NaslovnaNovostiNova trka u naoružanju? Poljska, Nemačka, Francuska i Italija žele da razviju...

Nova trka u naoružanju? Poljska, Nemačka, Francuska i Italija žele da razviju novu raketu dometa preko 1000 kilometara

Velike evropske zemlje odlučile su da se ujedine kako bi stvorile novu krstareću raketu dometa preko 1.000 km, što praktično znači kraj Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Francuska, Nemačka, Italija i Poljska potpisale su u četvrtak pismo namera o zajedničkom razvoju novog tipa krstareće rakete za kopneno lansiranje dometa preko 500 kilometara, tokom samita povodom godišnjice NATO-a, inicijative čiji je cilj da pokrije jaz u Evropski vojni arsenal naglašen ratom u Ukrajini, prenosi Rojters.

Govoreći na marginama samita NATO-a u Vašingtonu nakon ceremonije potpisivanja, francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao je da “nova inicijativa treba da služi kao sredstvo odvraćanja”.

“Ideja je da se otvori što je moguće šire” za učešće drugih zemalja u projektu, rekao je on novinarima, sugerišući da bi Britanija mogla da se pridruži projektu, a takvo učešće drugih zemalja omogućilo bi ekonomiju obima.

Prvi nacrt buduće rakete u okviru ovog pristupa mogao bi da bude završen do kraja godine, pošto u ovoj fazi još nije utvrđen domet rakete sa kopna.

Međutim, sasvim je moguće da će novi tip krstareće rakete sa kopna imati domet veći od 500 km, što će popuniti prazninu u evropskim arsenalima. Francuska sugeriše da je ovo modifikovana verzija krstareće rakete MdCN lasnirane sa mora, koju trenutno proizvodi kompanija MBDA.

mbda nova raketa
mbda nova raketa

Evropska grupacija MBFA takođe proizvodi rakete sa vazdušnim lansiranjem Taurus i Storm Shadov/Scalp, koje su već bile ponuđene Ukrajini kao vojna pomoć i uspešno korišćene u ratu sa Rusijom.

U stvari, kompanija MBDA, čiji su akcionari Airbus, BAE Systems i Leonardo, već radi na razvoju modifikovane verzije MdCN rakete koja se može lansirati iz lansera na kamionu, baš kao i američka raketa ATACM lansirana iz instalacija HIMARS, a koristi je i Ukrajina.

Za razliku od balističkih projektila, krstareće rakete lete nisko, zbog čega ih je teže otkriti radarom. Vojni izvor je rekao da je cilj da nova kopnena raketa ima domet od 1.000 do 2.000 km do…

INF ugovor potpuno propao

Najava nove inicijative dolazi dan nakon što su Vašington i Berlin rekli da će početi da raspoređuju američke rakete dugog dometa na nemačkom tlu 2026. godine, uključujući rakete SM-6, Tomahawk i buduće hipersonično oružje koje je još u razvoju.

Ovo raspoređivanje, koje je Moskva osudila kao „veoma ozbiljnu pretnju” ruskoj nacionalnoj bezbednosti, smatra se “privremenim rešenjem dok Evropa ne bude spremna za sopstvene rakete dugog dometa”.

Međutim, razvoj projektila dometa većeg od 500 km znači da će evropski NATO saveznici ponovo uvesti kategoriju naoružanja zabranjenog Ugovorom o srednjim nuklearnim snagama (INF), ugovorom koji trenutno više nije na snazi.

Sjedinjene Države su se zvanično povukle 2019. iz ovog sporazuma koji su potpisale sa Rusijom 1987. godine, optužujući Moskvu za kršenje sporazuma, optužbu koju je Kremlj negirao.

mbda koncept
mbda koncept

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je pre dve nedelje da će Rusija morati da obnovi proizvodnju raketa kratkog i srednjeg dometa, uz obrazloženje da „Sjedinjene Države ne samo da proizvode ove raketne sisteme, već su ih donele u Evropu na vežbe u Danskoj“

Tvrdio je da Rusija mora da odgovori. Dakle, ukazao je Putin, „izgleda da moramo da počnemo da proizvodimo ove udarne sisteme i da onda, na osnovu stvarne situacije, donosimo odluke o tome gde ćemo ih postaviti, ako je potrebno da bismo obezbedili našu bezbednost“.

9 KOMENTARA

  1. Nema od toga ništa, dok oni to nešto razviju odoše im i dolar i evro u tešku devalvaciju, inflacija ih sređuje propisno, deindustrijalizacija isto, sve će da ostane na ovom CGI prikazu, dotle će Rusi da umlate Ukro-ustaše a ko će jos da bude razvaljen, dal Poljska, dal Rumunija, to je isto verovatno.

    12
    3
  2. Што да се муче, да праве? Имају Руси за продају. Шаљу брзом поштом. 😄😄

    9
    3
  3. Eto kako je šaka ljudi gladnih uticaja i moći,para pokvarilo mirnodopsku sujetu nakon hladnog rata. Da Bog da žderali te dolare na doručak,ručak i večeru umjesto hleba negdje duboko među debelim betonskim zidovima.

    9
    2
  4. Gledajte kako popraviti ekonomiju, a ne kako će se ratovati. Narod gladan. Samo trka ko će napraviti jaču, veću raketu. Pravite djecu, a rekete nebijte sebi u d..

    8
    4
    • E ti sad kreno sa željama ko da si mis sveta 😂. Nema od dece ništa, nema od ekonomije ništa, sada je u toku inflacija jer EU i Čemerika žive od štancanja usd i eur, već sada a i posle toga rat sve intenzivnije ide i, što se tiče EU sigurno 100%, a i verovatno u Čemerici, i u njihovim kolonijama, idu pLandemije i “virusi” jer njihov sistem ne može da održi egzistenciju 500-600 mil. EUropljana i 330 mil. Čemerikanaca i višak će oni da reše a ostalo da represijama ala lokdaun i svim mogućim merama da uplaši i ukontroliše. Što se žena tiče one su se opredelile da budu nerotkinje i nežene i mi u tim okolnostima treba da nalazimo rešenja a ne u željama za miš sveta.

      6
      3
      • Ha 😂, koliko idiota ovde, inflacija u Evropi je trenutno 2%, inače za poslednje tri godine duplo manja nego u Srbiji. Inače, ref kamate u Rusiji su trenutno 18%, to znači da je nemoguće se zadužiti ispod 20%, pa ti investiraj

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave