NaslovnaNovostiOstalo samo staro gvožđe: Rusi Iskanderom uništili dva lansera PVO sistema Patriot...

Ostalo samo staro gvožđe: Rusi Iskanderom uništili dva lansera PVO sistema Patriot i radar Giraffe AMB

Ruska vojska nastavlja intenzivne vazdušne operacije na uništavanju aerodroma i PVO kompleksa Ukrajine.

Ovaj strateški pravac čini se da je postao ključni element u aktuelnom sukobu, čija je svrha podrivanje sposobnosti ukrajinske vojske u oblasti PVO i smanjenje njene borbene efikasnosti, posebno uoči dolaska američkih lovaca F-16.

Jedan od poslednjih primera ruskih operacija ovog tipa bio je napad na diviziju S-300PS u rejonu sela Koptev, u blizini grada Mirgoroda. Meta je otkrivena od strane ruskih izviđačkih sredstava i napadnuta od strane operativno-taktičkog kompleksa Iskander.

iskander je uništio ukrajinske pvo sisteme s 300ps
iskander je uništio ukrajinske pvo sisteme s 300ps

Za napad je korišćena bojeva glava sa vazdušnim udarima, koja je omogućila što je moguće efikasnije gađanje cilja.

Kao rezultat napada, ukrajinska strana je izgubila dva lansera, detektor male visine, radar za osvetljenje i navođenje, kabinu za borbeno upravljanje, tri vozila i četrdesetak militanata koji upravljaju ovom opremom.

Samo nedelju dana ranije, Ministarstvo odbrane Rusije je u saopštenju navelo da je još jedan sistem S-300PS ukrajinskih snaga, koji je bio raspoređen u blizini naselja Velikodolinskoje u Odeskoj oblasti, gađan i uništen takođe raketom Iskander.

Ovi gubici su značajno oslabili sposobnosti ukrajinske PVO u toj oblasti i stvorili preduslove za dalja dejstva ruske vojske.

Ranije je ruska vojska već izvela uspešne napade na aerodrom Mirgorod, gde je uništeno nekoliko sistema PVO ali i lovci Su-27. Ove operacije potvrđuju efikasnost taktike i strategija koje se sada već svakodnevno koriste za uništavanje ključne ukrajinske vojne infrastrukture.

Dva lansera PVO sistema Patriot, radar Giraffe stradali

Udar na selo Južnoje u Odeskoj oblasti, prema tvrdnjama ruskih izvora, uništio je borbene položaje baterije PVO Patriot.

Istovremeno, ruske snage tvrde da su pogodile švedski radar Saab Giraffe AMB (Agilan, višestrukog snopa) namenjen otkrivanju stelt krstarećih raketa i sistema protivvazdušne odbrane.

Naime, u blizini sela Južnog, u oblasti Odese, ruski izviđački dron primetio je SPADA zemlja vazduh bateriju zajedno sa radarom Giraffe. Tvrdi se da su uništena i dva Patriot lansera.

Udarac su zadale balističke rakete Iskander lansirane sa Krima. Ovo je najmanje peta ukrajinska PVO baterija uništena u poslednjih 30 dana.

Čini se da je najčudnija stvar u ovoj situaciji upotreba skupih američkih sistema PVO čija je cena lansiranja 2-4 miliona dolara za zaštitu sekundarnih objekata.

Kijev je dugo na svim nivoima molio za više sistema PVO i čak je ukazivao na konkretne razloge: zaštitu objekata za proizvodnju električne energije, industrijskih područja i još mnogo toga.

Kao rezultat pružene pomoći od strane zapada, nakon serije gubitaka sistema PVO Patriot na maršu, američki sistemi se ponovo koriste za zaštitu sekundarnih objekata. Međutim, iako naizgled sekundarni, mi zapravno ne možemo znati šta se tačno branilo, tako sofisticiranim sistemima, na ovim lokacijama.

Ruska vojska je već uništila određeni broj ukrajinskih sistema Patriot. Koliko tačno, čini se da nikada nećemo saznati. Međutim, činjenica je da ne bi tenzija bila ovolika za snabdevanje Kijeva da su svi sistemi prethodno isporučeni sada operativni u Ukrajini. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh možete pročitati ovde.

Iskander, zastrašujuće oružje na ukrajinskom frontu

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine. Nakon toga, ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja, uključujući one koje je nedavno isporučio Zapad.

U poslednje vreme, ruska vojska je počela da se sve više oslanja na raketu za brzo gađanje novootkrivene vojne opreme visoke vrednosti.

iskander m
iskander m

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

Tehnološki i taktički aspekti operacija

Operacije uništavanja ukrajinskih aerodroma i sistema protivvazdušne odbrane podrazumevaju upotrebu naprednih tehnologija i taktika.

Kompleksi Iskander svojom visokom preciznošću i snagom omogućavaju efikasno gađanje ciljeva na velikim udaljenostima. Upotreba borbenih jedinica vazdušne eksplozije obezbeđuje maksimalno uništavanje neprijateljskih ciljeva.

Obaveštajna sredstva igraju ključnu ulogu u uspehu takvih operacija. Savremeni sistemi za izviđanje omogućavaju identifikaciju kamufliranih objekata i precizno određivanje njihovih koordinata.

Ovo uključuje upotrebu bespilotnih letelica (UAV), satelitsko izviđanje i druge napredne tehnologije bez kojih moderan rat više ne može da se zamisli.

orlan 10
orlan 10

Važan aspekt je svakako i koordinacija dejstava različitih rodova trupa i jedinica. Interakcija između izviđanja, avijacije i artiljerije omogućava vam da brzo odgovorite na promene u borbenoj situaciji i efikasno izvršite dodeljene zadatke.

10 KOMENTARA

  1. Rusi do sada uništili 1000 patriota i 10 hiljada himarsa 20 hiljada tenkova samo ovi glupi rusofili veruju u boljševičku propagandu

    3
    22
    • Ne treba biti rusofil pa zaključiti da ima stravičnih razaranja i žrtava na obe strane, ali zaista treba biti idiot pa verovati da Ameri vode silne ratove po celom svetu da bi “lokalci” koji prežive, živeli bolje.

      12
    • Pa debilčino ako si glup nisi ćorav …Čudo nisi rekao da su to makete…A da ti je muka muka ti je …tek će da ti bude muka natofilčino raspala

      2
      16
    • Zar ti još nisi dobio otkaz raspala NATO botino iz Prištine koji si se besplatno školovao u Srbiji o trošku građana Srbije…

      21
      41
      • Zanimljivo kada Ukrajinci uniste rafineriju ili slicno odmah sledi ruska propaganda o unistavanju patriota i i avionima

        11
        19
        • Ti jadan ne možeš ni da pretpostaviš koliko puta su NATO botovi pokušavali da provale ko sam ja. Pre nekoliko godina ja sam pozvao za humanitarnu pomoć našem detetu Nikolini. Tu su se botine uključile navodno donacijama samo da bi saznali ko sam ja.
          Mogao bih da pišem još jako puno o ovome. Ali ne želim.
          Ja sam Srbin. Ne ložim se na bilo kakvu ideologiju.
          Ali znam da su neprijatelji Ruske federacije i moji neprijatelji.
          Dokazano vekovima.
          Zato, džabe botujete raspale NATO botine iz Zagreba, Podgorice, Prištine, Tirane, Sarajeva, pa čak iz Sofije…

          1
          22
    • Čavoglavonjo, odi gledaj cnn, bbs i KROmanjonske medije, samo nemoj nama da prenosiš te nacističke “istine”.

      23
      5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave