NaslovnaNovostiRusija razvila novo teško borbeno vozilo bazirano na T-72/T-90 i posebno prilagođeno...

Rusija razvila novo teško borbeno vozilo bazirano na T-72/T-90 i posebno prilagođeno ratu u Ukrajini

Novo teško borbeno vozilo pešadije, najverovatnije zasnovano na platformi glavnog borbenog tenkova T-72/T-90, ​​primećeno je u ruskom gradu Nižni Tagil, prema snimku koji je prvobitno postavljen pre nedelju dana na YouTube kanalu ( Metallokop u gradu).

Kratki video snimak, snimljen u blizini poligona Uralvagonzavod gde se testiraju ruski tenkovi T-72, ​​T-90 i T-14 Armata, izazvao je interesovanje i spekulacije među vojnim posmatračima.

Ovo gusenično oklopno borbeno vozilo pešadije (BVP) iako je donekle slično najnovijoj generaciji ruskih T-15 Armata, barem ima drugačiji sistem gusenica sa samo šest točkova po strani u poređenju sa sedam u slučaju T-15.

Veoma očigledan fokus na šasiju tenkova T-72 odražava već ukorenjenu strategiju u ruskoj industriji oklopnih vozila za racionalizaciju troškova, obezbeđivanje skalabilnosti i olakšavanje operacija održavanja korišćenjem zajedničkih platformi za glavne borbene tenkove i druga borbena vozila izvedena iz njih.

Na primer, BVP T-15 Armata je zasnovan na univerzalnoj platformi Armata razvijenoj za čuveni glavni tenk T-14 Armata. To bi, bar u principima borbene upotrebe ruske oklopne tehnike, dovelo do razmeštanja parova ovakvih oklopnih vozila na ratištu, čime bi se obezbedila veća kompatibilnost i znatno pojednostavljen logistički proces.

Zašto su Rusi izabrali platformu T-72?

Prema mišljenjima čak i zapadnih vojnih analitičara, izbor platforme T-72 ima smisla, s obzirom na ratno stanje ruske odbrambene industrije, omogućavajući jednostavnije procese proizvodnje i održavanja na pozadini postojanja odličnog predznanja vojske sa tehnikom borbe.

Pojava ovog novog BVP takođe naglašava još jedan interesantan aspekt u naporima Rusije da obezbedi svoju flotu neophodnih oklopnih vozila. Vrlo je verovatno da su za nastavak borbi u Ukrajini, koja je izuzetno zahtevna za takvu vojnu opremu, ruski ofanzivni napori usredsređeni na kopnenu komponentu.

bvp t 15 armata levo i tenk t 14 armata desno
bvp t 15 armata levo i tenk t 14 armata desno

Rusko vojno rukovodstvo je odabralo da upotrebi, prilagodi i, na nekim mestima, modernizuje oklop, pretposlednjih generacija, držeći u rezervi najnoviju tehniku.

To je ekonomičnije rešenje i prilagođenije trenutnoj situaciji na terenu ali i masovnoj brzoj proizvodnji.

To ne mora da znači da Kremlj ne želi da pobedi i brže okonča sukob u Ukrajini, već da je svestan mogućnosti da dalji razvoj događaja mogu zahtevati progresivno uvođenje u borbu efikasnije opreme i visokih troškova nabavke za njega, ali ne želi da rizikuje da prerano pokaže stvarne sposobnosti svojih najsavremenijih borbenih sredstava.

Dakle, najnovije i najsavremenije idalje ostaju izdvojene za scenarije eskalacije i sa odgovarajućim protivnicima, kao kec u rukavu koji se može odigrati ukoliko se, nadamo se, sukob zadrži na konvencionalnom oružju.

5 KOMENTARA

  1. “Prema svecu i tropar” rekao bi mudri srpski narod, cemu trosito najmodernije naoruzanje na protivnika koji je na istom tehnoloskom nivou opreme i naoruzanja, a ide i drugo poluvreme!😜

    10
    1
    • Од тебе имају једну вијугу више у мозгу .А ја ћу да ти кажем коју ону да не врше велику нужду по дворишту за разлику од тебе

      17
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave