NaslovnaNovostiSAD i Rusija drže otvorene kanale: Ministri odbrane dve zemlje održali telefonski...

SAD i Rusija drže otvorene kanale: Ministri odbrane dve zemlje održali telefonski razgovor drugi put za mesec dana

Pres služba Pentagona saopštila je da su 12.07.2024. godine ministri odbrane SAD i Rusije Lojd Ostin i Andrej Belousov razgovarali o nekoliko pitanja, uključujući i ono u vezi sa održavanjem komunikacionih kanala između njih dvojice. zemlje .

Prema rečima predstavnika Ministarstva odbrane SAD, ovo je drugi razgovor dvojice zvaničnika u roku od mesec dana, koji je vođen u kontekstu sukoba u Ukrajini. Lojd Ostin je ovom prilikom istakao značaj održavanja veza između SAD i Rusije.

„Tokom razgovora, američki ministar odbrane Lojd Ostin je insistirao na važnosti da se kanali za komunikaciju između dve strane ostanu otvoreni“, navodi se u saopštenju Pentagona, koje su takođe preuzeli ruski mediji.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je razgovor dvojice ministara, navodeći da je do njega došlo na inicijativu ruske strane. Ruski predstavnici su istakli da je glavna tema razgovora bila diskusija o mogućim rizicima eskalacije tokom ukrajinskog sukoba od strane država članica NATO-a.

Razgovarano je o problemima u vezi sa sprečavanjem pretnji po bezbednost i smanjenjem rizika od moguće eskalacije“, navodi se u poruci ruskog vojnog resora, koju je preuzela agencija Interfaks.

Komentar autora: Iako američka strana ne učestvuje direktno u neprijateljstvima, Rusija i SAD su glavni akteri sukoba u Ukrajini, a vlasti u Vašingtonu vode i koordiniraju vojnu i finansijsku podršku režimu u Kijevu.

lojd ostin
lojd ostin

Verovatno će na kraju njegovo rešavanje biti zasnovano na dogovoru između političko-vojnih rukovodstava u Vašingtonu i Moskvi, koji mogu da odlučuju o razvoju događaja na ukrajinskoj teritoriji.

U ovom kontekstu, važno je sprečiti eskalaciju sukoba, za koji se čini da ima potencijal da se pretvori u svetski požar.

Zbog toga je neophodna komunikacija između strana, koja obezbeđuje održavanje stanja ravnoteže i ublažavanje velikih tenzija koje su nastale tokom neprijateljstava.

Američki predsednički izbori, zakazani za novembar ove godine, verovatno će predstavljati prekretnicu u pogledu razvoja ukrajinskog sukoba.

Bez obzira na to koja strana pobedi na izborima, to će predstavljati priliku da se zaustavi rat, koji već traje skoro dve i po godine, i da se otpočne pravi rusko-ukrajinski(SAD) mirovni pregovori.

Pentagon saopštio da, za sada, ne dozvoljava Ukrajincima da ispaljuju rakete duboko u Rusiju

Odmah nakon istog razgovora, Vašington je naveo da nisu dozvolili Oružanim snagama Ukrajine da koriste rakete ATACMS za udare duboko u Rusiju.

Prema rečima portparolke Pentagona Sabrine Sing, razgovor između Lojda Ostina i Andreja Belousova održan je na inicijativu ruske strane.

Ona je istakla važnost održavanja otvorenih kontakata za komunikaciju sa novinarima:

“Tokom razgovora, sekretar Ostin je ukazao na važnost držanja komunikacionih kanala otvorenim pred ruskim ratom protiv Ukrajine koji je u toku”, rekla je Sabrina Sing.

mgm 140 atacms
mgm 140 atacms

Jedini poznati rezultat kontakta ministara odbrane bila je izjava Pentagona o zabrani upotrebe američkog oružja van zone protivvazdušne odbrane. Istovremeno, Vašington je dodao da se ova odluka može promeniti.

Međutim, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov smatra da su Sjedinjene Države neiskrene u pogledu dozvole za udaranje raketa ATACMS duboko u Rusiju, a ukrajinske oružane snage redovno koriste ovu municiju za napade na Krimu i regionima Novorosije, teritorije koje SAD nisu priznale kao ruske.

“Zapadne rakete dugog dometa već pogađaju našu teritoriju. Ne zaboravimo da su Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje sve ruska teritorija. Što se tiče povećanja ove distance, to je čista provokacija, nova, veoma opasna runda eskalacije napetosti”, naglasio je predsednik Kremlja.

2 KOMENTARA

  1. Ne treba niko iz Moskve da razgovara sa Sjedinjenim Apsurdistanskim Kaubojistanom, razgovor uključuje dogovor a oni dogovore ne poštuju. Samo im adekvatno treba odgovarati bez komunikacije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave