NaslovnaNovostiKijev i Varšava potpisali bezbednosni sporazum: Poljska bi da obara ruske rakete...

Kijev i Varšava potpisali bezbednosni sporazum: Poljska bi da obara ruske rakete u ukrajinskom vazdušnom prostoru

Ukrajina je 8. jula potpisala bezbednosni sporazum sa Poljskom. Ovaj događaj se dogodio tokom posete predsednika Vladimira Zelenskog Varšavi dok je paralelno u Kijevu kiša ruskih projektila uništavala brojne ciljeve.

Sporazum je u ime Poljske potpisao premijer Donald Tusk.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je u ponedeljak u Varšavi bilateralni bezbednosni sporazum sa Poljskom, čiji je cilj jačanje veza sa jednim od najbližih i najostrašćenijih ratnih saveznika zemlje.

Poljska je Ukrajini već dostavila 44 paketa vojne pomoći u vrednosti od 4 milijarde evra i obavezala se da će obezbediti još nekoliko ove i narednih deset godina.

Sporazum predviđa da će Poljska 2024. godine Ukrajini pružiti nekoliko paketa vojne pomoći i obavezuje se da će nastaviti da podržava Ukrajinu deset godina nakon zaključenja sporazuma.

Varšava će takođe razmotriti isporuku eskadrile lovačkih aviona MiG-29, pod uslovom da to ne ugrozi sopstvenu bezbednost, navodi se u sporazumu. Poljska je već donirala Ukrajini 10 svojih aviona.

„Rekao sam vrlo jasno: Mi ćemo pomoći, jer vaša bezbednost je naša bezbednost, ali nećemo učiniti ništa što slabi našu neposrednu bezbednost, odnosno naše mogućnosti. Ovde govorimo o lovcima i oružju koje je ponekad potrebno Poljskoj kao i Ukrajini“, rekao je Tusk.

Presretanje u poljskom vazdušnom prostoru raketa i dronova ispaljenih u pravcu Ukrajine

Zelenski i Tusk su se takođe složili da razgovaraju o mogućnosti obaranja ruskih raketa i dronova ispaljenih na Ukrajinu, ali koji prolaze kroz Poljsku. Nekoliko takvih projektila je prešlo poljski vazdušni prostor, ali ih Varšava nije presrela. Podsetimo, skoro svaki put kada Rusi lasniraju projektile poljski F-16 su podignuti, bude bukom lokalno stanovništvo dok samo posmatraju iz vazduha.

mig 29a poznan poljska
mig 29a poznan poljska

„Učesnici su saglasni da je neophodno nastaviti bilateralni dijalog i dijalog sa drugim partnerima kako bi se proučila logika i izvodljivost mogućeg presretanja raketa i bespilotnih letelica lansiranih u vazdušnom prostoru Ukrajine prema teritoriji Poljske, po neophodnim procedurama dogovorenim od strane uključenih država i organizacija“, prikazano je u dokumentu.

Takođe, po prvi put, bezbednosni sporazum predviđa stvaranje “Ukrajinske legije”, osoblja bezbednosnih i odbrambenih snaga Ukrajine koje će se obučavati u Poljskoj, koja će biti otvorena za ukrajinske državljane koji privremeno žive u Poljskoj i drugim zemljama.

Sporazum uključuje i blok saradnje u odbrambenoj industriji, uključujući lokaciju proizvodnih pogona poljskih odbrambenih kompanija u Ukrajini i istraživanje dodatnih mogućnosti za zajedničku proizvodnju naoružanja.

Sporazum ima za cilj da ojača saradnju u nevojnoj sferi, posebno u obaveštajnoj, sajber bezbednosti, pomorskoj i informacionoj bezbednosti, kao i zaštiti kritičnih infrastruktura.

13 KOMENTARA

  1. Poljaci već učestvuju u sukobu u Ukrajini i imaju desetak hiljada poginulih. Da uđu u direktan sukob sa Rusijom treba da stisnu š.p.k da ne može vrh od igle da im uđe.

  2. Poštovane kolege, imao sam čast da budem jedan od petnaestak omladinaca, akcijama u julu 1986.godine samo četiri meseca nakon Černobilske katastrofe, kao predstavnik podunavskog regiona, po jedan predstavnik iz Srbije. U celoj Rusiji i Krajini bila je prohibicija slavili su godišnjicu dolaska Gorbačov na vlast. VozPuškin ekspres putuje do Kijeva 29 ipo sati bez kašnjenja. Na pasoš smo u hotelu mogli popiti bilo koje piće i svetska piva ali bez iznošenja iz hotela. Dnjepar je krvotok Ukrajine i avionom Antonov 24 leteli smo od Kijeva do aerodroma u Hersonu, bili u Odesi Novoj I Staroj Kahovki upravo gde se sada vode žestoke borbe. Primetio sam kao akcija u tom omladinsko naselju gde su bili i Poljaci, Česi i Englezi(Kvekeri), da je taj donji deo prema Crnom Moru jako siromašan deo u poređenju sa zapadnim delom prema Poljskoj, otprilike kao što je Slovenija bila 50-60 godina ispred ostalih republika a naročito jugu srbije, e takvo je bilo moje zapažanje. Kao drugo velika razlika u Ukrajinsko i Ruskom pismu, jer su Ukrajinci ubacili pojedina latinična slova u ćirilično pismo, a svi su maternji jezik učili-ruski….Stanovništvo prema Krimu i Odesi poprimilo je i odomaćio pojedine Turske reči za cveće, toponim i druge izraze. Ukrajina je te 1986. godine imala prosečnu proizvodnju pšenice-prinos od 3,5 tona žita po hektaru uz navodnjavanje od skoro 45% obradivih površina, a mi smo u SFRJ navodnjava negde oko 2% obradivih površina, pri čemu smo bili čak i iza Albanije, a po vodnim resursima na drugom mestu tada odmah iza Norveške.
    A onda su naši tajkuni zakupili stotine hiljada hektara, podigli poljoprivrednu proizvodnju na svetske standarde, osnovali Viktorija group i proširili kapacitete skladišta žita u Rumunskoj lukiKonstaca na svetske količine, pokrivajućiEvrop, Aziju, Afriku, Srednji i Bliski Istok. Kao jedan od uzroka izbijanja rata je i kopanje rude gvožđa i ujedno slanje i goriva koksa za dve najveće čeličane Rur i Sar u Nemačkoj, koje su za vreme bombardovanja mostova u Srbiji trpele gubitke u stotinama milijardi dolara zbog pretovara, još tada su ih Amerikanci usporava li kao i nedavno rušenjem Severnog toka-malo morgen, što bi rekao Putin Извините пажалста-конец фиљма….

  3. ,, Dok ruski projektil preleću Poljsku proleću avionima i bude svoje građane,, pokušavate da budete profi al cinizam i nacirusofilstvo izbija iz vašeg pisanja. Ukrajina može kao nezavisna država po međunarodnom pravu da pozove bilo koju državu da je brani i pomogne. Rusija je agresor uporediv sa Hitlerovom Nemačkom.

    4
    55
    • U pravu si Vlado. Apsolutno si u pravu. Ali, uvek ima ali!? Rusi su zlo, Srbi su zlo! I..tu se priča završava? Ipak, neće biti! Zlo je kuga. Nema naivnih i nevinih. Možda Englezi? Možda Francuzi?Izraelci… Da se čovek nasmeje, pre nego što povrati.Voleo bih kad bi sve bilo tako jednostavno, kako si ti skockao.

      33
      2
    • Malo grešite. naime pri prijemu u UN Ukrajina nije pravno regulisala pred medjunarodnim organizacijama i sa svojim susedima definisala granice u punom obimu. Što je priznaćete apsurd !? Tako da joj pozivawe na međunarodno pravo ne ide na ruku. Jer nisu obavili propisane pravne procedur, koje je čak jedna aqkava administracija bivše SRJ obavila pri prijemu u UN nakon obustavqawa sankcija 1995 god.

      7
      2
  4. Добри су Пољаци, отприлике да ће да домаћински наплате своју мржњу према Русији и свему рускоме, преко леђа комшија. Планирају да подигну фабрике наменске индустрије у Украјини !!!! Пољска економска сила да отвори веома осетљиву наменску индустрију у Украјини!!! У разваљеној земљи, без путева, струје, воде, пруга и свега што би било неопходно да се подигне наменска индустрије, у земљи која неће да се опорави, односно од онога што буде остало барем 50 година!! Да и они откину парче колача. Сматрају да ту има нечега што је њихово. Отприлике да ће после рата да се крокодили покољу међу собом, ко, где и колико ће украјинске земље да откине. А отприлике да ће највећа кланица да буде око обрадиве земље. Да се једе мора, данас, сутра за сто година. Удариће “брат на брата” као што се некада причало. А биће отприлике и отвореног лова на украјинске избеглице, да их врате тамо одакле су и дошли. Босански лонац сасвим извесно ће да се закрчка

    31
    2
    • Upravo tako. Poljaci mrze Ruse vekovima, a prema Ukrajini imaju teritorijalnih pretenzija. Nesretni Ukrajinci, tojest njihove vodje zadužuju zemlju nemilice, bez ikakvih šansi da pobede i vrate kredite. Poljaci, ali ne samo oni, upravo to i čekaju da bi počeli čerupanje Ukrajine.

      27
      1
  5. Biće skoro propast sveta,nek propadne nije šteta…..stara pesma,a tako moderna,da ne kažem aktuelna….

    20
  6. Zaista obilje neprofesionalno, pa i budalastih komentara koje objavljujete ili ih malo i pišete.

    Po takvim komentarima, na Zapadu ih je podosta, ukrajinska armada je u blizini Kremlja i samo je pitanje kada će ući u Moskvu.

    Neznalice pišu redovno…

    Ali kada se setim da su, u moje vreme studija, odlazili da studiraju žurnalistiku najpovršniji, najslabiji i najtužnije učenici, i ne čudim se ovakvom novinarstvu.

    37
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave