Naslovna Novosti Amerika se “zaledila” od pokušaja atentata na Trampa: mrtvi 20-godišnji snajperista i...

Amerika se “zaledila” od pokušaja atentata na Trampa: mrtvi 20-godišnji snajperista i građanin [VIDEO]

4
amerika se zaledila od pokušaja atentata na trampa mrtvi 20 godišnji snajperista i građanin [video]
amerika se zaledila od pokušaja atentata na trampa mrtvi 20 godišnji snajperista i građanin [video]
google news

Dvoje mrtvih – navodni napadač i Trampov pristalica – ostali su iza napada na predizborniom skupu bivšeg američkog predsednika u Pensilvaniji, nešto posle 12:00 po našem vremenu, u nedelju rano ujutru.

Kako prenose strani mediji, napadač se nalazio na krovu fabrike na udaljenosti od oko 100 metara od mesta gde je održan predizborni govor.

Napadač je u više navrata pucao sa uzvišenog položaja “izvan prostora okupljanja”, dok se navodi da je čovek u maskirnoj odeći sa pištoljem u ruci šetao prostorom gde se održavao govor.

Samog Trampa, koji je zadobio lakšu povredu desnog uha, njegovo obezbeđenje je ispratilo iz mesta govora i dobro se oseća, kaže Stiven Čung, menadžer za komunikacije u njegovoj kampanji.

Civil koji je pogođen dok se republikanski kandidat spremao da održi govor “ubijen je odmah” pošto je “pogođen u glavu”, rekao je očevidac za NBC Njuz.

„Čuli smo mnogo pucnjave, čovek pored mene je pogođen u glavu, odmah ubijen i pao je na podnožje tribine“, rekao je Džozef, ginekolog koji je odbio da kaže svoje prezime.

“Jedna žena je pogođena u rame ili ruku” i “od tog trenutka stvari su postale haotične”, ispričao je on.

Napadač neutralisan

Navodni počinilac napada na američkog predsedničkog kandidata Donalda Trampa neutralisan je, kako je saopštila federalna policija nadležna za zaštitu ličnosti u SAD, navodni napadač leži mrtav, dok fotografija na istoj platformi pokazuje kako policija uklanja napadača.

Okružni tužilac okruga Batler Ričard Goldinger rekao je ranije za Si-En-En da je napadač koji je otvorio vatru bio izvan bezbednosnog perimetra Tajne službe. „Ne znam kako je dospeo tamo, niti gde je bio, ali bio je ispred” mesta gde se održavala kampanja, objasnio je on.

„Predsednik Tramp je dobro“

Bivši američki predsednik je „na sigurnom“, dok u svojoj objavi na sopstvenoj platformi društvene mreže Truth Social, Donald Tramp kaže: „Pogođen sam metkom koji mi je prošao kroz gornji deo desnog uha“.

Takođe, njegov predizborni tim saopštio je da Tramp namerava da prisustvuje konvenciji Republikanske stranke koja počinje sutra, u ponedeljak.

„Predsednik Tramp je dobro“ i „raduje se što ćemo se sastati sa svima vama u Milvokiju, Viskonsin, na ovoj velikoj konvenciji od 15. do 18. jula“, saopštili su izborni tim kandidata i Republikanska partija.

I sam Donald Tramp je ubrzo potom izdao saopštenje i zahvalio Tajnoj službi, izražavajući saučešće porodici ubijenog na mitingu.

U svom postu na sajtu društvenih medija Truth Social, on se zahvalio Tajnoj službi i organima za sprovođenje zakona na njihovom „brzom odgovoru“.

„Najvažnije, želim da izrazim saučešće porodici poginulog na mitingu, kao i porodici još jedne osobe koja je teško povređena.

Tramp je nastavio: „Neverovatno je da se takav čin može učiniti u našoj zemlji. Za sada se ništa ne zna o strelcu, koji je sada preminuo.

Pogođen sam, metak mi je probio vrh desnog uha. Odmah sam znao da nešto nije u redu kada sam čuo zvuk, pucnje i odmah osetio kako metak prodire kroz kožu.

“Bilo je mnogo krvi, pa sam znao šta se dešava. BOG BLAGOSLOVIO AMERIKU!”

truthsocial trampova izjava
truthsocial trampova izjava

Počinilac je dvadesetogodišnji muškarac iz Pensilvanije

Osumnjičeni napadač za napad na život republikanskog kandidata Donalda Trampa je 20-godišnji muškarac iz Pensilvanije, a identifikovan je kao Tomas Metju Kruks, navodi se u izveštajima.

Rane indicije su da je navodno reč o “vuku samotnjaku”, ali situacija teče i istražitelji žele da budu potpuno sigurni da ova osoba nije imala podršku.

Naoružani napadač je otvorio vatru iz puške sa krova zgrade udaljene oko 300 fita od podijuma na kojem je Tramp govorio. Tim snajperista američke tajne službe je odmah ubio napadača. Prema navodima vlasti, nema druge aktivne pretnje.

“U ovom trenutku nismo spremni da identifikujemo ko je ubica, blizu smo da ga identifikujemo”, rekao je agent FBI Kevin Roak.

„U ovom trenutku nemamo identifikovan motiv“, dodao je on, napominjući da policija veruje da je pucnjava bila pokušaj ubistva Trampa. Policajac je takođe rekao da još neće objaviti detalje o oružju.

Potpukovnik Džordž Bivens je rekao: „Izgleda da se sve dogodilo veoma brzo.

Bajden je informisan

Američki predsednik Džo Bajden dobio je preliminarne informacije o incidentu na predizbornoj akciji svog republikanskog protivkandidata na predsedničkim izborima u novembru Donalda Trampa, saopštila je Bela kuća.

Prema novim informacijama, predsednik SAD će održati govor američkim građanima, nakon napada.

4 KOMENTARA

  1. Neka mi neko od vas odgovori zašto naoružanog čovjeka koji je pucao sa 100 m udaljenosti, poluatomatskom puškom bez optičkog nišana (onako usput, i promašio) nazivate ,,snajperistom,, nemojte da vređate te ljude vrhunski obučene i sposobne …

  2. Deda, penzionisani pisac, nepoznati mladić neprepoznatljivog porekla, i polako “demokratija” vredna rata sa svim “diktatirskim” režimima na svetu postaje lovište za neistomišljenike. Vreme je. Ne znan ni sam za čega?

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version