NaslovnaNovostiU Poljskoj se srušio vojni trenažni avion M-346: Snažan udar u zemlju...

U Poljskoj se srušio vojni trenažni avion M-346: Snažan udar u zemlju bio koban za pilota

Avion M-346 “Bielik” koji koristi poljska vojska srušio se na njihovom aerodromu Gdinja-Kosakovo. Informaciju je preneo portal TVP Info pozivajući se na predstavnika komande poljske vojske, potpukovnika Mareka Pavlaka.

„Sve što znamo je da se avion za obuku zapalio nakon što je udario u aerodromsku pistu“, saopštila je vojska. Prema preliminarnim informacijama, u letelici je bio samo jedan pilot, koji je poginuo.

„Sa dubokim žaljenjem vas obaveštavamo da je danas, tokom trenažnog leta na aerodromu 43. baze mornaričke avijacije u Gdinji, tragično završio major Robert „Killer“ Jel“, navodi se u saopštenju poljskog vazduhoplovstva.

Juče, tokom proba za događaj posvećen 30. godišnjici Brigade pomorske avijacije Gdinja, avion M-346 Demo tima poljskog vazduhoplovstva srušio se tokom demonstracionog leta. Pojedini izvori vesti su prvobitno prijavili navodni pad lovca F-16, ali je ta informacija bila lažna.

Podsetimo, avioni M-346 su sasvim novi za poljske pilote. Tek 2022. godine poljsko vazduhoplovstvo je dobilo poslednju seriju borbenih aviona za obuku M-346.

Poljska je postala treći najveći operater M-346 posle Italije i Izraela, nakon toga im se pridružuje Singapur. U Poljskoj, ovi avioni su namenjeni da zamene stari mlazni trenažer TS-11 Iskra.

Ovaj moderni italijanski borbeni trenažer, M-346, prvi put je prikazan na Međunarodnom avio sajmu u Farnborou u julu 2008. godine

M-346 Demo Team, najnoviji poljski akrobatski tim, osnovan je 2023. godine i debitovao je na najvećem aeromitingu u Poljskoj, aeromitingu u Radomu.

Tim se sastojao od dva pilota Demo tima, majora Adrijana “Čudija” Čudzinskog i juče nastradalog majora Roberta “Kilera” Jela, koji su inače i instruktori koji obučavaju kadete na Vazduhoplovnoj akademiji u Deblinu.

Obojica imaju preko hiljadu sati naleta na avionu M-346 „Bielik”. Tim takođe uključuje tehničare i podršku.

Njihov primarni zadatak u 41. bazi za obuku je letačka obuka budućih pilota lovaca na F-16 i F-35.

“Ne radimo akrobatske letove sa ovim avionom svaki dan. Mi to radimo dodatno, iz strasti za letenjem. To nam pruža veliku radost i zabavu, a ako možemo da obradujemo druge time, dostižemo vrhunac naših snova“, rekao je major Robert Jel u postu koji je preneo sajt poljskog vazduhoplovstva.

M-346 Master ukratko

M-346 Master je napredni mlazni avion za obuku, razvijen od strane italijanske kompanije Alenia Aermacchi (sada Leonardo). Dizajniran je za obuku pilota koji će kasnije upravljati naprednim lovačkim avionima četvrte i pete generacije, a svoj prvi let je obavio 15. jula 2004. godine.

Prvobitno razvijen zajedno sa Jakovljevom (sada UAC, na ruskom OAK) kao Yak/AEM-130, partnerstvo je raskinuto 2000. godine, da bi zatim italijanska kompanija Alenia Aermacchi nastavila da zasebno razvija M-346 Master, dok je Jakovljev nastavio rad na Jak-130.

Avion poseduje moderniju avioniku kompatibilnu sa naprednim lovačkim avionima. Sposoban za simulaciju radara, sistema naoružanja i obuke u elektronskom ratovanju. M-346 je sasvim solidno kotiran u svetu vazduhoplovstva zbog svoje manevarbilnosti, performansi i naprednih sistema za obuku.

  • Maksimalna brzina: 1,15 Maha
  • Operativna visina leta: 45.000 stopa
  • Domet: Približno 1.000 nautičkih milja
  • Motor: Dva turboventilatorska motora Honeywell F124-GA-200

3 KOMENTARA

  1. Da, ta zapadna “superiorna” tehnologija je inače veoma, veoma da kažemo, svemirska iliti kolko je to samo napredno, ali eto, kad ne uspeju iz nekog razloga, npr.kad avion padne tako da je puno očevidaca pa ne mogu da zabašure kiks onda, se ponešto i probije u medije i naruši tu “istinu” o “superiornosti” NACI paktaških igračaka 😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave