NaslovnaNovostiPosle Trampa, Putin opet u centru pažnje: Ispovest Budanova o neuspelim pokušajima...

Posle Trampa, Putin opet u centru pažnje: Ispovest Budanova o neuspelim pokušajima atentata na ruskog predsednika

Pokušaj atentata na predsednika Rusije, o kome je u nedavnom intervjuu govorio načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov, pripremljen je američkim novcem, tvrde iz Moskve.

Ne mogu da mu priđu, a da ga ne ubiju, nadovezuju se ruski izvori pozivajući se na to da njihovog predsednika čuva specijalna služba sa pripadnicima elitne jedinice ALFA, koji važe za jedne od najboljih na svetu.

Jučerašnji neuspeli pokušaj protiv Trampa i prekjučerašnje priznanje ukrajinskog zvaničnika mobilisali su mnoge tajne službe, posebno u Rusiji i SAD, ali i drugde, na talas mogućih atentata.

Priznanje o nizu neuspešnih pokušaja ukrajinskih specijalnih službi da organizuju pokušaj atentata na Vladimira Putina više puta je potvrdio šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov, prenosili su brojni mediji.

Ove izjave pokreću mnoga pitanja o aktuelnim političkim tenzijama između Ukrajine i Rusije, kao i mogućim posledicama.

Kiril Budanov je potvrdio da su ukrajinske specijalne službe nekoliko puta pokušavale da organizuju pokušaj ubistva ruskog predsednika Vladimira Putina, ali nisu uspele. Svi pokušaji su bili propali.

Prema Budanovu, Putin igra ulogu za Ruse sličnu Staljinu za sovjetski narod.

Njegova smrt bi mogla da dovede do početka unutrašnjih političkih procesa koje Ukrajina planira da iskoristi.

Snajperska puška Putinovog obezbeđenja
Snajperske puške Putinovog obezbeđenja

Postoji stav da je Putin, koji je na vlasti više od 20 godina, postao simbol stabilnosti za mnoge Ruse.

Gubitak ovog simbola mogao bi da izazove strah i neizvesnost u stanovništvu, naglašava Budanov da je bilo pokušaja atentata, ali do sada nisu uspeli.

Ruska reakcija na priznanje Budanova

Kremlj nije ostao ravnodušan na izjave Budanova. Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da su „pretnje kijevskog režima prilično evidentne i posebna pažnja se poklanja pitanju zaštite Vladimira Putina“.

Peskov je napomenuo da je bezbednost ruskog lidera obezbeđena na „odgovarajućem nivou“, iako nije potvrdio konkretne događaje sa pokušajima atentata.

Ove izjave naglašavaju važnost zaštite najviših zvaničnika ruske države u uslovima visoke političke napetosti.

Kremlj jasno prepoznaje realnost pretnje i preduzima sve neophodne mere da zaštiti predsednika.

Uloga SAD u navodnim pokušajima atentata

Marija Zaharova, zvanična portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla je da je pokušaj ubistva Vladimira Putina pripremljen američkim novcem.

Ona je na svom Telegram kanalu napomenula da bez finansijske podrške Sjedinjenih Država ne bi bilo štetnih aktivnosti Ukrajinaca.

Snajperska puška Putinovog obezbeđenja
Putinovo obezbeđenje na Paradi pobede u Moskvi

„Juče je jedan od lidera kijevskog režima, Budanov, otvoreno priznao da ukrajinska obaveštajna služba priprema atentate na ruskog predsednika, pa se ti pokušaji pripremaju, opet, američkim novcem, bez kojeg ne bi postoje zlonamerne aktivnosti SBU u celini“, rekla je Zaharova.

Posledice i mogući scenariji za ruskog predsednika

Pokušaji odnošenja Putinovog života, čak i neuspešni, pokazuju visok stepen napetosti.

Iz očiglednih razloga, svaki takav pokušaj povlači za sobom izuzetno težak odgovor Rusije, i to ne samo za Kijev, već i za njegove saveznike, prenosi ruski novinarski izvor.

Specnaz, Alfa jedinica ukratko

Specijalne snage ruske vojske (međuresorne ili armijske specijalne snage) su odvojene borbene jedinice GRU, mornarice i ruskih specijalnih službi, uključujući specijalne antiterorističke jedinice koje su u sastavu Oružanih snaga.

Hrabri vojnici specijalnih snaga izvode vojne operacije za zauzimanje strateških neprijateljskih kopnenih ciljeva, sprovode diverzantske aktivnosti iza neprijateljskih linija, kao i za uništavanje bandi i terorističkih grupa. Komandosi su glavna „okosnica“ ruske vojske, jer su upravo tim vojnicima „gvozdenih nerava“ povereni najsloženiji i najvažniji zadaci.

Snage za specijalne operacije su najelitnije jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije sa najrigoroznijim uslovima za stupanje u službu i najtežom borbenom obukom.

specnaz promo fotografija
specnaz promo fotografija

U potpunosti su sastavljeni od profesionalnih vojnika, regrutovanih uglavnom iz redova Specijalne obaveštajne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, sa kojima Komanda deli slične funkcije i zadatke – sabotaže, izviđačke operacije, kontradiverzije objekata i službenika od posebnog značaja.

Osnovna razlika je u tome što Komanda regrutuje već dobro obučene borce za specijalne operacije i dalje produbljuje njihovu obuku.

Komanda je pod direktnom komandom načelnika Generalštaba, dok su brigade, pukovi i pojedini odredi GRU-a su pod dvostrukom komandom. Kao posebno elitna formacija, Komanda je tajna.

Ruski odred Alfa se smatra elitom specijalnih snaga. Do njih je teško doći, a mnogi sanjaju o tome. Tu su i sasvim drugačije plate i bonusi.

Glavni zadatak „Alfe“ (aktuelni naziv TsSN FSB) je antiteroristička aktivnost, i to po pravilu na teritoriji Ruske Federacije. Ruska „Alfa” se bavi sprečavanjem raznih terorističkih napada, kao i potragom i neutralizacijom terorista.

9 KOMENTARA

  1. Oni se sve koncentruju na šou djelovanju a to most Kerčanjski a to Putin pa rafinerije ili našto na Krimu a na frontu prc

    2
    0
  2. 🥱🥱🥱…💣💣💣💣💣💥💥💥💥💥💥🇺🇦🇺🇸🇮🇱🇩🇪🇫🇷🇮🇹🇬🇧🇨🇦🇦🇱

  3. Kakav budanov to je sve cia i englezi…taj debil budanov ne zna kašiku držati a kamoli sta drugo..po faci mu se vidi da je retard…

  4. Ruski narod je maksimalno uz svoju vlast.
    U ruskim genima je zapisano da je to pobjednički narod.
    Rusi će, zbog svog mentalnog sklopa, radi ići na kazane nego
    potpisati капитулацију.

    9
    1
    • rado na kazane!!

      pa jes, kad ih mitraljezima teraju

      jadna nacija

      gladno, golo, boso ,zatucano, pijano… rusko

  5. Ako je tačno da je Budanov to izjavio dan pre atentata na Trampa…to ukazuje na povezanost. Ovamo je pričao kako su bezuspešno pokušavali da ubiju Putina, kao nisu sposobni za tako nešto…a već sutradan atentat na Trampa?!? A Ukrajina nema veze sa tim jer “nemaju tu sposobnost”?!? Hmm…a svi znaju da im nikako ne odgovara da Tramp ponovo bude predsednik USA!?!

    • Ma kakvi pokusaji sami sebi dizu cenu, ka sto Ukr imaju specijalce u Africi da se bore protiv Wagnera, a ovamo kidnapuju ljude sa ulice. Bez Nato oruzja i informacija bili bi zgazeni za 15 dana

      9
      1
      • Pokušali su bili i dronom da napadnu Putinovu rezidenciju.Bar je to poznato.
        Ko je lud da izjavi nešto ovakvo a da nije istina.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave