NaslovnaNovostiKina upozorava NATO pakt da ne izaziva konfrontaciju optužbama na račun Pekinga

Kina upozorava NATO pakt da ne izaziva konfrontaciju optužbama na račun Pekinga

Kina je upozorila NATO da rizikuje da izazove konfrontaciju tvrdnjama o njenim vezama sa Rusijom nakon što ju je alijansa optužila da podržava rusku operaciju u Ukrajini.

„NATO bi trebalo da prestane da prikazuje Kinu kao takozvanu pretnju i da izaziva konfrontacije i rivalstva, i umesto toga da učini više da promoviše svetski mir i stabilnost“, navodi se u saopštenju kineske misije pri EU objavljenoj u četvrtak, 11. jula.

„Deklaracija samita NATO-a u Vašingtonu prožeta je hladnoratovskim mentalitetom i ratobornom retorikom. Tačke o Kini pune su provokacija, laži, huškanja i klevete“, napisala je i kineska diplomatska misija, dodajući da „odlučno odbacuje“ optužbe na račun Pekinga.

„Poznato je da Kina nije kriva za ukrajinsku krizu. Stav Kine prema Ukrajini je otvoren i pošten”, navodi se u dokumentu. U njemu se navodi da Kina “nikada nije isporučila smrtonosno oružje nijednoj strani u sukobu i održava strogu kontrolu nad izvozom robe dvostruke namene”.

Kineska strana je takođe zatražila od alijanse da se „pridrži svog pozicioniranja kao odbrambene organizacije u severnoatlantskom regionu, umesto da podriva mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu ili bude oruđe koje koriste određene sile za održavanje svoje hegemonije“.

NATO oštra retorika prema Kini

Lideri NATO-a pooštrili su još više svoju retoriku prema Kini na nedavnom samitu u Vašingtonu. U zajedničkom saopštenju objavljenom preključe, NATO je Kinu nazvao „ključnim saučesnikom Rusije u ratu protiv Ukrajine“.

„Takozvano neograničeno partnerstvo“ Pekinga sa Moskvom i široka podrška ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi su duboko zabrinjavajući, navodi se u saopštenju NATO-a.

SAD su više puta sugerisale da Kina isporučuje Rusiji robu dvostruke namene koja “pomaže Moskvi da održi borbenu sposobnost potrebnu za nastavak rata u Ukrajini”.

4 KOMENTARA

  1. Како Кинези умеју лепо да одговоре да Амери могу само да се покрију ушима

    9
    1
  2. Voleo bih da vidim gde će ovi NATO IDIOTI sa svojim IDIOTSKIM izjavama da nadju pešadiju koja je spremna da pogine za NATO / Američke interese u ratu protiv Kine.

    9
    1
    • Platiće ih, alo, kako ne razumeš, dolare naštampaju kolko god treba a bydala i sirotinje ima na izvoz.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave