NaslovnaNovostiUkrajinci će se za sada samo obučavati na JAS-39 ali neće dobiti...

Ukrajinci će se za sada samo obučavati na JAS-39 ali neće dobiti švedske lovce Gripen

Ukrajinci će se za sada obučavati na JAS-39 ali neće dobiti švedske lovce Gripen

Na jubilarnom samitu NATO ponovo je potvrđeno da se Kijev za sada oslanja samo na F-16 a da je isporuka švedskih Gripena stvar budućnosti.

Naime, švedski ministar spoljnih poslova Tobias Billstrom je 10. jula, u intervjuu za Glas Amerike (VoA), potvrdio da je njegova zemlja spremna da u budućnosti Ukrajini isporučuje lovce Gripen. 

Billstrom je rekao da je Švedska ranije odlučila da obustavi isporuku borbenih aviona Gripen Ukrajini jer je Kijev zaključio da je za njih previše komplikovano da istovremeno dobiju dva borbena sistema – i F-16 i JAS-39 Gripen.

Naime, problem nije bio toliko u prijemu aparata i obuci pilota koliko u složenosti sistema. 

No, to ne znači da Švedska nije spremna da isporuči Gripene kada se završi program oko F-16. Da li će do ovoga doći, to zavisi od Ukrajine.

Prema rečima Billstroma, u međuvremenu će Stokholm Kijevu obezbediti druge sisteme, uključujući dva aparata za kontrolu i rano upozoravanje (AEW&C) Saab 340 EW&C (pod oznakom ASC 890, Airborne Surveillance and Control 890) opremljenih radarima Erieye, AMRRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile) rakete AIM-120 (pod šveskom oznakom RB 99) kao i oklopne transportere PBV 302.

Avioni ASC 890 će se u Ukrajini moći da koriste u koordinaciji sa F-16. To će Kijevu omogućiti da bolje vodi vazdušne borbe, osmatranje i upravljanje.

asc 890 awacs
asc 890 awacs

Pregovori između Kijeva i Stokholma oko obuke ukrajinskih pilota na Gripenima započeti su još 16. juna 2023. godine. No, švedski ministar odbrane Paul Jonson je 28. maja 2024. iznenada izjavio da se planovi o isporuci Gripena odlažu jer Ukrajina nije sposobna da u isto vreme vlada sa dva moderna vazduhoplovna sistema kao što su F-16 i JAS 39.

Tako su, uz ovu napomenu, Volodimir Zelenski i švedski premijer Ulf Kristersson 31. maja 2024. potpisali bilateralni sporazum o vojnoj saradnji. Vojna podrška Kijevu uključivala je avione i protivvazdušnu odbranu, oklopna vozila, artiljeriju, pomorsku bezbednost, pomoć u uklanjanju mina i bespilotne letelice.

Švedska je već obezbedila i nastavila je da pruža Ukrajini artiljerijske sisteme Archer i borbena vozila Stridsfordon 90 (CV90), za koje se takođe istraživala mogućnost zajedničke švedsko-ukrajinske proizvodnje.

Jedinstveni deo sporazuma sa Švedskom bio je obezbeđivanje specijalizovanih aviona ASC 890, kao i perspektiva da se Ukrajini u budućnosti obezbede lovci JAS 39 Gripen, uključujući odgovarajuću obuku ljudstva.

Naime, Zelenski je tom prilikom izjavio da smatra neophodnim da se ukrajinski piloti obuče za upravljanje švedskim borbenim avionima. Tako je Tobias Billstrom sam potvrdio već poznatu činjenicu da isporuka Gripena Kijevu zavisi samo od potreba i sposbnosti Ukrajinaca.

Saab JAS 39 Gripen

Saab JAS 39 Gripen (skraćenica od Gripen, na švedskom „The Griffin“) je jednomotorni višenamenski lovac proizveden od strane švedske kompanije Saab i naslednik Saab JA 37 Viggen. Oznaka JAS je skraćenica za Jakt, Attack och Spaning (na švedskom za lov, napad i izviđanje).

Prvi let Saaba 39 se dogodio 1988. godine; aktuelna verzija JAS 39C/D je u službi švedskog vazduhoplovstva (Fligvapnet) od 2005. SAAB je proizveo preko 300 jedinica u sedam varijanti, a najnoviji model je Gripen 39F.

Pored toga, na Gripenu lete vazduhoplovne snage Južne Afrike, Mađarske, ovde pomenute Češke, Brazila i Tajlanda. Škola za probne pilote Imperije Ujedinjenog Kraljevstva takođe vodi Gripen za potrebe obuke.

Saab 39 je dostupan kao jednosed i dvosed. Pored toga, Gripen ispunjava zahteve visoke pouzdanosti, lakog održavanja (delimično od strane vojnih obveznika) i univerzalne primene.

U posebno hladnom vremenu, letelica se može brzo podići u vazduh – nakon relativno kratke faze zagrevanja sa pomoćnom agregatom. Čak i u teškim uslovima na zemlji, poletanje i sletanje ne predstavljaju veliki problem za iskusne pilote.

saab jas 39 gripen
saab jas 39 gripen

Delta krilo sa jednim mlaznim motorom (dva krila čine trougao) jedno je od lakših u svojoj kategoriji. Ne može da prati konkurente sa dva motora kao što je Eurofighter Typhoon. Gripeni ipak imaju druge prednosti. Čak i zimi, na primer, improvizovane staze, autoputevi i neasfaltirani putevi su dovoljni za poletanje i sletanje. Takođe je veoma pouzdan i lak za održavanje.

  • JAS 39A je jednosedna verzija Gripena. Dostupna je i dvosedna JAS 39B operativna trenažna varijanta Gripena.
  • JAS 39B je opremljen istom avionikom i naoružanjem kao i JAS 39A, sa izuzetkom topa.
  • JAS 39C ima jedno sedište serije 3 i standardna je verzija za izvoz, koja je prvi put isporučena švedskom vazduhoplovstvu u septembru 2002. godine. JAS 39C ima displeje u kokpitu u boji, sistem za generisanje kiseonika i mogućnost dopunjavanja goriva u letu.
  • JAS 39D je nadograđen slično kao i JAS 39C, ali je varijanta sa dva sedišta.

TT

  • Proizvođač: Saab AB
  • Raspon krila: 8,40 m
  • Dužina: 14,10 m
  • Visina: 4,5 m
  • Maks. Težina: 14.000 kg
  • Brzina: 2.130 km/h (2.0 maha)
  • Maksimalna visina leta: 15.240 m
  • Pogon: 1 k Volvo Aero RM12
  • Snaga: 80 kN (sa naknadnim sagorevanjem)
  • Posada: 1 – 2
  • Displej: leteći i statični

2 KOMENTARA

  1. Уопште нисам обаћао пажњу на то мотор ког произвођача користи Грипен. Читао сам пре можда 5,6 а и више година да су део Волвоа можда чак и целокупни део аутомобилске производње купили Кинези. Жале се људи и на форумима да Волво више није то што је био, синоним за квалитет и безбедност, утопио се у просечност. Кинези су ту вероватно циљано због технологије, мада зависи шта су им Швеђани уз ту куповину и дали. Вероватно да је војни део Волвоа затворен и недоступан не само Кинезима, али је питање колико и у којој мери то може да се сачува. Добри хакери у којима Кина вероватно не оскудева, ће да се потруди да дође до одговарајућих података

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave