NaslovnaNovostiUzbuna velikih razmera u Ukrajini: Ruski bombarderi izveli su dupla lansiranja raketa...

Uzbuna velikih razmera u Ukrajini: Ruski bombarderi izveli su dupla lansiranja raketa H-101/555, radili i Kalibri

Ukrajinski informativni izvori upozoravaju na mogući ponovni napad ruskih strateških bombardera Tu-95. Prema njihovim rečima, šest aviona Tu-95 poletelo je sa aerodroma Olenja i kreću ka Kaspijskom moru.

Navodi se da bi bombarderi mogli da lansiraju rakete H-101/555.

Pre nekoliko sati već su bili izvedeni udari na teritoriji Ukrajine, kako su preneli brojni informativni resursi, međutim, verovatno Rusi smatraju da je bilo potrebno ponoviti udare kako bi se pogodili ukrajinski ciljevi od interesa.

Ruski strateški bombarderi Tu-95 su moćno udarno oruđe dugog dometa sposobno da gađa ciljeve na velikim udaljenostima. Rakete H-101 i H-555 imaju visoku preciznost i razornu moć, što ih čini solidnim sredstvom za napad na strateški važne ciljeve.

Veliki napadi tokom noći na ukrajinske vojne objekte

Sinoć su izvedeni kombinovani udari velikih razmera na vojne ciljeve u Ukrajini. Rano jutros, ukrajinski kanali za praćenje izvestili su o poletanju četiri strateška bombardera Tu-95MS iz vazdušne baze u oblasti Murmansk.

„U zavisnosti od ciljeva i područja lansiranja, krstareće rakete H-101 koje su lansirane sa ovih bombardera mogle bi da dostignu svoje ciljeve u Ukrajini između 2.30 i 4.30 časova ujutru“, navodilo se tada u izveštaju.

U ovom trenutku još traje razjašnjavanje prirode ovih razaranja. Izvori kažu da su pored udara krstarećih raketa korišćene i bespilotne letelice kamikaze Geran-2. Ovi dronovi ruske snage koriste redovno i tvrde da igraju ključnu ulogu u povećanju efikasnosti napada, dok ukrajinska strana redovno tvrdi da ih apsolutno sve presreće svojim sistemima PVO.

Prema rečima lokalnog stanovništva, noć je bila obasjana višestrukim eksplozijama, koje su nanele značajnu štetu objektima za koje se činilo da ih koristi ukrajinska vojska. Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane pokušale su da odbiju napad, ali su obim i intenzitet napada ovo učinili izuzetno teškim zadatkom.

Izvršeni udari na Kijevsku, Odesku, Žitomirsku i Černigovsku oblast Ukrajine

Oko tri sata ujutru, u Kijevskoj oblasti odjeknula je serija snažnih eksplozija. Prema poslednjim podacima, udari su ciljali industrijska postrojenja koja se bave proizvodnjom oružja i municije, kao i skladišta naoružanja koje je iz zemalja NATO-a prebačeno u Oružane snage Ukrajine.

Bombardovani su i Žitomir i okolni region. Značajne ukrajinske rezerve su koncentrisane u severnom delu regiona, tvrde ruski izvori.

Još jedna serija napada izvršena je u Černigovskoj oblasti. Prema dostupnim podacima, meta napada bila su mesta za obuku pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i postrojenja protivvazdušne odbrane.

Ruske trupe su takođe napale ukrajinsku vojnu tehniku i ljudstvo u predgrađu Harkova i na desnoj obali Hersonske oblasti.

Nemira je bilo i u Odeskoj oblasti. Napadi su se dogodili u predgrađu Odese. Lokalni stanovnici prijavljuju seriju eksplozija i značajnu štetu.

U Kijevu i Kijevskoj oblasti dogodile su se snažne eksplozije

Danas oko podneva u Kijevu i Kijevskoj oblasti dogodila se serija snažnih eksplozija, praćenih podizanjem gustih oblaka dima nad regionom. Eksplozije su bile rezultat ponovljenog raketnog napada većih razmera.

Trenutno se ka ukrajinskoj prestonici kreće najmanje još jedan talas raketa H-101 ili H-555 ispaljenih iz ruskih strateških bombardera. Pokušaji ukrajinskih snaga protivvazdušne odbrane da odbiju napad tek treba da se utvrde.

Informacije o žrtvama i ranjenima se razjašnjavaju, ali očevici govore o značajnoj šteti na infrastrukturi. Treba napomenuti da se napadi na vojne i energetske objekte u Ukrajini ponovo vrše redovno.

Rakete „Kalibar” ispaljene su na Voznesensk u oblasti Nikolajev

Voznesensk, koji se nalazi u Nikolajevskoj oblasti, jutros je pogođen raketnim napadom velikih razmera ruskih krstarećih raketa Kalibar. Prema preliminarnim podacima, mete udara bili su aerodrom i jedan od arsenala gde je bilo skladišteno na desetine hiljada municije.

Stanovnici Nikolajevske oblasti prijavljuju letove raketa i eksplozije, ali za sada ostaje nepoznato koji su konkretni ciljevi pogođeni.

Kalibar ispaljen sa podmornice

Treba napomenuti da su udari izvršeni i na Kijev i Kijevsku oblast, dok rakete nastavljaju da udaraju na teritoriju Ukrajine, gde je proglašena vazdušna uzbuna velikih razmera.

10 KOMENTARA

  1. Nije samo to kako ukro-ujaci obaraju ruske hipersonike nego ne znam od kud Rusima opet Tupoljevi kada su ih ukroinci srušili i njih i one avakse ? 😂😂😂

    10
  2. Једино решење, седај за сто и преговори са русима. Иначе украјина оста без војске, полиције, тачније без великог броја мушкараца раздобља од 18 до 60-70 година. О материјалној штети не смем да пишем.

    9
    1
    • i ne trebaju muškarci, oni su ionako tamo lenjivci i pijandure, a ukrajinke su taman, odlične da zamene ove naše feminem nerotkinje

      10
    • Ako budu hteli da mi objave komentar: onaj Hazar Zelenski i Putko trebe Ukrajince da naprave ponovo Hazariju. Svi oni rade za istog gazdu, a narod gine i gine…

      • NATO botovi su preplavili i ovaj portal.
        Ja se ne bavim propagandom ali moram da se zapitam kako bre više ne razlikujete ljudski komentar od NATO propagande…

    • Nije samo to kako ukro-ujaci obaraju ruske hipersonike nego ne znam od kud Rusima opet Tupoljevi kada su ih ukroinci srušili i njih i one avakse ? 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave