NaslovnaNovostiDa se ​​ne bi ponovilo debakl zapadnih tenkova iz 2023. godine, avioni...

Da se ​​ne bi ponovilo debakl zapadnih tenkova iz 2023. godine, avioni F-16 će ​​biti „oklopljeni” pre dolaska u Ukrajinu

Skoro pa je izvesno da će F-16 do kraja ovog leta stići u Ukrajinu. Međutim, ono što uopšte nije izvesno, a zapadni stručnjaci pokušavaju da pronađu rešenja, jeste uticaj koji će letelica imati na situaciju na frontu i, pre svega, kako će F-16 biti zaštićeni od iznenađenja koja pripremaju Rusi.

Dana 7. juna 2023. godine, ruski artiljerijski udar masakrirao je oklopnu kolonu ukrajinske vojske u regionu Zaporožja, između ostalih tenkove Leopard 2 i oklopna vozila Bredli. U pitanju je bilo prvo masovno uništavanje ovih sistema, a događaj je nagovestio šta se dešava sa toliko hvaljenom opremom ukoliko se sukobi sa dostojnim protivnikom.

Rusi su imali vremena. Pripremali su se sa super-utvrđenim odbrambenim sistemima koji su ukrajinsku kontraofanzivu pretvorili u potpuni debakl; koristili su izviđačke bespilotne letelice, a zatim gađali artiljerijom i protivtenkovskim projektilima lansiranim iz helikoptera.

S druge strane, 2023. godine Zapad je Ukrajini obezbedio stotine modernih glavnih tenkova, a zapadna obuka je pripremila Ukrajince da koriste tenkove Leopard, Abrams ili Challenger.

bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja
bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja

Kako je pokazala neuspela ofanziva ukrajinske vojske u leto 2023. godine, bez dosledne vazdušne podrške, preskupi nemački, britanski i američki tenkovi su previše ranjivi za nešto sa čim se po prvi put i susreću, a to je dostojan neprijatelj.

Zapad ne želi da ponovi greške

„Svaki čovek može pogrešiti, samo budala istrajava u grešci“, kaže poznata latinska izreka, pripisana Ciceronu.

Tako se zapadni planeri i ukrajinski izvršioci pripremaju za dolazak američkih aviona u Ukrajinu, međutim, to neće biti jednostavno. Rusija je imala vremena da pripremi odbranu kako bi pokušala da poništi napad F-16. Dolazak aviona se nagoveštava skoro dve godine već.

Ukrajinci i Zapad ne mogu sebi priuštiti da izgube previše aviona, pa su bili potrebni neki važni koraci koje je Kijev pokušao da ispuni:

Zaslepiti protivnika

Ukrajina je više od dva meseca pomerila fokus sa udara na ruske rafinerije i brodove, a njene snage pokušavaju i ponekad uspevaju da izvrše napade na protivvazdušne sisteme ruske vojske.

Sve što su mogli pokušali su: od sistema kratkog dometa Pancir, do lansera i radara protivvazdušnih sistema S-300, S-400.

Ukrajinske specijalne službe pogodile i su ruske polumobilne strateške radare „Kontejner 29B6“, koji vide iza linije horizonta , pa čak i fiksne strateške radare „Voronjež“, od kojih oba imaju domet detekcije aviona i projektila između 3.000 km i 6.000 km kilometara, u zavisnosti na modelu, u nadi da će ih onesposobiti.

Štaviše, Ukrajinci tvrde da su uništili čak dva AWACS aviona (A-50), sa kojima je Rusija vidi i koordinira udare u Ukrajini. Prvi ruski A-50 AWACS je navodno uništio sistem Patriot koji je korišćen u vazdušnoj zasedi, tvrdio je pukovnik američke vojske.

PVO odbrana lovaca F-16

Zapadne letelice kako ne bih bile momentalno oborene kako uzlete, moraju biti zaštićene jakim i fleksibilnim protivvazdušnim sistemima.

patriot i f 16
patriot i f 16

Prvobitno 25, pa nakon suočavanja sa realnošću, 7 Patriot sistema Zelenski stalno pominje da bi njegovoj zemlji trebalo da se pojavi nakon ponovovnih proračuna. U Ukrajini se gradovi nisu namnožili, a s obzirom da se ukrajinska PVO hvali svojom enormnom uspešnošću, logično bi bilo zaključiti da su se snašli sa postojećim PVO sistemima.

Sa druge strane, dva kritična tipa ciljeva će se umnožiti: infrastruktura odbrambene industrije (zapadne kompanije obećavaju da će proizvoditi direktno u Ukrajini) i borbena infrastruktura, posebno vazdušna.

Drugim rečima, fabrike naoružanja, avioni i vazduhoplovne baze moraju biti zaštićeni od napada, a složen i višeslojni protivvazdušni sistem, koji se sastoji od Patriot, Samp/T, Iris-T, NASAMS, itd. nadaju se da će da osigura ove ciljeve.

„Svakoj bazi bi bile potrebne najmanje dve baterije Patriot i dve baterije NASAMS da bi je osigurale“, izjavio je za Rojters Sergej Kuzan, predsednik ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju, nevladine istraživačke grupe.

AWACS za Kijev

F-16 će ​​dolaziti u paketu sa avionima za nadzor iz vazduha. Ukrajina mora da ima svoje „oči u nebu“, a tu se ponudila Švedska, koja će isporučiti avione za radarsko izviđanje i kontrolu Saab 340 AEW&C (ASC 890).

Švedski avioni vide duboko u rusku teritoriju i navodno će moći da prate čak i lansiranje ruskih projektila. Pošto je teritorija Ukrajine velika i jedan avion ne može da leti bez prestanka, postoji mogućnost da je Švedska bila prinuđena da “pokloni” dva ili tri takva aviona. Saab 340 AEW&C bi trebalo da nadgleda front sa bezbedne udaljenosti i da bude integrisan u protivvazdušnu odbranu.

asc 890 (saab 340, s 100b argus) copy
asc 890 (saab 340, s 100b argus)

F-16 su sposobni da koriste AIM-120 AMRAAM vođene rakete vazduh-vazduh sa operativnim dometom od do 180 km.

„Oba tipa aviona, F-16 i ASC 890, rade na interoperabilnom protokolu za prenos podataka, tako da se avioni za radarsko izviđanje i kontrolu mogu koristiti kao radari, koji će obezbediti navođenje cilja za uništavanje ciljeva vazdušnih udara direktno na te F-16-ice koje su u pogodnom sektoru za gađanje neprijateljskih ciljeva“, kaže ukrajinski stručnjak za avijaciju Valeri Romanenko za ukrajinski NewVoice, glasilo koje je nastalo nakon nasilnog svrgavanja vlasti u Kijevu 2014. godine.

Međutim, stvar je daleko od rešene

U prvoj fazi će verovatno stići samo nekoliko aviona F-16, a „pravi uticaj na bojno polje biće koristan, ali skroman“, rekao je optimistični Mark Kansijen, stručnjak iz Centra za strateške i međunarodne studije CSIS sa sedištem u Vašingtonu.

Glavna prepreka snažnijim snagama F-16 je obuka stotina pilota, a Ukrajina kaže da će joj biti potrebno makar 120 aviona. Trenutno se obučava tek nekoliko desetina.

Ukrajina očekuje da će do kraja 2024. imati 20 pilota obučenih za upravljanje F-16, rekla je zamenica Oleksandra Ustinova, koja je na čelu ukrajinskog parlamentarnog odbora za oružje i municiju, a citirao ju je Rojters.

ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16
ukrajinski pilot ispred monitora simulatora f 16

Uz pripreme, najozbiljnija pretnja ostaju ruski napadi na vazdušne baze u kojima će biti stacionirani avioni F-16, a prvi meseci će biti vatreni za Ukrajince, tvrde zapadni analitičari.

„Kada izgradimo naše letne sposobnosti, potisnućemo njihove avione nazad i teror će prestati. Ali ova dva meseca će biti zaista teška“, zaključuje optimistično Sergej Kuzan, koji nije pilot čak ni vojnik, već predsednik jedne od milion nevladinih organizacija koje direktive dobijaju sa svima dobro znane lokacije.

20 KOMENTARA

  1. Dole ruski agresor i KGB autokrata Putin. A sto se tice naoruzanja koja zapad salje u Ukrajinu, to je treca klasa i zastarelo. Poslati Leopard tenkovi 2A5, a 2A6 i 2A7 nece nikada, salju F16, dok F35 i F22 nece nikada, rakete koje Ukrajinci dobijaju su kratkog dometa. Ne zaludjujte se ruskim bajkama. Rusi jesu brojcano jaci i tehnikom brojniji, ali su i braca Ukrajinci veoma tvrd orah.

    30
    106
    • Mićko dome,jedi malo g…. Ti nisi sav svoj. Veruješ u oklopne avione… To ne postoji… Ovo je priča za lakovjerne. Avion se gađa raketom a ne puškom. Dakle majstore,ispade glup.

      11
      2
      • Постоје оклопљени авиони, као нпр Су25, А10…али то су јуришни авиони; оклопљени ловац … бесмислено.
        Али, ко што си сам рекао, авиони се не гађају из митраљеза (част изузецима) или још горе из пушака, већ из топова (и то ређе) и ракетама (неупоредиво чешће).

  2. Da treba da gadjaju Siriju, Iran davno bi se raspistoljili jer nema prijetnje od PVO ovako rucna povivena do zadnjeg zuba

  3. Pa do sada su taj F16 upotrebljavali samo u zemljama sa slabom ili nikakvom PV odbranom treba stisnut pa ih poslat zato se i odugovlaci i jer se boje da ih rusi ne raskupusaju ko lego kockice. To bi bio takav samar amerima, a i avio industrija bi im dozivjela fijasko jer ko bi kupovao avione na rasklapanje

    23
    14
  4. Па исто као и са тенковима западне производње,била прича Кад они дођу разјебаћемо русе,то је прекретница бла бла. Једва чекам да видим епилог кад полете ф-16 у зони домета пво и ловачке екипе руса.

    207
    13
  5. F16 nema ni teoretsku sansu 1-1 protiv Suhoja.Putin je rekao svi F16 koji polete bice oboreni.cak i ovi avaksi sto ce im davati podrsku!ameri misle da se u ukrajini snima Top Gun4.nije vam to holivudsko smece nego realan oruzani sukob gde su ruski piloti neuporedivo bolji i imaju bolje avione i PVO koji gadja na velikim daljinama i visinama.

    138
    10
    • Čuj , Putin rek’o. Pa on je mislio i da će tzv SVO trajati nedelju dana, pa evo traje 2.5 godine bez da se nazire kraj.
      Ukrajinsko vazduhoplovstvo leti i dalje. Ponekad neki avion ili helikopter nastrada bilo na nebu ili na zemlji, ali lete. Čak dobar deo vazduhoplovstva čine mig29 vraćeni od strane Rusa sa Krima koji su Ukri opravili. Za razliku od tih Ruje su svoje mig29 ostavili da trunu na Krimu i budu uništeni kasnije.
      Putin je kao i svaki drugi državni činovnik koji nikad nije morao da zaradi svoju platu. Navikao je da bude kako on kaže, bez diskusije, a da narod pogne glavu i radi kako mu je rečeno, a plata će da legne na kraju meseca i zdravo djaci. Podredjeni su mu isti tskvi i da bi nastavili da budu na položaju moraju da mu javljaju lepe vesti i tako smo zapeli u ovom brutalnom ratu.

      14
      84
      • Nije to Putin rekao… Čitaš portale koji lažu. Njegova izjava je jasna. Dakle,reko,operacija će trajati dokle bude potrebno .

        8
        1
  6. Kako samo on to kaže sa lakoćom. Sve što treba da urade, je da potisnu rusko vazduhoplovstvo. A to što Rusi imaju na stotine lovca daleko modernije, to nema veze. On važno zacrtao šta treba da se uradi.

    74
    24

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave