski lovac MiG-31 ispratio norveški protivpodmornički patrolni avion R-8A Poseidon od granica Ruske Federacije u Barencovom moru. Kako se MiG-31 približavao, norveški avion je napravio zaokret i udaljio se, javili su ruski izvori vesti.

“MiG-31 je, još jednom sprečivši potencijalnog neprijatelja da naruši državnu granicu, bezbedno sleteo na matični aerodrom”, navodi se u izveštaju ruskih snaga. Tokom poslednje četiri decenije, aparat je prošao kroz nekoliko značajnih nadogradnji.

mig 31 nosi kindzal
mig 31K nosi kindzal

MiG-31 u verzijama K, I i BM

MiG-31 je dvosedni supersonični lovac presretač velikog dometa. Dizajniran je za presretanje i uništavanje vazdušnih ciljeva na bilo kojoj visini, u bilo koje doba dana-noći, u jednostavnim i nepovoljnim vremenskim uslovima. 

Bez punjenja, letelica može da preleti do 3000 km. Maksimalna visina leta je 20,5 km. Prosečno trajanje leta je 3,3 sata.

Ubedljivo najopasnija konfiguracija od početka sukoba u Ukrajini je MiG-31K naoružan raketom vazduh-zemlja Kindžal. Rusija je u više navrata koristila konfiguraciju prilikom izvođenja raketnih udara na ukrajinske ciljeve od izuzetno visokog značaja. 

Još jedna prednost koja se ističe sposobnost MiG-31 da lansira raketne udare velikog dometa. Iz tog razloga ovi avioni mogu da izbegnu bitku nepovređeni. Od početka rata u Ukrajini, prijavljeni su samo pali MiG-ovi 31, daleko od ukrajinske teritorije, usled kvara.

Ovaj avion je izuzetno teško „uloviti“, kao i njegovog prethodnika – MiG-25BM. Zanimljiva je činjenica da za celu svoju službu, MiG-25BM nikada nije oboren.

U aprilu mesecu, a prema informacijama koje je anonimni izvor dao novinskoj agenciji TASS, lovac MiG-31I je sada modifikovan i opremljen mehanizmom za punjenje gorivom u vazduhu kako bi se proširio njegov borbeni radijus.

Iako se često meša sa MiG-K, MiG-31I ima drugačije motore, avioniku i rakete od varijante MiG-K. Slično kao i MiG-31K, koji je Rusija intenzivno koristila u ratu u Ukrajini, MiG-31I se takođe može koristi kao nosač Kindžala.

MiG-31I može biti unapređena i modernizovanija varijanta MiG-31K. U izveštajima iz 2021. godine navedeno je da je ruska kompanija MiG dobila nalog za „remont i modernizaciju aviona MiG-31K u varijantu MiG-31I“.

MiG-31I je opremljen Fly By Wire (FBW) kontrolama i da može autonomno da postigne tri parametra lansiranja rakete Kindžal: položaj, visinu i brzinu. Ova sposobnost je trenutno ograničena na pilote sa izuzetnim veštinama i iskustvom na varijantama MiG-31K. „Posada aviona treba da nadgleda instrumente i da lansira projektil u pravo vreme”.

Pored dva spomenuta, tu je i MiG-31BM (boljšaja modernizacija) kao jedna od nekoliko varijanti originalnog MiG-31 nadzvučnog lovca presretača.

Prema prethodnim izveštajima, MiG-31K već se puni gorivom u vazduhu iz ruskog tankera Il-78. Pošto jedan Il-78 ili Il-78M ima sposobnost napajanja dva taktička aviona, to znači da se dva MiG-31K mogu da dopune gorivom istovremeno.

MiG-31BM se dugo smatrao najefikasnijom verzijom originalnog MiG-31. Prema pisanju ruskih medija, to je jedna od retkih letelica koja može da presreće i uništava krstareće rakete koje lete na izuzetno malim visinama.

mig 31i pred poletanje
mig 31i pred poletanje

Podsetimo, lovac-presretač MiG-31 zajedno sa Kinžal raketom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. Sa ove lokacije vazdušno-balistička raketa može da pogodi bilo koji aerodrom u Evropi, poput baze Ramštajn u Nemačkoj. Rusija ne samo da se ne krije već navodi Zapad da to primeti.

Lovac može takođe biti naoružan raznim drugim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Značajno je da je sposoban da presreće 24 cilja istovremeno.

Prema procenama, Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) imaju preko 250 MiG-31 u svom inventaru. Moskva je počela da nadograđuje na MiG-31BM i BSM varijantu 2010. godine sa planovima da ih nadogradi ukupno 100.

17 KOMENTARA

  1. Odakle ovolko americkih pusikandera ? I cime li se droziraju ? Kucajte malo po youtubu sta se desava po svetu nemojte tu jadnu americku propagandu slusati i tripovati. Joj kad se ovde zarati kukace vam majka izdajnicka glupava!!!!!

    9
    1
    • Danas svaka budala kaci svakakve gluposti po Youtubu i Telegramu, tako da vise ne mozes da znas sta je proruska ili proamericka glupost. Zato pusti ljude da veruju u sta hoce, ako ti volus da se vozis u moskvicu i jedes borsc mozda taj drugi oce da se vizi u tesli i jede hamburger. stvar licnog izbora

      1
      5
    • Ne pominju raketu R-37M vazduh -vazduh koja se ispaljuje sa MiG-31BM,SU-35,i SU-57.Raketa ima domet 400 kilometara.

      • vi nemate gatje na d.pe
        sirotinjo
        ruski mornari pecaju ribu da imaju sta da jedu da ne jedu kuvani kupus i krompir
        samo moraju odmah da pojedu ribu zivu cim je upecaju jel ako to ne urade, ima komandir da im otme
        ..
        a americki… pecenje, hamburgeri,pite, koka kole, cokolade zvake…

        2
        5
        • Госпојице ‘Евка’ – ти који једу хамбургере, пите, печење, чоколаде, губе све ратове од ових што слабо једу, јер ови што слабо једу стално су љути, и на кога ће онако љути ударити него на оно не испред њих, а овима другима што се башкују ако не стигну жваке одма губе морал – па ти види Евице!?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version