Naslovna Novosti „Mrzim republikance“: kaže u videu strelac pre pokušaja atentata na Trampa, dok...

„Mrzim republikance“: kaže u videu strelac pre pokušaja atentata na Trampa, dok Tajnu službu optužuju za ogroman neuspeh

6
„mrzim republikance“ objavljena video poruka 20 godišnjeg strelca koji je pokušao da ubije trampa
„mrzim republikance“ objavljena video poruka 20 godišnjeg strelca koji je pokušao da ubije trampa
google news

Dvadesetogodišnji stanovnik Pensilvanije Tomas Metju Kruks, koji je pucao na Donalda Trampa tokom predizbornog govora, uspeo je dan ranije da snimi video poruku iz svog automobila. U njemu je naveo da mrzi republikance i lično Donalda Trampa.

“Moje ime je Thomas Matthew Crooks. Mrzim republikance. Mrzim Trampa”, rekao je strelac i osmehnuo se.

Američki mediji, kao što se često dešava u takvim slučajevima, obraćaju pažnju na odeću strelca. Konkretno, njegova majica koja reklamira YouTube kanal posvećen vatrenom oružju.

Vašington post, de fakto list američke Demokratske stranke, daje podatke o statusu birača u Pensilvaniji. Prema njima, Kruks je i sam bio republikanac.

Na internetu je objavljen i video snimak uzvratnih hitaca koje je ispalio snajperista iz obezbeđenja Trampa. Proučavajući ih, možemo zaključiti da se obučeni specijalista nije odmah snašao, te je počeo da traži metu tek nakon što je ispaljeno nekoliko hitaca.

Tajna služba SAD optužena za ogroman neuspeh u svom primarnom poslu zaštite zvaničnika

Tajna služba američke vlade istražuje kako je čovek naoružan AR-15 puškom uspeo da priđe dovoljno blizu da puca i povredi bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u Pensilvaniji u subotu, što je monumentalni neuspeh jednog od zadataka direktora agencije, kaže američka štampa.

Napadač, kojeg su ubili pripadnici tajne službe, ispalio je nekoliko hitaca na lice mesta sa “uzvišenog položaja izvan mesta mitinga”, navode sve svetske agencije.

Asošiejted pres pregled više video zapisa i fotografija snimljenih na Trampovom mitingu, kao i satelitskih snimaka sajta, pokazuje da je strelac uspeo da se neverovatno približi bini na kojoj je govorio bivši američki predsednik.

Na video snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je geografski označio AP vidi se telo čoveka (atentatora) u sivoj kamuflaži kako nepomično leži na krovu fabrike severno od Butler Farm Shova, gde je održan Trampov miting.

Krov je bio manje od 150 jardi od mesta gde je Tramp govorio, udaljenost sa koje bi pristojan nišandžija mogao razumno pogoditi metu ljudske veličine.

Za referencu, 150 jardi je udaljenost koju regruti američke vojske moraju da ciljaju na figuru ljudske veličine da bi se kvalifikovali sa jurišnom puškom M16 u osnovnoj obuci. Oružje AR-15, koje je nosio atentator na Trampovom skupu, je poluautomatska civilna verzija čuvene američke vojne puške M16.

Tajna služba nije bila prisutna na kasnonoćnoj konferenciji za novinare, na kojoj su zvaničnici FBI-a i državne policije Pensilvanije informisali novinare o istrazi pucnjave. Specijalni agent FBI-ja Kevin Rojek rekao je da je “iznenađujuće” da je napadač uspeo da puca na licu mesta pre nego što je ubijen.

Na skupu su bili prisutni članovi snajperskog i jurišnog tima Tajne službe, prema rečima dvojice službenika za sprovođenje zakona. Govorili su pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju o detaljima istrage.

Teško naoružani kontranapadni tim, čiji je kodni naziv Tajne službe „Havkeie“, odgovoran je za eliminisanje pretnji kako bi drugi agenti mogli da zaštite i uklone osobu koju štite. Snajperski tim, kodnog naziva „Herkules“, koriste napredne dvoglede i opremljeni su snajperskim puškama za suočavanje sa pretnjama na daljinu.

Greške američke tajne službe

1. Ogromna američka zastava koja se vijorila iznad Trampove glave služila je kao idealna zastava vetra, ukazujući na brzinu i smer vetra potencijalnog ubice – takvi indikatori se koriste na svim vojnim/bezbednosnim poligonima, takvi indikatori
trebalo da bude zabranjeno od strane obezbeđenja;

2. Svi potencijalni položaji za atentatora su skoro sigurno procenjeni, video dokazi sugerišu da je obezbeđenje imalo snajperiste uperene u njihovom pravcu, ali je očigledno pristup njima ostavljen nečuvan.

greske americke tajne sluzbe prilikom pokusaja atentata na trampa
greske americke tajne sluzbe prilikom pokusaja atentata na trampa

Ukoliko uzmemo u obzir da je čak i publika videla atentatora kako se kreće u očigledan vatreni položaj, obučeni snajperisti sa optikom svakako su morali da reaguju. Zaista je teško poverovati da pripadnici u američkoj tajnoj službi ispadnu tako nesposobni.

Podsetimo, pokušaj atentata na Donalda Trampa dogodio se noćas po našem vremenu, tokom njegovog predizbornog govora u Pensilvaniji. Tramp je ranjen u uvo. Pored toga, jedan od gledalaca je preminuo. Atentatora su eliminisali pripadnici obezbeđenja.

Vredi napomenuti da je pokušaj ubistva Trampa bio drugi u poslednjih nekoliko meseci, kada je žrtva takođe bila velika politička ličnost. Ranije je u Slovačkoj izvršen pokušaj atentata na premijera te zemlje Roberta Fica, takođe desničarski orijentisanog političara.

6 KOMENTARA

  1. Sa stanovištva demografije ovo je loše, cela država sa svojim aparatom represalije promoviše i osigurava jalovog, bogatog starkelju a ubija nezaposlenog mladića od 20 godina. To je suština svake države.

  2. Očigledno ga je opseo demon😶Belzetrub ili kako se već dotični gospodin zove…on je poznat po atentatima, čitao sam u bibliji🙃

  3. То је тек први атентат ако се не буде пазио биће их још до краја кампање.То је скуп људи од комуњара либерала социјал демократа зелених и осталих јајара.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version