Naslovna Novosti Northrop Grumman objavio prve fotografije najnovijeg američkog stelt drona XRQ-73 dizajna letećeg...

Northrop Grumman objavio prve fotografije najnovijeg američkog stelt drona XRQ-73 dizajna letećeg krila

13
northrop grumman objavio prve fotografije najnovijeg američkog stelt drona xrq 73 dizajna letećeg krila
northrop grumman objavio prve fotografije najnovijeg američkog stelt drona xrq 73 dizajna letećeg krila
google news

Američka vojno-industrijska kompanija Northrop Grumman objavila je prvu pravu fotografiju svog najnovijeg drona XRQ-73.

Time se razbijaju postojeće sumnje u vezi sa postojanjem drona. Podsetimo, ranije su objavljivane samo slike koje su predstavljale vizuelizaciju dizajna ove bespilotne letelice, a kako razni koncepti i fantazije izlaze gotovo na nedeljnoj bazi, o temi nismo pisali.

Korporacija Northrop Grumman objavila je dizajn i konstrukciju letelice sa hibridnim električnim pogonom (SHEPARD).

Vazdušni sistem bez posade razvijen za DARPA nedavno je dobio zvaničnu oznaku X-plane XRQ-73. Dron je izgrađen u saradnji sa Scaled Composites, podružnicom Northrop Grumman.

Stiv Komadina, menadžer programa SHEPARD u DARPA-i, rekao je: „Ideja iza DARPA X-Prime programa je da se iskoriste nove tehnologije i minimiziraju rizici integracije na nivou sistema kako bi se brzo razvio novi dizajn za letelice dugog dometa, koji može biti brzo raspoređeni. Sa programom SHEPARD, sazrevamo specifičnu arhitekturu pogona i klasu performansi kao primer potencijalnih koristi za Ministarstvo odbrane.

Stručnjaci koji su proučavali snimak skreću pažnju na činjenicu da najnoviji dron XRQ-73 ima dizajn letećeg krila, što ga čini najpogodnijim za savremene zadatke osmatranja i izviđanja sa kojima se suočavaju vojske vodećih zemalja sa ovom vrstom tehnologije.

Pored toga, stručnjaci primećuju spoljnu sličnost bespilotne letelice XRQ-73 sa dronom RQ-170 Sentinel, koji je napravio drugi američki vojno-industrijski gigant Lockheed Martin.

Međutim, za razliku od svog „brata bez duše“, XRQ-73 je dobio dva usisnika za vazduh na vrhu centralnog dela trupa umesto jednog. Prema DARPA-i, XRQ-73 će težiti oko 570 kilograma.

Kako naglašavaju konstruktori, prvi let najnovijeg drona trebalo bi da se dogodi vrlo brzo, pre kraja ove godine.

„R“ u nazivu novog eksperimentalnog aviona označava moguću oblast primene, jer u američkom vazduhoplovstvu znači „izviđanje“. „Q“ označava željeno svojstvo drona, odnosno „Quiet“ dakle tiho.

DARPA takođe želi da koristi stelt letelicu da smanji optički i akustički trag do te mere da se ne može otkriti na nebu radarom, vidom ili zvukom. Da bi se došlo do ciljanog područja, može se koristiti motor sa unutrašnjim sagorevanjem koji usisava vazduh, letelica se napaja električnom energijom i veoma je tiha te navodno ne ostavlja nikakve tragove.

Podsetimo, ranije u martu mesecu je američko vazduhoplovstvo objavilo prve video snimke leta novog eksperimentalnog drona XQ-67A. Novi teški dron XQ-67A obavio je svoj prvi let samo nekoliko nedelja nakon prvog prikazivanja, pa na osnovu toga možemo da predviđamo sličnu sudbinu XRQ-73.

XQ-67A je stelt dron dizajniran za velike misije. Ima dizajn delta krila, jedan motor i unutrašnje odeljke za smeštaj opreme ili oružja. Dron je takođe opremljen raznim mogućnostima pronalaženja ciljeva, uključujući radarske, elektro-optičke/infracrvene i elektronske sisteme ratovanja.

Prema rečima stručnjaka, tehničke karakteristike ovog drona čine ga jedinstvenim uređajem. SAD su uverene da će upravo XQ-67A i slični uređaji, poput danas opisanog, igrati odlučujuću ulogu u vojnim sukobima budućnosti.

13 KOMENTARA

  1. Pobogu, ko piše ove gluposti po komentarima… NATO trolovi? Imate li IP adrese komentatora? Banujte to.

    Elem, fino je ovo što su objavili slike drona ali podsetiću vas da dron Ohotnik već leti i to u paru sa SU57.

    • [UREDNIŠTVO]
      Kontakt strane vam ne rade.
      Vidim da je WP skripta. Ne znam da li ima opciju ban IP… Nebitno. ; )
      Napraviš u root fajl .htaccess i prilagodi ove komande svojim IP.

      RewriteCond %{REMOTE_ADDR} ^214.53.25.(6[4-9]|7[0-9]|8[0-9]|9[0-9])$ [OR]
      RewriteCond %{REMOTE_ADDR} ^214.53.25.1([0-1][0-9]|2[0-8])$
      RewriteRule .* – [F]

      1
      1
  2. Pa nema cenzure ovde, ovi su najdemokratskiji. Ok,vidim da imaju program za reči, al nisam doživeo brisanje/neobjavljivanje. Inače tu su najgori ovi iz Intermagazina, oni čavoglavce puštaju, znači isto ko ovde Zagortenej što priča, a naše ako šta kažu protiv hrvacke ili američlih političara odma cenzura, nema objave, definitivno hrvati ih plaćaju a verovatno i rade oni utom tobože prosrpskom portalu. Iz istog razloga sam prestao ići na Srbininfo i Srpskacafe iz BL još pre dosta godina, sada mole da im neko napiše neki komentar al niko ih ne čita. To su moja iskustva. Srbininfo je prvo bio necenzorski nastrojen a onda su uveli reklamiranje donacija i tada je krenula cenzura;neki donatori su zahtevali cvikanje “srbovanja” i posebno hejtanja hrvata, nemačke, amerike…

  3. aha, kod njih je sve nevidljivo, najnaprednije, superiorno i sve u tom fagonu jeftinog marketinga. E,sad,neko ko je od malena gledao Ramba pa sve nastavke, pa reprize repriza na reprizu, taj je totalno zombiran marketingom kaubojlanda i zaista fanatično veruje da je to tako,i njima čak ni ruske HD snimke američkih razvaljenih oružja ne pomažu. Slično je to religioznim ljudima-milion puta su čuli neka religiozna naklapanja i toliko su zombirani da samo reprodukuju te gluposti a za logiku nisu sposobni.

  4. Долазим на овај сајт због могућности да коментаришем лагано, без препрека. Ако ми не пусташ коментаре, онда немам разлога да посећујем. Не идем ни на озбиљније сајтове, где не могу да се зезам.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version