Naslovna Novosti Satelitski snimci vojne vežbe u Kini izazivaju nelagodu u SAD: Simuliraju uništavanje...

Satelitski snimci vojne vežbe u Kini izazivaju nelagodu u SAD: Simuliraju uništavanje lovaca F-22 i F-35

7
satelitski snimci otkrili su zabrinjavajuću vežbu kineske vojske
satelitski snimci otkrili su zabrinjavajuću vežbu kineske vojske
google news

Najnovija kineska vojna vežba, otkrivena putem satelitskih snimaka, pokazuje da se Peking priprema za ratni scenario sa Sjedinjenim Državama i da izvodi vežbe u kojima bombarduje makete identične američkim lovačkim avionima.

Satelitski snimci otkrili su zabrinjavajuću vežbu kineske vojske, prenose američki mediji.

Satelitski snimci napravljeni 29. maja otkrili su za SAD nelagodnu kinesku vojnu vežbu, u kojoj je, kao demonstracija vojne moći, simulirano uništavanje američkih lovače aviona, svaki vredan oko 90 hiljada evra, prenosi britansko izdanje Ekspres.

Špijunske slike su snimili Airbus i Google Earth i prikazuju makete američkih lovaca F-35 i F-22 u udaljenoj pustinjskoj oblasti na severozapadu Kine.

Mnogi od ovih replika američkih aviona su dignuti u vazduh, a eksplozije pokazuju tragove zgarišta i kratere od upotrebljenih bombi.

Satelitski snimci, koji prikazuju modele aviona i posledice očiglednih eksplozija, svedoče o ozbiljnim pripremama Kine dok svoje vežbe fokusira na suzbijanje najnovije američke vojne tehnologije.

Slike pokazuju različite tipove aviona i nekoliko hangara i radarskih tornjeva, što ukazuje na sveobuhvatno i realistično okruženje za obuku kineskih snaga.

Ovi zapisi, kako piše Ekonomik Tajms, pokazuju da Kina ozbiljno shvata mogući ratni scenario i da je spremna da gađa i uništi američke borbene avione u slučaju realne situacije.

Taktika koju su kineski vojnici vežbali neodoljivo podseća na davno završenu sličnu vežbu kada su uključeni bili koji repliciraju američki nosač aviona i dva razarača, koje su Kinezi izgradili usred pustinje.

Nosač aviona i dva američka razarača u pustinji

Kina je još 2021. godine izgradila modele američkog nosača aviona i dva razarača klase Arleigh Burke u pustinji u provinciji Sinđang.

Modeli su se tada koristili kao brodovi mete za Narodnooslobodilačku vojsku i testiranje protivbrodskih balističkih raketa DF-21.

Američki analitičari su tada istakli da satelitski snimci pokazuju da Peking ubrzava razvoj svojih pomorskih sposobnosti za borbu protiv nosača aviona i razarača usred rastućih tenzija sa SAD u kontekst tajvanskog pitanja i “kineskih pretenzija u Južnom kineskom moru”.

Podsetimo, Kinezi nisu prvi koji prave modele američkih brodova i letelica. Već dugo godina za redom Iranci drže ubedljivo prvo mesto u ovoj praksi.

Dva dana ranije Severna Koreja lanisrala nove rakete

Snimak dolazi nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete u ponedeljak, ali jedna od njih je verovatno zakazala, saopštila je vojska Južne Koreje bez ikakvih konkretnih dokaza, dan nakon što je Pjongjang najavio „ofanzivne i snažne“ odgovore na novu američku vojnu vežbu sa Južnom Korejom i Japanom.

Rakete su lansirane u razmaku od samo 10 minuta u severoistočnom pravcu iz jugoistočnog severnokorejskog grada Jangona. Prva raketa je letela 600 kilometara, a druga 120 kilometara, ali nije precizirano gde su pale.

Severna Koreja rutinski testira rakete prema svojim istočnim vodama, ali je daljina leta druge rakete bila suviše kratka da bi ih vodila.

Južnokorejski mediji javili su da postoji velika verovatnoća da je druga raketa pala na severnokorejsko kopno. Izveštaji kažu da je prva raketa pala u vode istočno od grada Čongđina.

supruga kim dzong una sa priveskom
supruga kim dzong una sa priveskom hvasong rakete

Naravno, južnokorejske vlasti pojma nemaju koji su zadati ciljevi raketa bili, a podatak da je raketa završila na severnokorejskom tlu verovatno smatraju “neuspelim testom”.

7 KOMENTARA

  1. Mi nismo svesni da Američka moć još uvek stoji, oni vladaju ne samo Evropom, Tajvan njihova kolonija, njihovi vazali su mnoge muslimanske zemlje,investirali su u fabrike koje proizvode mikročipove,procesore, kako za telefone tako i za kompove i namensku industriju,u pitanju su milijarde milijardi, (bilijarde)ako nekom nije jasno to je izuzetno enormni kapital,Tajvan je nešto poput Kosova, ako nekom nije jasno a kod Kineza se sve vrti oko novca kao i kod Amera,dovoljno je prikazati samo šta su uradili Huawei kompaniji, prikazivanje i demonstracija moći i sile..
    Na nama je da se ukurvimo ćutimo i slušamomjer ćemo nestati kao Aboridžini ili Indijanci odnosno Amerikanci starosedeoci…
    Pozzz svima sa Srbskog Kosmeta

    • Pitam se ivek i iznova, da li takvi kao ti imaju nekih problema sa glavom, tebe i tebi slični moralo bi očajno da boli glava od takvih nebuloza koje izjavljuješ i pišeš.
      Pa jel se ne zapitaš zaśto oni debilni ameri se toliko plaše tih žutih, pa zato što su ih pretekli u tehnologiji

      3
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version