Naslovna Novosti Da li Huti mogu da unište američki nosač aviona Teodor Ruzvelt? Ruskim...

Da li Huti mogu da unište američki nosač aviona Teodor Ruzvelt? Ruskim raketama Oniks P-800 verovatno mogu

33
bastion p lansira oniks
bastion p lansira oniks
google news

Nedavna najava jemenskih Hutija da će američki nosač aviona USS Theodore Roosevelt koji ide ka Crvenom moru biti njihova legitimna meta izazvala je talas spekulacija i insinuacija.

Ova izjava bi mogla izgledati neverovatno smela da nije brojnih slučajeva oštećenja brodova povezanih sa Izraelom u regionu.

Pored toga, bilo je glasina da Huti poseduju i navodno bi mogli da koriste hipersonično oružje, što pak može biti deo informacionog rata.

Međutim ozbiljnu zabrinutost izazvali su izveštaji da bi jemenski borci mogli da dobiju ruske protivbrodske rakete Oniks. Ako je tako, onda bi se situacija u regionu zaista mogla drastično promeniti.

Huti bi mogli da dobiju ruski P-800 Oniks za napade na brodove NATO-a

Prema zapadnim novinarima, Kremlj razmatra da pobunjenicima u Jemenu obezbedi napredno oružje kao deo jačanja veza sa antizapadnim grupama, što je ruski predsednik i nagovestio da će biti direktan odgovor na sve dublje uplitanje zapada u moskovski sukob sa vlastima u Kijevu.

Konkretno, govorimo o mogućim isporukama ruskih protivbrodskih raketa P-800 Oniks.

Ratni brodovi koji su deo američke koalicije za zaštitu komercijalnog broda u Crvenom moru mogli bi biti napadnuti ovim projektilima. Bugarski analitičar Bojko Borisov, u tekstu 3. jula, ukazao je na mogućnost da bi jemenski Huti, koje podržava Iran, mogli da dobiju P-800 Oniks od Rusije.

bastion p
bastion p

Iako nije bilo nikakvog zvaničnog saopštenja Moskve o tom pitanju, nalazi američkog glasila Newsweek sugerišu da je saradnja deo strategije Kremlja za jačanje veza sa antizapadnim grupama nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Pretpostavlja se da takvi koraci mogu biti odgovor na kontinuiranu podršku zapadnih zemalja Ukrajini, što stvara potrebu da Rusija traži nove geopolitičke saveze i širi svoju zonu uticaja.

Stručnjaci primećuju da je P-800 Onik oružje visoke tehnologije sa dometom do 300 kilometara, sposobno da pogodi površinske ciljeve sa velikom preciznošću.

Opremanje jemenskih Huta ovim projektilima značajno bi povećao njihove borbene sposobnosti, te bi predstavljali ozbiljnu pretnju za vojna i komercijalna plovila u Crvenom moru.

Protivbrodska raketa P-800 „Oniks“: tehničke karakteristike i potencijal

Protivbrodska raketa P-800 Oniks (u izvoznoj verziji – Jakhont) razvijena je još osamdesetih godina. Ova raketa od tri tone sposobna je da isporuči punjenje od 300 kg na udaljenosti do 800 km brzinom od 2,6 Maha.

Ove tehničke karakteristike je čine moćnim oružjem, sposobnim da pogodi velike pomorske ciljeve sa visokom preciznošću. Raketa je opremljena multimodnim aktivnim radarskim sistemom za navođenje, koji joj omogućava da zaobiđe neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane i pogodi ciljeve čak i u uslovima jakih elektronskih protivmera.

Ako projektili Oniks zaista završe u rukama Huta, to bi zaista moglo značajno da promeni odnos snaga u regionu kroz koji prolazi većina trgovine između Evrope i Azije.

raketa oniks karakteristike
raketa oniks karakteristike

Sposobnost uništavanja velikih pomorskih brodova, uključujući nosače aviona i razarače, čini Oniks ozbiljnu pretnju američkim mornaričkim snagama i njihovim saveznicima.

Podrška Hutima i geopolitičke posledice

Huti su oduvek važili za silu blisku Teheranu, koji ih je snabdeo svime što im je potrebno da odbiju napade Saudijske Arabije i njenih saveznika. Iranska vojna podrška omogućila je Hutima ne samo da zadrže svoje položaje, već i da nanesu značajne udarce svojim neprijateljima.

NATO trupe koje učestvuju u operacijama protiv Huta, navode da je u pitanju najintenzivnija borba još od Drugog svetskog rata, a kako napadi iz Jemena ne prestaju, stiče se utisak da je nemoć pred smelim borcima evidentna, protiv kojih je nemoguće pobediti bez kopnene operacije.

Osim toga, u Moskvi se sve češće čuju glasovi o potrebi da se Jemenci pretvore u rusku proksi vojsku, budući da imaju jednog zajedničkog neprijatelja – Severnoatlantsku alijansu, koja je u očima Huta glavni pokrovitelj Izraela.

Takva podrška bi mogla da se kruniše snabdevanjem modernim oružjem, što će omogućiti Hutima da se efikasnije suoče sa svojim protivnicima.

Protivbrodske raketne sposobnosti u rukama Huta

Pod pretpostavkom da će Huti zaista nabaviti protivbrodske rakete Oniks, moguće mete za njihovu upotrebu mogle bi uključiti velike ratne brodove kao što je nosač aviona USS Teodor Ruzvelt, kao i transportna plovila koja se koriste za snabdevanje vojnih operacija.

Udar na američki nosač aviona ne bi bio samo vojni čin, već i simboličan čin, koji bi demonstrirao sposobnost Huta da se odupru najmoćnijim vojnim snagama na svetu.

nosac aviona uss theodore roosevelt
nosac aviona uss theodore roosevelt

Važan aspekt je i obuka i priprema Huta za upotrebu tako složenog i visokotehnološkog oružja. To zahteva značajan trud i vreme, što takođe može biti deo strategije njihovih saveznika.

Ukoliko se dogodi, eventualni napadi raketa Oniks na ratne i transportne brodove dovešće do značajnih gubitaka i, vrlo verovatno potpune promene strategije prisustva američke mornarice u regionu.

33 KOMENTARA

  1. Rusi su odavno trebali da naoružaju sve protivnike Amerike i zapadnih sila sa cionistima zajedno. Jos nije kasno kad mogu oni sto ne bi i Rusi pa kad zaigra mecka na njihova vrata boce im kasno.

    47
  2. Nažalost, nije baš lako potopiti te nosače aviona. Oni su konstrukciono napravljeni od segmenata, kocki. Kao saće samo kocke. Jedan pogodak u jednu pa i više kocki ga neće potopiti. Da karikiram, pogotci bi morali da budu celom dužinom jedne strane nosača i to više puta.

    17
    3
  3. Ako se odluče,a trebalo bi,Rusi će poslati svoje posade.Tako rade i NATO-vci sa sofisticiranom tehnikom u Ukrajini.Gde tako nešto dati onim fanaticima,oni bi prvo gađali Izrael,pa redom…

    58
    1
  4. Pa kad mogu usa i nato slati avione,vodjene rakete,oruzje ukrajini kao svom saradniku legiyimno je pravo rusije da pomogne svom savezniku …

    193
    25
  5. Huti da potope americki nosac,Ruskim raketa ,pojacalo bi bombardovanje Huta,moguce SAD bi protiv njih koristile takti.nukl.oruzje,nije im prvi put,kao primer drugima i opomena.Moguce Ukri bi dobili jos jaca oruzja,mozda Tomahawk,i slic. da gadjaju mete jos dublje u Rusiji 2000,3000 km,moguce mete Kosmodrom Pleseck,i sl.Ovo sve teorija,nije sigurno.Rusi najlakse sami da su dobili rat ,da ne zavise od Huta,koji vise puta menjali stranu,zadnji put bili protiv Sadama H.zajedno sa SAD,Saud. Idr.

    50
    30
    • Pa i ukrajina bi mogla dobiti nekim taktickim oruzjem,reciprocno…sad sto bi to pokrenulo seriju dalje,jbg…ne bi rio tinto kopao po sumafiji..

      29
      1
    • Ako bi SAD koristile takt. nukl. oružje protiv Huta onda bi i Rusi stekle moralno pravo da ga koriste protiv Ukra.

      85
  6. Довољно је да им униште контролни торањ и лифт за извлачење авиона из трупа. Тада носач постаје бескористан плутајући објекат!

    112
    25
  7. Huti koliko čujem već imaju neke fine ruske rakete koje su ko da su se školovale za američke nosače…

    112
    32
    • Znači NATO može da naoružava Ukrajinu,a Rusi ne mogu hute😜zanela se malo deca
      Nato mnogo si šupalj, i spolja i iznutra

      58
    • А зашто не би имали? Ја бих им баш дао да га испробају. Практично се сваки дан исчекује да дође до директног сукоба Американаца и Руса. Горе од овога да буде не може.

      72
      17
    • Jedini koji nemaju muda su ameri i njihovi vasali Natoa. Da imaju ne bi im bili potrebni ukri , a oni svakodnevno govore kako neće rat protiv rusa

      55
      7
    • Ili imaju razuma. Na stranu opravdanost rata u Ukrajini, mnogo bi se vise i lakse oslonio na ruski racio nego na ostrasceni, kapitalom teran zapadni. Pogledaj samo izjave EU, Baltickih zemalja ili senilnog Bajdena. Mnogo neozbiljan svet.

      29
  8. Huti se sprdaju sa Amerikom već dugo. Ameri ne mogu nikoga da pošalju da reši taj problem, a znaju da sami ne mogu ništa da urade. Sećaju se Koreje, Vijetnama, Kube, Avganistana, … Amerika ima budžet, nešto tehnologije i ništa više. I na nas su slali svoje kerove i na kraju su morali da podmite državni vrh da se ne bi ponovo izblamirali.

    140
    11
  9. Odlično napisan tekst samo je problem što se radi o vesti bez vesti.To je kad od neke glupe izjave od dve reči nastane čitav tekst.Daj bože da mogu da potope samo što nisu uspeli da potope ni tanker do sad

    13
    55
  10. Nema sanse da uniste.
    Ko da pobunjenicima da takvo oruzje? Pa ni Iran to ne bi uradio a ne RF. Mogu da im daju kalasa, poneki brdm, vbr, t55 ili t72. Tu se prica zvrsava.

    14
    55
      • Hute bombarduje zasnjih 10 god i USA, i UK I NATO I SA i nista im ne mogu, znas li sta je najbeci problem rata sa Hutima? Huti nemaju sta da izgube za razliku od izdepiliranih specijalaca iz Nato

        118
        4
        • Imaju oni mnooogo vise da izgube od tih depiliranih. Njihove porodice su sa njima. To samo ako nemas dece moze tako pricati.

      • Sa raketama iz Made in Garaza, kao ovi iz Palestine, tvrdim da je nemoguce potopiti. Cak ni teorijom brojeva verovatnoce 0.00001%. Pre ce sam sebe potopiti da se pokvari sonar pa se nasuka ili neki alkos mornar nesto uradi i potopi se.

    • Nema ni potrebe da im bilo šta daju. Sami će oni završiti posao, kao i svi dosadašnji američki neprijatelji.

      53
      7

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version