NaslovnaNovostiPoljski general: Dolazak F-16 u Ukrajinu može „stvoriti uslove za novi kontranapad“...

Poljski general: Dolazak F-16 u Ukrajinu može „stvoriti uslove za novi kontranapad“ na ruske snage

Dolazak lovaca F-16 mogao bi pomoći Ukrajini da stvori uslove za kontranapad, rekao je Jaroslav Kraševski, penzionisani poljski brigadni general u intervjuu za ukrajinsko glasilo Ukrinform, 9. jula.

Očekuje se da će Ukrajina dobiti svoje prve F-16 ovog leta, godinu dana nakon što su Danska i Holandija osnovale „koaliciju lovačkih aviona“ sa još devet zemalja na samitu NATO-a u Viljnusu u julu 2023. godine i dve godine nakon što se dolazak ovih lovaca prvi put nagovestio.

Gospodin Kraševski optimistično veruje da će dolazak F-16 „dramatično promeniti situaciju” na bojnom polju, iako je malo verovatno da će to biti prekretnica u ukrajinskom.

„Mislim da će se tada desiti mnogo pozitivnih stvari za Ukrajinu; avioni će stvoriti uslove za kontranapad“, rekao je penzionisani poljski general u intervjuu.

Prema rečima Kraševskog, zapadni avioni i projektili bi trebalo da pomognu u zaustavljanju ruske ofanzive u oblastima Harkova i Donjecka, kao i „kontinuiranom i efikasnom“ uništavanju logistike unutar Rusije.

Kraševski je naglasio da Zapad mora da dozvoli Ukrajini da udari duboko u Rusiju kako bi omogućio Kijevu ponovno zauzimanje nekada ukrajinskih teritorija. U pitanju je korak koji je Vašington do sada odbijao da preduzme u potpunosti, već samo ograničeno na 100 km.

Pod ovim uslovima, Ukrajina bi ove jeseni mogla da krene u kontraofanzivu, smatra ovaj general.

Belgija, Norveška, Danska i Holandija su do sada obećale Ukrajini više od 70 aviona koji će biti isporučeni počevši od 2024. godine. Danska i Holandija su omogućila Kijevu da koristi isporučene F-16 za napad na rusku teritoriju, dok navodno Belgija još zvanično nije.

,,Ukrajinska avijacija treba da dobije rakete dugog dometa za uništavanje ruske infrastrukture, uključujući aerodrome. Kada se to desi, logistika ruske vojske biće izolovana od glavnih snaga. Ako se to dogodi, komanda ukrajinske vojske treba da formira udarnu grupu i da uzvrati“, rekao je Kraševski.

f 16 ispred bunkera
f 16 ispred bunkera

Komandant ukrajinske mornarice Aleksij Neižpapa rekao je da će predstojeća isporuka aviona F-16 Ukrajini testirati “potpunu dominaciju” Rusije u vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

Ukrajina želi da proširi svoj pomorski koridor, koji omogućava jedini pomorski saobraćaj iz tri glavne luke Odesa, da uključi luke Nikolajev i Herson na jugu zemlje, dodao je on.

Da bi Kijev mogao da pokrene novi kontranapad u narednom periodu, pisali smo pre samo nekoliko dana. Odlučujući faktor nove ofanzive Ukrajine, ako do nje ipak dođe, jeste vreme. Teže je kročiti na puteve razbacane od kiše u jesen ili zimu nego leti, pa je prozor mogućnosti za Oružane snage Ukrajine toplo i suvo vreme od juna do kraja oktobra.

21 KOMENTARA

  1. A od kojih si ti glupana od ovih sto bi otimali tudje,sto su te zatrpavali osiromasenim uranijumom.
    Rusija od takvih oslobadja svet,blizi vam se kraj tupavi,tupaviji si od ovog poljskog generala,

  2. Нешто ми говори да ће овакво и оволико гурање оружја у Украјину на крају довести и до испоруке тактичких нуклеарних бомби. Лудаци опет гурају Европу у хаос а њихове гузице далеко.

    3
    0
  3. KAKO TO ,ŠTA SE ČEKA ? Ruski agresor ,ta smešna samozvana “2.vojna sila sveta” , tavori već punih 860 dana u Ukrajini na frontu koju nisu pomakli niti kilometra a izginulo ih i osakaćeno im preko 500 000 vojnika !
    Heroji Ukrajine se herojski brane protiv zločinačkih ruskih agresora i očujemo da će vojna pomoć Armije NATO da postane sve veća kako bi Heroji Ukrajine oslobodili svoju zemlju od ruskih agresorskih pacova ! Armija NATO Sila Yapadne Demokratije je upravo odlučila da će da pomaze Ukrajinu koliko bude trebalo , i 100 godina ako rat potraje , mašala !Istovremeno će Armija NATO da toliko brutalno ojača kad bude trebalo da oni svom silom direktno udare na Ruse , a posle će da budne KUKULELE za Ruse !

    1
    10
    • Gebre-Isus Pedros, stručnjak, naučnik, znanstvenik, stožeraš, filantrop, demokrat, vakcinaš, ćoek !

      uuu, glup ti je komentar, samo krenem čitati i vidi se odma da si KROmanjonski imbe koji gleda propisane vesti made in Bloomberg/jehova tv. Samo nastavi tako, nadam se da si primio i bustera😉Neš dugo😁

      4
      1
    • Kako sad 500k, prekjuce je bio citav milion? Cemu lazna skromnost?
      Gebels metode vise ne funkcionisu, 21. vek je. Svaki telefon ima kameru, nista vise ne moze da se sakrije i da se fabrikuje. Zapadna imperija zla je dosla do svog kraja, a svet ce spasiti Putin i ruska armija. Oslobodice nas vekovne liberalno-kapitalisticke otimacine i hegemonije i vecina zemalja ce konacno moci da se razvija prema svojim mogucnostima i svojim zeljama, bez da im zapanjaci piju krv

      4
      1
  4. Interesantno oni bi da tuku rusiju u unutrasnjosti.meni je zanimljivo zasto rusi ginu brate treba malo i da spale.ko sta moze njima nisu oni srbija koju su bombardovali ove ne smeju pa sta cekaju

    1
    1
  5. Samo udari taktičkim nuklearnim oružjem po ukrajinskim aerodromima Ukraince spašava… Od potpune propasti

    3
    3
  6. Mene interesuje kad ce Ukrajinci da smene ovu prodanu jevrejsku, hazarsku dusu od Zelenskog. Njegova namwra je da unisti sto vise Ukrajinaca i Rusa i da na kupljenoj ukrajinskoj zemlji naseli hazare i da osnuju drugu jevrejsku drzavu ako ova na bliskom istoku bude unistena. Dakle, Ukrajinci probudite se. Niste ni prva ni poslednja civilizacija koja je nestala.

    12
    3
    • Sve vreme pričam isto, ali mi retko objavljuju takve komentare. Inače, dodao bih da je i Putko u tom projektu, sve rade sistematski i planski sa Amerima i EU, a nama izgleda da se kolju do smrti. Kolju se jadni vojnici, koga briga za vojsku, to je potrošna roba… A za široke narodne mase, pozorišna predstava.

      3
      5
  7. Rusija u SVO u Ukrajini angazuje 20% vojnih snaga ako taj nivo podigne na 50 ti i tvoj podmukli ljigavi narod necete postojati tupane tupavi,gde vas samo takve nalaze.
    Kakvi bre F16 nekoliko komada pa da ih imate na hiljade nece vam pomoci.

    14
    3
    • Šta vrijedi zapisivati te gluposti kad’ će ih sutra poreći. To su sve moralne nakaze. Njima samo sirova sila može “začepiti gubicu” i to će i dobiti.

      4
      1
    • Nedajte Bog da se Poljaci dohvate Rusa,pa da izravnaju stare račune iz Katyna! Poljaci imaju najmodeniju I najjaču armiju u Evropi, Amerikanci im prodali najmodernije tenkove i PVO sisteme , raketne lansere i uskoro će da istaliraju i taktičke nuklearne snage ! Ruski agresovski pacovi se bakću i masovno ginu , ima već 880 dana , sa slabo naoružanim Herojima Ukrajine i nemogu im ništa niti da ih pobede , šta bi tek Poljska armija napravila tim bednim Rusima , a kamoli da ih dohvati celi NATO na fronti od 5000 km ! 🤗🇺🇸🇺🇦🇪🇺🇮🇩 Ruskim bednicima ostaje samo da isprazno prete nuklearnim raketama šta u NATO izaziva podsmeh , jer Rusi jako dobro znaju da nikada neće da posegnu za nuklearnim oružjem jer bi to značilo da za pola časa nestaju i Petrograd i Moskva i 1000 drugih ruskih gradova !

    • Ma za dolare će ti podanici smrdonogih kauboja i jehovaca svašta da pričaju, mimo zdrave pameti i struke.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave