NaslovnaNovostiKomandant ukrajinske mornarice: Poslednji ruski ratni brod napustio Krim, treba da zapamtimo...

Komandant ukrajinske mornarice: Poslednji ruski ratni brod napustio Krim, treba da zapamtimo ovaj dan!

Ukrajinska mornarica saopštila je u ponedeljak da je poslednji ruski patrolni brod (klase 1135 Krivak NATO kodnog imena) napustio Krim, te je najverovatnije prebačen u drugu rusku pomorsku bazu kako bi je zaštitio od ukrajinskih napada, prenosi Rojters.

Iako Kijev nema moćne ratne brodove, ovaj nedostatak je nadoknadio intenzivnom upotrebom pomorskih dronova i projektila, kojima je napao brodove Crnomorske flote Rusije i infrastrukturu ove flote, čija je glavna baza u Sevastopolju.

Viceadmiral Aleksij Neijpapa, komandant ukrajinskih pomorskih snaga, rekao je da je Rusija bila primorana da povuče skoro sve svoje ratne brodove sa Krima kako bi izbegla dalje gubitke, nakon što je 27 brodova ruske Crnomorske flote uništeno ili oštećeno u ukrajinskim napadima dronovima i raketama.

„Poslednji patrolni brod Crnomorske flote Ruske Federacije upravo napušta naš Krim. Zapamtimo ovaj dan!“, napisao je na Fejsbuku portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletencuk, precizirajući da je brod klase 1135.

Ukrajina drži rusku flotu pod kontrolom u Crnom moru, iako su na kopnenom frontu u katastrofalnoj situaciji

Neuspesi Moskve u Crnom moru dolaze kada su ukrajinske kopnene trupe u opasnoj defanzivi, posebno na istočnom frontu Ukrajine.

ruske trupe prelaze reku ilustracija
ruske trupe prelaze reku ilustracija

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da je ruska vojna flota ojačana poslednjih godina i da je u toku velika modernizacija, uključujući mere za „povećanje borbene stabilnosti flote“ i njeno jačanje.

Istovremeno, Rusija je upozorila zapadne države, posebno SAD, da rizikuju „direktnu konfrontaciju“ zbog intenziviranja letova izviđačkih dronova iznad Crnog mora.

Prema Moskvi, ove bespilotne letelice, zajedno sa izviđačkim satelitima i američkim AWACS avionima, pružaju Ukrajini informacije o ruskim ciljevima, omogućavajući tako ukrajinskoj vojsci da ih nanese.

Neki sistemi koje Ukrajina koristi u ovim napadima, kao što su rakete ATACMS, programiraju i usmeravaju na metu američki stručnjaci.

Prošlog meseca, fragmenti jedne takve rakete izazvali su značajne civilne žrtve na prepunoj plaži u Sevastopolju, upravo na Krimu.

Projekt 1135 Burevestnik

Krivak klasa, poznata u Rusiji kao Projekt 1135 Burevestnik, serija je fregata i patrolnih brodova razvijenih i izgrađenih od strane Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata. Ovi brodovi su prvenstveno dizajnirani za protivpodmorničko ratovanje i ratovanje protiv površinskih ciljeva.

Burevestnik 1135 klasa je dizajnirana krajem 1960-ih da zameni starije brodove i unapredi sposobnosti sovjetske mornarice u protivpodmorničkom i međubrodskom ratovanju. Klasa je podeljena na nekoliko podklasa, koje odražavaju poboljšanja i modifikacije napravljene tokom svih ovih godina.

Podklase čine Projekti 1135, 1135M i 1135.1. Uloga Projekta 1135 je prvenstveno protivpodmorničko ratovanje, dok 1135M poseduje poboljšanje sposobnosti protivpodmorničkog ratovanja. Podklasa 1135.1 obavlja misije obalske straže ali i protivpodmorničkog ratovanja.

projekat 1135m
projekat 1135m

Sa deplasmanom od 3.200 do 3.500 tona, dužinom do 123 metra i brzinom od 30 čvorova njihov dizajn je predstavljao značajan korak napred u sovjetskoj mornaričkoj tehnologiji. Pogon čini Kombinovani gasno-turbinski i gasni sistem, pružajući solidnu brzinu i manevrabilnost.

Krivak klasa brodovi su se intenzivno koristili u sovjetskoj mornarici i kasnije u ruskoj mornarici. Takođe su izvoženi u nekoliko savezničkih zemalja. Ovi brodovi su učestvovali u raznim mornaričkim operacijama i vežbama tokom Hladnog rata, pokazujući moć sovjetske mornarice.

Mnogi brodovi Projekta 1135 Burevestnik su penzionisani, međutim, neki su i dalje u službi, posebno u ruskoj obalskoj straži. Njihov dizajn je uticao na naredne klase fregata i drugih mornaričkih plovila.

15 KOMENTARA

    • Kako to , zašto to , šta se čeka ?!? Zašto nisu Rusi već zauzeli Odessu i Kiev , trebalo je da traje ta ograničena vojna operacija samo 5 (slovima pet) dana ?!?

      2
      1
  1. Poštovani viceamiral Ukrajinske mornarice trebao bi da zna da Rusi imaju kakvu takvu flotu koju mogu da pomeraju i oni će sigurno u budućnosti oporaviti i modernizovati svoju flotu posle gubitaka – oštećenja. A šta ima Ukrajina od flote, samo izgleda male desantne čamce od neoprena za prelazak preko Dnjepra, osim ako ne ISPROSIJAČE nešto od Amerikanaca ili neke druge zapadne zemlje. Bilo bi bolje Ukrajincima da se dogovore sa svojim komšijama Rusima, da ne gube uludo glavu zbog dementnog Bajdena i sebičnih intersa Amerike i Britanije.

    9
    4
    • Mic po mic ruski agresor gubi , od sebe pokrenuti , osvajački rat ! Tako će da sve više bude ruski agresor u problemima a Heroji Ukrajine će da jačaju i jačaju sve modernijim naoružanjem ! Vreme radi za Ukrajince a ruski agresor će pre ili kasnije morat da se povuče iz kompletne Ukrajine ! Proterali im rusku mornaricu sa okupiranog Krima, sledeće je poništit rusku vazduhoplovnu prevlast nad Ukrajinskim nebom , šta uskoro sledi ! A onda protuofenzive na više pravaca i šta će bedna ruska vojska onda da napravi 😳 ?!? Da isprazno prete nuklearnim taktičkim oružjem pa da im se celi svet i dalje smeje ?!? 🤣😂

      6
      9
  2. Los znak za Crn.flotu.Umesto da su zadrzali Zmijsko ostrvo,ko logistiku i izvrsili desant na Odesu,Nikolajev,da bi suzbili pomorske dronove,vazdusne napade na Krim,i okolinu.Ovako Crn.flota daleko,od ratnog podrucja ,plus izgubili desantne,i ratne brodove ko da su pokusali desant na Odesu,Nikolajev,mozda bi uspesan bio desant,uz manje gubitke.Tad dolaz F-16,posle pada Odese,Nikolajeva nebi imao smisla,nebi ni dosli.Sa Zmij.ostrva se kontrolise pr,S-400,juzna Ukrajina,Rumunsko,Bugarsko primorje po dubini 100,200 km.

    6
    7
    • Kakav strucni komenta hr inbecila, zmisko ostrbo je 400x400m na kom ne postoji ni kamencic iza koga se mozes sakriti. A c.flota hde god da je Odesa je pokrivena kalibrima, drugo C.more je jedna ogromna bara u kojoj se ne mozes sakriti bilo Rusi ili Ukrainci, ali to su nedostatci interneta svi su experti

      11
      4
    • Što ne pošqlješ ruskoj vojsci svoje mišljenje? Pisati ovdje nema svrhe. Ti si opasan strateg… Možda ih i postidiš. Ovdje su Rusi bespomoćni bez takvih.

      8
      8
      • Moramo da ga poštujemo jer je smislio kako na hridi od 400 m u prečniku napraviti stratešku vojnu bazu 😂😂😂

        7
        2
  3. Znači, skoro ste pobedili Rusiju 😂😂😂. Pa i japanci su satrali celu flotu u P.Harburu pa su pušpuš😂, pa šta to znači ako su povukli brodove Rusi, osim što nekim sa nižim IQ to dobro zvuči 🤣

    20
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave