Naslovna Novosti NATO solidarnost: Crnogorska vojska od Slovenije kupila svoje prve vojne dronove, a...

NATO solidarnost: Crnogorska vojska od Slovenije kupila svoje prve vojne dronove, a dobila ručni PVO BANS

14
nato solidarnost crnogorska vojska od slovenije kupila svoje prve vojne dronove, a dobila ručni pvo bans
nato solidarnost crnogorska vojska od slovenije kupila svoje prve vojne dronove, a dobila ručni pvo bans
google news

Crnogorska vojska je prošle nedelje opremljena prvim dronovima isključivo vojne namene. Crna Gora je bespilotne letelice kupila od Slovenije, koja je u okviru odbrambene saradnje dve zemlje poklonila Crnoj Gori prenosni sistem PVO BANS.

Bespilotne letelice, koje su opremljene sigurnosnim padobranima, mogu da lete brzinom od 18 metara u sekundi, u stanju su da lete dva i po sata, do 40 kilometara i mogu da se podignu na visinu od 4.000 metara.

Ovi dronovi služe za nadzor i prikupljanje podataka, a njihov učinak će omogućiti crnogorskoj vojsci da prati područja koja se nalaze na udaljenosti do 40 kilometara od njihovih operatera, koji mogu da izvlače podatke u realnom vremenu, što i nije loš domet uzevši u obzir veličinu države.

Nabavka dronova obavljena je kroz zajednički program nabavki dveju zemalja, dok je isporuka obavljena 2. jula, u prisustvu ministara odbrane Crne Gore i Slovenije Dragana Krapovića i Marjana Šareca, na vojnom aerodromu „Knjaz Danilo“ u Golubovcima.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević izjavio je da je nabavka šest dronova samo početak zadovoljavanja potreba nacionalne i kolektivne odbrane.

Dronovi za vojne svrhe su skuplji od komercijalnih zbog svojih naprednih mogućnosti i tehnologija, lete sve dalje i mogu da nose određeni teret, prema standardima NATO-a.

Ministarstvo odbrane Crne Gore nije odgovorilo na pitanje o njihovoj ceni, ali je u jednom od planova nabavke navedeno da je za dronove izdvojeno više od milion evra.

PVO sistem BANS

Slovenačka vlada donirala je crnogorskom ministarstvu opremu za protivvazdušnu zaštitu – nesmrtonosne ručne protivvazdušne sisteme BANS.

slovenacki prenosni pvo sistem bans
slovenacki prenosni pvo sistem bans

BANS sistem je specifičan po tome što pruža protivvazdušnu odbranu bez ijednog ispaljenog metka. Naime, jednostavnim korišćenjem sa ramena simulira se šablon lansiranja projektila, koji digitalno stimuliše sistem upozorenja detekcije rakete u letelici, te pokreće joj alarm. Letelice su zatim prinuđene da aktiviraju protivmere, mamce.

Široka upotreba mamaca ostavlja letelice bez zaštite na protivvazdušne rakete, čime postaju ranjivi i lakše mete, što može da dovede pilote pred odluku da li da prekinu svoju misiju ili da ostanu pod dejstvom raketa bez sopstvene zaštite.

Prenosni ručni sistem se napaja baterijama i obezbeđuje do 500 simuliranih “aktivacija lansiranja projektila. Pojedinačna vrednost uređaja je 18.000 evra, a Ministarstvo odbrane Slovenije je donirala Crnogorcima šest ovih svojih autohtonih sistema.

Carboteh, ćerka slovenačke firme Guardiaris, predstavila je na sajmu Eurosatory 2022 svoj koncept BANS po prvi put.

Crnogorska vojska

Oružanim snagama Crne Gore smo posvetili i poseban članak. Država svake godine izdvaja dva odsto svog BDP-a za odbranu, dok jedna trećina ovih izdvajanja ide za modernizaciju vojske.

Na listi pet najslabijih armija u Evropi zasnovanoj na rangiranju sajta Global Firepower, Crna Gora je 2022. godine zauzimala drugo mesto.

Podsetimo, u aprilu mesecu, Ministarstvo odbrane Crne Gore je izjavilo da Crna Gora namerava da se pridruži misiji Evropske unije, tako da Oružanim snagama Ukrajine u pomoć pošalje crnogorske instruktore kako bi im obučili vojnike.

14 KOMENTARA

    • Niste se rešili, kad sami odete tada ste rešili. Po recepturi kako de hrvati iseljavaju iz iste tskve kaubojske mini tvorevine.

    • Rešili se gowana??? Ne, niste, upravo ste okupirani američkim i EUropskim gownima, a kakve su posledice od tih gowana to odi u hrvacku, al ne u turizam nego malo da radiš tamo i živiš, da plaćaš poreze, račune i tamošnje cene, pa da vidiš kakvo te robovlasništvo očekuje

  1. To od naoruzanja i Skaljarci imaju, . Kako avijaciju nema, CG je potreban PVO,, Nasams” dva kompleta ,baterije, kao i od 500 kom. pa na vise ,,Mistral 3″. ,da bi se mogla nazvati suverena. Nazalost za elementarne nabavke, hvali u budzetu.

    • 500??? A uu buraz… Tebe baš megalomanija dere. A koje bi ti to strateške object branio sa tih 500,plus 96 NASAMSA? Nikšiċku pivaru? Ne razumijem… Cijele opštine: Bar, Ulcinj, plus, pola Budve i dio Podgorice je branilo 40 Strela2, 8 Boforsa Bofi 40/70 i 16 trocijevaca. A sad ti 500 treba. Da u Plav štalu branimo?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version